De Druzen op de Golanhoogten blijven liever Israëliërs [Aviel Schneider]

Een Israëlische Arabische Druzensoldaat van het Herev Bataljon, wordt onderscheiden met een medaille voor zijn moed in het gevecht. De gehuldigde soldaat had voorkomen dat een zelfmoordaanslager Israël kon binnenkomen. [bron]

De bijna twintigduizend Druzen die op de Golan Hoogvlakte wonen, voelen zich door de Syrische burgeroorlog gedwongen tot een openlijke keuze voor Israël. Het leven onder Israëlische heerschappij is immers veel beter en veiliger dan te leven onder Syrisch gezag.

Sinds de Golan Hoogvlakte in 1967 in de Zesdaagse Oorlog door Israël werd veroverd en in 1981 werd geannexeerd, namen de Druzen, uit angst voor Damascus, een nogal anti-Israëlische houding aan. Jarenlang vreesden zij dat Israël de Golan op een dag zou opgeven, zoals het dat deed met de Sinaï, in ruil voor vrede met Egypte. Hun angst was begrijpelijk. Assad zou het de Druzen immers nooit vergeven als ze zich loyaal zouden opstellen ten opzichte van de Joodse staat. Daarom deden ze het in de richting van Damascus voorkomen alsof ze een hekel aan de Joden hadden.

Inmiddels hebben ze 32 jaar onder Israëlisch gezag geleefd, en voor het eerst hebben Druzen die op de Golan Hoogvlakte wonen, openlijk toegegeven pro-Israël te zijn. De directeur van het regeringskantoor van premier Netanyahu, Harel Locker, werd door vooraanstaande Druzenleiders uitgenodigd om naar Mashdal Shams te komen. Onder hen bevond zich ook de geestelijke leider van de Druzen, sjeik Taher Abu Salach. De Druzen vroegen Israël of hun familieleden die door huwelijk, opleiding of werk naar Syrië zijn verhuisd, weer naar Israël zouden mogen terugkeren.

Een Druzenleider zei voor de Israëlische radio: ‘Het laatste bezoek dat een Israëlische politicus aan de Druzendorpen op de Golan bracht, vond halverwege de tachtiger jaren plaats. Dat was Shimon Peres. Maar die werd toen met eieren bekogeld en verjaagd. Het bezoek van Locker laat een historische ommekeer zien als gevolg van de burgeroorlog in Syrië. We weten nog goed hoe we de Israëlische paspoorten verbrandden, die Israël ons na de annexatie van de Golan Hoogvlakte overhandigde. Maar nu willen we ons van Syrië losmaken.’

door Aviel Schneider
(op Israel Today Nederland)

Video: Soldaten van het Druzische Herev Bataljon van het IDF houden militaire oefeningen in de Golan Hoogten nabij de Israëlische grens met Syrië alwaar zij doelwitten moesten onderscheppen en oefenden met het afvuren van scherpe munitie. De soldaten van het Herev Bataljon, gesteund door tanks, ploegden zich een weg een weg door de modderige bodem en groene vlakten van de Golan in het noorden van Israël. De soldaten van het bataljon krijgen hun bevelen in het Hebreeuws maar communiceren onder elkaar hoofdzakelijk in het Arabisch, waarmee het bataljon een unieke plaats inneemt in het IDF waar de tweede taal van Israël dagdagelijks wordt gebruikt. [bron]


Bronnen:

 1. Israel Today Nederland:
  ♦ Druzen op de Golanhoogten blijven liever Israëli; door Aviel Schneider [lezen]
  ♦ Druzen vieren 40 jaar dienst in Israëlisch leger [lezen]
 2. Jerusalem Center for Public Affairs:
  ♦ The Druze minority in Israel in the mid-1990s; door Gabriel Ben-Dor [lezen]

Gerelateerd op Brabosh.com:

 • Arabieren genieten in Israël rechten en vrijheden die zij nergens anders in het M-O hebben [lezen]
 • Arabieren en moslims genieten in Israël de meeste vrijheid van het hele Midden-Oosten; door Likoed.nl [lezen]
 • Steeds meer Israëlische Arabieren verkiezen nationale burgerdienst boven militaire dienst [lezen]
 • Israël is een veilige haven voor Arabieren, moslims en christenen; door David Ha’ivri [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.