Egypte vervoegt Israël’s strijd tegen terroristische ‘vissers’ voor de kust van Gaza

activist3Voor de kust van Gaza, 31 mei 2010. Vissersgerei aangetroffen op de m/s Mavi Marmara. De Israëlische marine viste negen Turkse magere palingen uit het water. “Een bescheiden vangst maar volgende keer doen we beter,” vertelde luitenant-ter-zee Moshe Brabosh van de Antwerpse oorlogsbodem La Pérouse destijds in een interview met de Frut gazet.

Echter gisteren, vrijdag 30 augustus ’13, opende de Egyptische marine het vuur op Gazaanse ‘vissers’ boten die te ver in de richting van de Egyptische wateren vaarden. Daar was onze luitenant-ter-zee dan weer niet zo blij mee: “Die Egyptenaren pakken al ons werk af! Straks staan wij allemaal aan den dop,” meesmuilde Moshe. 😉

Onder de vele klachten die de Palestijnse Autoriteit heeft tegen Israël, zijn de patrouilles van het IDF die de kust van Gaza bewaken en een legale zeeblokkade afdwingen van het door de terreurorganisatie Hamas bestuurde grondgebied.

IDF schepen patrouilleren binnen een bepaalde perimeter voor de kust om te voorkomen dat schepen die perimeter zouden doorkruisen, hetzij vanaf de open zee naar Gaza of vice versa. Af en toe trachten Arabische terroristen uit Gaza die blokkade te verschalken onder het mom van schepen die op diepzeevisvangst gaan.

VN kaart van Gaza 2007; toegelaten zone voor de visvangst
VN kaart van Gaza 2007; toegelaten zone voor de visvangst

Het IDF doet dit met het oog om de levering van gevaarlijke materieel naar Gaza Arabische terroristen te voorkomen. In de afgelopen jaren waren terroristen in staat om grote hoeveelheden wapens smokkelen naar Gaza, die uiteindelijk werden gebruikt tegen Israël.

Telkens wanneer Gazaanse terroristen proberen de blokkade te doorbreken en het IDF vanaf zijn schepen het vuur opent de Gazaanse schepen zodat ze binnen de perimeter blijven, ontlokt dit luide klachten bij de Palestijnse Autoriteit over hoe Israël schiet op ‘onschuldige vissers’, klachten die andere Arabische landen zoals Egypte luidkeels overnemen.

Maar met de onrust in Egypte en de pogingen van islamistische Moslim Broederschap – met wie Hamas nauwe banden heeft – lijkt het Egyptische leger zijn geweer van schouder te hebben veranderd. Op vrijdag jl. berichtte het Palestijnse Nieuwsagentschap Ma’an in Gaza dat Egyptische marineschepen ook gevuurd hadden op ‘vissers’ van Gaza. Er werden geen details vrijgegeven, maar het bleek dat de ‘vissers’ op weg waren naar de Egyptische territoriale wateren.

In het vuurgevecht verwondden de Egyptische soldaten twee Gazaanse Arabieren. Ze werden meegenomen naar een ziekenhuis in Rafah, nabij de grensovergang in de Sinaï. Egyptische soldaten arresteerden zes andere individuen en werden ondervraagd door de Egyptische ambtenaren.

Hamas gaf geen commentaar op de ‘Egyptische agressie’ tegen Gaza ‘vissers’, zoals ze meestal wèl doen wanneer Israël vuurt op Gazaanse Arabieren op deze schepen. Ook de Palestijnse Autoriteit bewaarde het stilzwijgen. Zoals bekend steunt Mahmoud Abbas het militaire regime van generaal Sisi die onlangs president Morsi van de Moslim Broederschap van de macht verdreef. Dit in tegenstelling tot Hamas in Gaza die de Moslim Broederschap steunt.

Voor zover bekend zijn er er nog geen plannen bij de Freedom Gaza bewegingen om een nieuw flottielje in te leggen om te protesteren tegen de zeeblokkade van Egypte. Die wachten op een betere gelegenheid wanneer ze Israël weer door de mangel kunnen halen. Met tegen Egypte (of Syrië) te demonstreren halen ze de internationale pers niet, dus laten ze het maar zo.

Voor de kust van Gaza op 31 mei 2010. Een vriendelijke visser aan boord van de m/s Mavi Marmara toont fier aan de wereldpers zijn vissersgerei waarmee hij de Gazaanse wateren op ging en vertelde hoe hij hoopte om veel grote Joodse vissen de keel over te snijden uit het water te halen. Echter, een en ander liep niet helemaal zoals hij had verwacht…


Met dank aan Tiki S. voor de hint.

Bronnen:

 1. Arutz Sheva:
  ♦ Egypt Joins With Israel in Battling Gaza Terrorist ‘Fishermen’ – The PA complains when the IDF fires at Gaza terrorist “fishermen,” but there was nary a peep of protest when Egyptian soldiers did the same; door David Lev [lezen]
 2. Ma’an News Agency Gaza:
  ♦ Egyptian forces shoot at Palestinian fishermen [lezen]

Gerelateerd op Brabosh.com:

 • Mahmoud Abbas’ Al Fatahpartij verzet zich tegen de opening grens Gaza met Egypte; door Elad Benari [lezen]
 • Abbas en Egypte verzetten zich tegen opheffing van de zeeblokkade van Gaza [lezen]
 • De wettelijke basis van Israël’s zeeblokkade van Gaza; door Ruth Lapidoth [lezen]
 • Egypte legt Gaza blokkade op: Hallo vredesactivisten? Voor wanneer Freedom Gaza Flotilla’s? [lezen]
 • Egypte verlicht tijdelijk blokkade van Gazastrook, Rafahpoort weer even open en dicht [lezen]
 • Hamas beschuldigt Egypte ervan om Gaza te veranderen in één ‘grote gevangenis’ [lezen]
 • Egypte sluit smokkeltunnels van Hamas en veroorzaakt brandstofcrisis in de Gaza [lezen]
 • Hamas dreigt de grootste verliezer te worden van militaire staatsgreep in Egypte [lezen]
 • Hamas verliest zienderogen macht en populariteit in de Arabische en moslimwereld [lezen]
 • Egyptenaren demonstreren massaal tegen de komst van Hamasdelegatie naar Caïro [lezen]
 • Egyptisch parlementslid predikt Jihad en antisemitisme in de Gazastrook +video [lezen]
 • Egyptische militairen houden grens met Gaza gesloten tot zeven ontvoerde collega’s vrijkomen [lezen]
 • Egypte zet smokkeltunnels van Hamas onder water om drugs- en wapenhandel te stoppen [lezen]
 • Waarom Hamas geen militaire steun van Egypte moet verwachten ondanks retorisch kabaal [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.