Duidelijke taal van Likoed: pre-1967 lijn is geen grens en Jeruzalem is ondeelbare Joodse hoofdstad

maaleh2aDe Israëlische ‘nederzetting’ Ma’aleh Adumim voorbij de Groene Lijn

Toch eigenaardig dat telkens wanneer Palestijnse Arabieren illegale bouwsels optrekken, deze altijd huizen, woonwijken, dorpen, gemeenten en steden worden genoemd. Maar dat anderzijds om het even wat de Israëlische Joden ook maar bouwen op de West Bank, Jeruzalem en elders, steevast het bijzonder pejoratieve etiket meekrijgt van ‘nederzettingen’. Net alsof het hier zou gaan over wat inderhaast opgetrokken kampementen, tenten en palen, plaatijzeren barakken en verroeste containers. Misschien dat een plaatselijk onderzoek wat meer klaarheid in de zaak zou kunnen brengen, want men zou zich daar wel eens lelijk in kunnen vergissen.

Aan de vooravond van de heropening van de Israëlische scholen in Jeruzalem en op de West Bank in Judea & Samaria vielen er weer enkele boute uitspraken te rapen bij vooraanstaande partijcollega’s van premier Benjamin Netanjahoe van Likoed, zoals minister Gideon Sa’ar en Knesset voorzitter Yuli Edestein.

“De Likoed zal niet onderhandelen op basis van de grenzen van 1967 noch om het even wat van Jeruzalem weggeven,” beloofde de minister van Binnenlandse Zaken Gideon Sa’ar donderdagavond tijdens een pre-Rosh Hashanah evenement in Tel Aviv voor partij-activisten. “We moeten ten allen tijde ons oordeel en onze waarden behouden. Het pad van de Likoed was en blijft hetzelfde,” voegde Sa’ar eraan toe.

“Hoewel het in het belang van Israël is om deel te nemen aan vredesbesprekingen, moet het dat anders doen dan in het verleden het geval was,” verklaarde de minister van Binnenlandse Zaken tegenover de honderden activisten die het evenement bijwoonden, waaronder ook minister voor Energie en Water Silvan Shalom, parlementslid Ofir Akunis, vice-minister in het kabinet van de premier, vice-minister voor Transport Tzipi Hotovely en parlementslid Haim Katz.

Olmert's 2-statenoplossing
Olmert’s achterhaalde 2-statenoplossing

“De Palestijnen weigerden jarenlang om met ons te praten omdat we niet verder wilden borduren vanaf het punt waar (oud-premier Ehud) Olmert was gebleven,” zei minister Sa’ar (kaartje rechts: Olmert’s achterhaalde 2-statenoplossing.)

“Onze regering zal niet terugkeren naar de pre-67 lijnen, zelfs met landruil. Het doel van die [Palestijnse] eis is om voor Israël onverdedigbare grenzen te creëren. Jeruzalem zal verenigd blijven en zal nooit worden gesplitst. Dat is het pad van de Likoed, geen enkele andere manier zal vrede brengen.”

In de Israëlische ‘nederzetting’ van Ma’aleh Adumim zei Adumim Sa’ar: “‘Wij zullen blijven bouwen in de Joodse wijken van Oost-Jeruzalem en in de nederzettingen in Judea en Samaria, zelfs tijdens de onderhandelingen met de Palestijnen.”

Ook bij Yuli Edelstein klonk dezelfde vastberadenheid. “Het is niet realistisch om te geloven dat een alles omvattende definitief statusakkoord op dit ogenblik kan bereikt worden met de Palestijnen,” zei Knesset voorzitter Yuli Edelstein op dinsdag toen hij een achttal ‘nederzettingen’ bezocht in het gebied van Samaria op de Westoever, waaronder ook enkele geïsoleerde.

“Ik kan mijn standpunten niet verbergen. Ik ben er niet zeker van dat onder de huidige omstandigheden de poging om tot een alomvattend akkoord te komen realistisch is,” zei hij. “We kennen allemaal de realiteit. Het maximale dat Israël bereid is om toe te geven is nog altijd minder dan wat de Palestijnen zullen accepteren,” voegde hij eraan toe.

Edelstein opende zijn bezoek door te stoppen aan twee basisscholen in het noorden van Samaria, een regionale seculiere basisschool en een religieuze school in het Tal Menashe nederzetting. Edelstein voegde eraan toe dat hij zich gesterkt voelde door de groei van deze gemeenschappen en dat hij zich zal verzetten tegen elke ontruiming van de Joodse gemeenschappen in Judea en Samaria.

“Ik hoop dat we onze lessen hebben geleerd uit de onverantwoorde en onnodige eenzijdige terugtrekking [in 2005 uit de Gazastrook en vier nederzettingen in het noorden van Samaria],” aldus Edelstein.

ariel-westbankDe Israëlische ‘nederzetting’ Ariel voorbij de Groene Lijn


Bronnen:

  1. The Jerusalem Post:
    ♦ Interior Minister: Government will not accept indefensible 1967 border; door Lahav Harkov [lezen]
    ♦ Edelstein: Comprehensive peace with the Palestinians is unrealistic; door Tovah Lazaroff [lezen]

Een gedachte over “Duidelijke taal van Likoed: pre-1967 lijn is geen grens en Jeruzalem is ondeelbare Joodse hoofdstad

  1. Het liefst zouden de tegenstanders van Israël deze “nederzettingen” dan ook imperialistische kolonies op gestolen land noemen. Dat klinkt heden ten dage wat oubollig, hence “nederzettingen”. Zo kun je een sukkel van Royal Kaskonig in Nederland al horen blaten dat hulp van zijn bedrijf in “Oost- Jeruzalem” (i.v.m. een waterzuiveringsinstallatie van de Kidron beek) “tegen het internationale volkenrecht is…”Leugens en herhalen, copyright Goebbels!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.