Minister BuZa van Egyptische interimregering maandag op bezoek bij Abbas op Westbank

mansour-abbasCaïro, 29 juli 2013. President van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas op bezoek bij zijn Egyptische ambtsgenoot de interim president Adli Mansour. In tegenstelling tot Hamas in de Gazastrook en de Turkse premier Recip Erdogan, die beiden supporters zijn van de Moslim Broederschap en de afgezette president Morsi, supportert Mahmoud Abbas voor de nieuwe interim regering van Egypte. Zoals bekend pleegde het Egyptische leger op 3 juli jongstleden een militaire staatsgreep, schoof president Morsi aan de kant en veegde op 14 en 15 augustus jl. met veel bloed en geweld de aanhangers van de Broederschap van het politieke toneel.

Laatst bijgewerkt: heden 17u32′

De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Nabil Fahmy zal morgen maandag 26 augustus 2013 naar de stad Ramallah op de Westelijke Jordaanoever afreizen om een bezoek te brengen aan de Palestijnse president Mahmoud Abbas, verklapte een Palestijnse functionaris op zaterdag. Het geplande vier uur durende bezoek is gericht op de ondersteuning van Egypte voor de Palestijns-Israëlische vredesbesprekingen die vorige maand nieuw leven werden ingeblazen als gevolg van de bemiddeling in Washington.

Tijdens de vergadering die zal gehouden worden op het hoofdkwartier van het Palestijnse presidentschap in Ramallah, zullen Abbas en Fahmy ook de vastgelopen inter-Palestijnse verzoening bespreken, die Abbas’ Al Fatahpartij en de islamitische Hamas-beweging verdelen. Het bezoek geeft meer gewicht aan Abbas en zijn Fatah-partij, sinds de interim-regering van Egypte het land bestuurt nadat het leger de islamitische president Mohamed Morsi op 3 juli verdreef, en Fatah op gespannen voet leeft met Hamas, die zoals bekend een uitloper is van de Moslim Broederschap die president Morsi verheerlijkt.

Abbas onlangs uitte zijn steun voor het interim-leiderschap in Egypte door op maandag 29 juli 2013 een bezoek te brengen aan het door onrust geteisterde land. Het was zijn eerste bezoek aan het land sinds de verdrijving van de voormalige president Mohamed Morsi. Abbas was de tweede Arabische leider, na de Jordaanse koning Abdullah, om het land te bezoeken en een van de eerste Arabische leiders om de Egyptische interim-president Adli Mansour te feliciteren met zijn benoeming. Bij zijn aankomst in Caïro werden Abbas en zijn assistenten opgewacht door president Mansour en vice-president Mohamed ElBaradei.

Vice-president en Nobelprijswinnaar ElBaradei nam na de rellen van 14 en 15 augustus – waarbij honderden doden vielen – ontslag uit de regering omdat hij naar eigen zeggen “niet langer de verantwoordelijkheid wilde nemen voor beslissingen waarmee hij het niet eens is.” ElBaradei wordt thans aangeklaagd voor het “schenden van het nationale vertrouwen” en moet zich in september voor de rechtbank verantwoorden omdat hij door zijn ontslag als vicepresident hij “het volk zou verraden hebben.”

Vier weken gelden dus, discuteerden de PA-Palestijnen en de voorlopige Egyptische regering over de laatste ontwikkelingen omtrent het Israëlisch-Palestijns vredesproces en de bilaterale relaties tussen de Palestijnen en Egypte. Zij bespraken ook de situatie in de door Hamas gecontroleerde Gazastrook en de “bedreigingen voor de nationale veiligheid van Egypte.” Naar verluidt was Abbas in de eerste plaats naar Caïro afgereisd om de Egyptenaren er zich van te vergewissen dat zij zich niet in de interne zaken van de Palestijnen zouden mengen en dat eveneens ook niet in de toekomst zouden doen.

Bezoek Abbas kwam temidden van de toegenomen spanningen tussen Egypte en Hamas. De onenigheid bereikte zijn hoogtepunt toen Egyptische autoriteiten een maand geleden zeiden dat ze een onderzoek hadden ingesteld omdat er vermoedens waren dat Morsi had samengewerkt met Hamas. De vernietiging van bijna 80 procent van de smokkeltunnels langsheen de grens tussen Egypte en de Gazastrook heeft ook de spanningen tussen de twee partijen doen escaleren.

Hamas functionarissen zeiden dat de nieuwe Egyptische maatregelen maakten deel uitmaken van een ‘complot’ om hun heerschappij te ondermijnen in de Gazastrook. Aan de vooravond van het bezoek van Abbas, had Hamas geclassificeerde documenten vrijgegeven waaruit zou blijken dat de PA-president en zijn veiligheidstroepen de Egyptenaren hadden opgehitst tegen de Palestijnse islamitische beweging.

Toemaatje: Hamaslid op de Westbank die ‘Morsi’ parfum lanceerde
door Palestijnse politie opgepakt en achter de tralies gegooid:

morsi-stank2


Bronnen:

  1. The Jerusalem Post:
    ♦ Abbas meets with Egyptian interim gov’t leaders in Cairo; door Khaled Abu Toameh [lezen]
  2. China Daily:
    ♦ Egyptian FM to visit West Bank on Monday [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.