Vijf Arabische scholen in ‘Oost’-Jeruzalem schakelen over naar het Israëlische leerprogramma

palestine1Vele Arabische ‘Palestijnse’ kinderen in oostelijk Jeruzalem zullen vanaf dit schooljaar voor het eerst te horen krijgen dat er zoiets bestaat als een soevereine staat Israël met Jeruzalem als zijn hoofdstad. Ze zullen voortaan ook leren dat Joden geen vreselijke monsters zijn die met de Joodse Pasen het bloed aftappen van Palestijnse kindjes om er hun paasbrood mee te bakken… en nog veel meer van die gore antisemitische kwakkels.

Echter, ‘gelukkig’ kunnen die Arabische kindjes thuis nog wel hun favoriete kinderprogramma’s ontvangen en bekijken via de staatstelevisie van de Palestijnse Autoriteit en van Hamas. Zodat zij hun beeld over ‘vrede met Israël’ bijtijds kunnen bijstellen conform het Palestijnse credo: “From the River tot the Sea, Palestine will be free.” Jawadde 😦

Vijf Arabische scholen in Oost-Jeruzalem hebben besloten om van het Palestijnse onderwijsprogramma over te stappen naar het Israëlische curriculum. Dat heeft zowel de Palestijnse Autoriteit als Hamas razend gemaakt. De gemeenteraad van Jeruzalem vertelden dat de scholen zijn omgeschakeld zodat hun studenten kunnen studeren voor de Israëlische bagrut (toegangsexamen tot hoger onderwijs) naast de tawjihi (het Palestijnse toegangsexamen tot hoger onderwijs.)

Samir Jibril, hoofd van het onderwijs in Jeruzalem op het Palestijnse ministerie voor Subsidiëring die een aantal scholen in het Arabische Oost-Jeruzalem financiert, riep de ouders op om ‘waakzaam’ te blijven naar aanleiding van de beslissing van vijf basisscholen om voortaan het Israëlisch leerprogramma in hun klaslokalen te introduceren.

En van sommige Palestijnse leraren werd verteld dat zij hun bezorgdheid hebben geuit over het gebruik van Bijbelse namen in de kaarten van Israël, hoofdstukken geschiedenis over de vernietiging van de Joodse tempel in Jeruzalem, de geschiedenis van de eerste en de tweede intifada en verwijzingen naar Jeruzalem als hoofdstad van Israël in de Israëlische schoolboeken.

Volgens het Israëlische Centraal Bureau voor de Statistiek, worden ongeveer 28 procent van de Israëlische studenten opgeleid in de Arabische, Bedoeïenen en Druzen openbare scholen, en gebruiken daarvoor de handboeken die worden gepubliceerd in het Arabisch door het Israëlische ministerie voor onderwijs. In Oost-Jeruzalem, echter, is de situatie anders. Tot 1967 gebruikten de scholen op de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem de Jordaanse leerstof. Ondanks verwoede pogingen van Israël om zijn eigen leerplan op te leggen nadat het de gebieden in de Zesdaagse Oorlog had veroverd, mislukten vanwege het wijdverspreide verzet van ouders, die hun kinderen begonnen te sturen naar privé-scholen.

Na de vredesakkoorden van Oslo in 1993, zijn alle officiële scholen in Oost-Jeruzalem (op één uitzondering na) overgestapt naar het leerprogramma van de Palestijnse Autoriteit, volgens een verslag van de Knesset van 2010. Een niet nader genoemde onderwijs ambtenaar vertelde aan het Palestijnse persbureau Ma’an op woensdag dat de Israëlische autoriteiten hadden aangeboden om de jaarlijkse financiering van de scholen die bereid waren om het Israëlische leerprogramma te introduceren, gevoelig te verhogen tot 2000 sjekels (ca. 420 euro) per student. “Deze stap is gevaarlijk en is schadelijk voor de identiteit van de inwoners van Jeruzalem, die hen uit de werkelijkheid haalt om hen aldus beter te controleren,” vertelde Jibril tegen Ma’an.

Maar een woordvoerder van gemeente Jeruzalem ontkende in een schriftelijke reactie aan The Times of Israel dat eventuele financiële prikkels aan de scholen werden aangeboden om over te schakelen naar het Israëlische leerprogramma. “Er werd besloten om de scholen te laten overschakelen naar de Israëlische bagrut (toegangsexamen tot hoger onderwijs) naast de tawjihi (het Palestijnse toegangsexamen tot hoger onderwijs.)

Vier nieuwe scholen zijn al begonnen met het voorbereiden van studenten voor de bagrut,” zei de gemeente. Het zei dat de som van 420 euros die in het bericht van Ma’an werden genoemd, deel uitmaakt van een speciaal budget om uitmuntendheid in studeren aan te moedigen, die enkel geldt voor het Israëlische leerprogramma.

De Palestijnse Autoriteit was niet de enige entiteit die verontrust werd door de educatieve ommezwaai in het hart van Oost-Jeruzalem. Op donderdag gaf Hamas een verklaring uit waarin zij het gebruik veroordeelde van “het leerprogramma van de zionistische vijand” in het komende schooljaar. “We beschouwen dit als een gevaarlijke actie die enkel de agenda van de bezetting dient, de Arabische en islamitische identiteit laat vervagen, en de historische, religieuze en geografische feiten elimineren en vervormen.”

“De nieuwe Palestijnse generatie zal worden verbonden met de zionistische ideeën en bewustzijn,” las de verklaring van Hamas die de Gazastrook controleert maar geen deel (meer) is van het bestuur van de Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever, en de de betrokken scholen opriep om hun besluit opnieuw in overweging te nemen en om “diegenen die geïnteresseerd zijn in het onderwijsproces in Palestina” onder druk te zetten en te boycotten totdat zij dit doen.

door Elhanan Miller


Bronnen:

  1. The Times of Israel:
    ♦ Five Arab schools in East Jerusalem switch to Israeli curriculum – Palestinian Authority urges parents to be vigilant; Hamas warns that ‘the new Palestinian generation will be bound to Zionist ideas and consciousness’; door Elhanan Miller[lezen]
  2. Arutz Sheva:
    ♦ 5 PA Schools Switch to Israeli Curriculum in Jerusalem – Jerusalem municipality offered to increase salaries for teachers and principals who agree to implement the plans in their schools; door Kochava Rozenbaum [lezen]

Een gedachte over “Vijf Arabische scholen in ‘Oost’-Jeruzalem schakelen over naar het Israëlische leerprogramma

Reacties zijn gesloten.