Spanning in Israël door komende Westerse aanval op Syrië [Missing Peace]


IDF treft voorbereidingen in het noorden van Israël

Nu het vrijwel zeker is dat een coalitie van westerse landen – mogelijk aangevuld door Turkije – doelen in Syrië gaat aanvallen, stijgt ook de spanning in Israël.

Vandaag werd bekend dat de regering in Jeruzalem opdracht heeft gegeven om 1000 reservisten op te roepen die voornamelijk de luchtmacht en het thuisfront moeten versterken. Ook is er sprake van troepenbewegingen en het overbrengen van tanks, anti raket systemen en ander zwaar materieel naar het noorden van Israël.

Bij postkantoren is de laatste dagen een ware run op gasmaskers waarneembaar. Burgers houden er rekening mee dat Israëlische steden het doelwit zullen worden van raketaanvallen met chemische wapens.


gasmaskerJeruzalem, 27 augustus 2013. Stormloop naar gasmaskers in Israël uit schrik voor Syrische gasaanvallen. Een Israëlische vrouw toont haar dochter hoe ze een gasmasker moet opzetten in een verdeelcentrum (foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Deze vrees werd versterkt nadat Iraanse en Syrische officials hadden gedreigd met vergeldingsaanvallen op Israël bij een westerse militaire actie tegen Syrië. De Syrische premier waarschuwde dinsdag bijvoorbeeld dat Syrië Israël zal verrassen zoals dat eerder gebeurde in 1973 tijdens de Jom Kippoer oorlog.

Tegelijkertijd zijn er maar weinigen in Israël die werkelijk geloven dat er een oorlog op handen is. Het leven gaat gewoon door en binnenlands nieuws was tot voor kort het voornaamste onderwerp in de nieuws shows. Nu is dat veranderd en opent iedere nieuwsuitzending met de op handen zijnde aanval op Syrië.

Scepsis
Er is in Israël ook de nodige scepsis over de op handen zijnde aanval op Syrië. Dat heeft te maken met de wijze waarop het Westen zich voorbereid op de actie.

Uit opmerkingen van Amerikaanse woordvoerders kan men immers afleiden dat het doel van een militaire operatie zeer beperkt zal zijn. Uit uitgelekte informatie die door Amerikaanse media werd gepubliceerd valt verder op te maken dat het om een luchtactie van twee a drie dagen gaat tegen ongeveer vijftig zorgvuldig geselecteerde doelen. Jay Carney de woordvoerder van het Witte Huis had eerder expliciet aangegeven dat de militaire actie niet tot doel heeft om het regime van Assad omver te werpen.

Het lijkt er sterk op dat de Amerikanen en Europeanen bewust het verrassingselement uit de militaire operatie wilden halen en deze informatie naar buiten brachten om de situatie in de regio niet verder te laten escaleren dan nodig is. Een andere reden lijkt dat men een directe confrontatie met Rusland en Iran, de bondgenoten van Assad, wil voorkomen.

De vraag die analisten in en buiten Israël nu stellen is wat nu het eigenlijke doel van de Westerse operatie zal zijn. Het gaat immers niet om het tot val brengen van het Syrische regime of om het Assad technisch onmogelijk te maken om door te gaan met het voeren van oorlog tegen zijn eigen bevolking.

De conclusie lijkt daarom gerechtvaardigd dat het Westen Assad slechts een waarschuwing wil geven dat verder gebruik van chemische wapens bestraft zal worden.

De regering Obama heeft daarnaast nog een andere reden om nu militair in actie te komen. Het prestige van de VS in het Midden-Oosten is afgenomen door een serie ongelukkige beslissingen in relatie tot Egypte, Irak en Turkije en door de passiviteit betreffende de burgeroorlog in Syrië. Nu Assad openlijk de draak stak met Obama’s dreigementen betreffende het gebruik van chemische wapens, lijkt de Amerikaanse regering eindelijk te beseffen dat er een andere politiek moet worden gevoerd om zo de Amerikaanse interesses veilig te stellen.

Ya’alon
De Israëlische minister van defensie Moshe Ya’alon zei op dinsdag dat de situatie in Syrië een gevolg is van Westerse fouten in het verleden. Hij voorspelde dat het Midden-Oosten in de nabije toekomst zal worden geplaagd door chronische instabiliteit en dat meerdere staten uiteen zullen vallen. Hij waarschuwde dat Israel als gevolg van deze instabiliteit en de opkomst van extreme groepen zoals Al Qaida, rekening moet houden met ‘confrontaties’. Tegelijkertijd zei hij dat er geen reden is voor paniek.

Het kan zijn dat Ya’alon’s woorden vooral bedoeld waren als verkapte kritiek op de wijze waarop het Westen nu opereert tegen Syrië. Een militaire actie zoals die nu wordt voorbereid zou namelijk Al Qaida en andere Islamistische oppositie groeperingen in Syrië in de kaart kunnen spelen.

door Missing Peace


Bronnen:

  1. Missing Peace:
    ♦ Spanning in Israël door komende Westerse aanval op Syrië [lezen]

Gerelateerd op Brabosh.com:

  • Amerikaans ingrijpen in Syrië is ontzettend dom en Israël is andermaal de kop van jut; door Herman Meijer [lezen]
  • Israël’s onderschepte gesprekken van Syrisch leger tijdens gasaanval leveren bewijs van betrokkenheid [lezen]
  • Syrisch regime waarschuwt: als Damascus wordt aangevallen zal Tel Aviv branden [lezen]

Een gedachte over “Spanning in Israël door komende Westerse aanval op Syrië [Missing Peace]

  1. Israel heeft een uitstekend excuus dat als het wordt aangevallen door Syrisch-Iraanse legereenheden,om de atoomcentrales in Iran te vernietigen desnoods met JDAMS of atoomwapens.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.