Gaza Unplugged afl.123: De goudmarkt in de open gevangenis floreert als nooit tevoren

gold11Gaza, februari 2013. Hierboven de inkom van de overdekte goudmarkt van Gaza Stad, ook de Al Qissariya markt genoemd. Die goudmarkt bevindt zich in het oudste stadsdeel van Gaza aan de Grote Moskee van Omar.

Een tijd geleden heb ik hier (in juli 2010) en hier (in augustus 2011) bericht over de goudmarkt van Gaza maar dat is intussen weer wat geleden. De foto’s die ik deze keer toon in de 123ste aflevering van Gaza Unplugged (de verborgen rijkdom van Gaza) dateren (op twee na) van begin februari 2013. Vrij recent dus en zo te merken gaat het de Gazaanse Palestijnen nog steeds goed voor de wind.

warschau2Bij herhaling wordt Gaza vergeleken met het Getto van Warschau in 1943, maar op al die honderden beelden en foto’s van dat beruchte getto, heb ik nooit een goudhandel gezien. Ook die afgrijselijke vergelijking klopt dus van geen kanten.

Abdel Aziz, een juwelier in de goudmarkt van Gaza vertelt dat “het goud komt de Gazastrook binnen via de smokkeltunnels en via de weg over Erez. Er zijn mensen die goud hebben gekocht omdat ze hier geen bank kunnen beginnen of diegenen die hier bestaan niet kunnen gebruiken vanwege hun liquiditeitsproblemen.”

Mohammed Younes, een andere 36-jarige juwelier bevestigde dit en zei “De bankcrisis heeft ons goed geholpen. De mensen investeren hun geld door goud te kopen eerder dan het op de banken te plaatsen.” [bron]


gold04g
gold12
gold13
gold14
gold15
gold16
gold17
gold18
gold19
gold20
gold21