Egypte verlicht tijdelijk blokkade van Gazastrook, Rafahpoort weer even open en dicht

rafah-gate2De vernieuwde poort aan de grensovergang tussen Gaza en Egypte ter hoogte van Rafah

Egypte heropende op zaterdag de grensovergang met de Gazastrook, Rafah, waardoor gestrande passagiers opnieuw even in en uit de Strook konden reizen die bestuurd wordt door Hamas. De opening van de grensovergang in beide richtingen kwam er nadat vijf dagen lang niemand de Strook mocht binnenkomen of verlaten.

Reuters berichtte dat de opening van de grensovergang bedoeld is om studenten, mensen met dubbele nationaliteit en degenen die ziek zijn, Gaza te betreden en te verlaten. Het hoofd aan de Egyptische kant van de terminal, Sami Mitwalli, zei dat de terminal geopend zou worden van 10u tot 14u.

Na de hevige strijd tussen pro-Morsi loyalisten en de veiligheidstroepen besloot media augustus Egypte de grens voor onbepaalde tijd te sluiten. Egypte sloot ook de Rafah overgang voor onbepaalde tijd en de poort werd slechts af en toe opnieuw geopend. De blokkade die Egypte handhaaft sinds de val van Morsi op 3 juli jongstleden, gebeurt om dezelfde reden als dat Israël dat doet, met name om de terroristen van Hamas en het dozijn andere terreurorganisaties die in Gaza opereren van zijn grondgebied te weren.

Zoals bekend is Hamas in 1988 ontstaan als een zijtak van de  Egyptische Moslim Broederschap en met het opzij schuiven van president Mohamed Morsi van de Broederschap, lijkt voorlopig tegelijk ook een eind gekomen aan de vriendschap van het Egyptische regime ten aanzien van Hamas. Typisch voor de antipathie die de Egyptenaren thans koesteren voor Hamas kon ook afgelezen worden in een artikel in de krant Asharq Alawsat van een paar weken geleden over hoe voorheen de Moslim Broederschap miljoenen doneerde aan Hamas terwijl de eigen Egyptische bevolking in diepe ellende verkeert.

Verschillende jihadistische en salafistische groepen opereren vanuit de Gazastrook in het Sinaïgebied en hebben vele aanslagen uitgevoerd tegen Egyptische militaire doelwitten en eveneens vanuit de Sinaï doelwitten in Israël onder vuur genomen. Het laatste incident gebeurde gisteren zaterdag toen een Egyptische ambtenaar meedeelde dat Egyptische soldaten vier militanten hebben gedood die een militaire controlepost in de Sinaï in de buurt van de grens met Gaza hadden aangevallen. Meer details ontbreken voorlopig nog.

Hamas haalde enkele weken terug uit naar een regeringslid van rivaal Al Fatah (West Bank) die opriep om op Egyptische wijze in de Gazastrook een opstand te beginnen om Hamas ten val te brengen. Op zaterdag jl. zei Mahmoud Abbas in Ramallah dat hij overweegt om voor de eerste maal sinds januari 2006 nieuwe verkiezingen te organiseren in de Palestijnse gebieden.

Die verkiezingen werden toen met een duidelijke meerderheid gewonnen door Hamas wat leidde tot de splitsing van de Palestijnse Autoriteit en de verdrijving van Abbas’ partij Al Fatah uit de Gazastrook in de zomer van 2007. Abbas denkt thans dat, door de recente isolatie door Egypte van Hamas en de daarmee gepaarde dalende populariteit van de gewelddadige terreurgroep, zowel in Gaza als op de West Bank, hij de verkiezingen met gemak kan winnen.


Bronnen:

 1. The Jerusalem Post:
  ♦ Egypt reopens border crossing with Gaza Strip [lezen]
 2. The Times of Israel:
  ♦ Egypt reopens Rafah crossing with Gaza – After closing off the border indefinitely in mid-August amid widespread violence, Egypt reopens Gazans’ main entry-exit point [lezen]
  ♦ Abbas planning elections to wrong-foot Hamas – Palestinian leader, 78, reportedly set to run again for presidency, believes momentum is with him [lezen]
  ♦ No summer break in the violent Middle East – Amid bloodshed all around Israel, Hamas redoubles efforts to regain center stage — defying Egypt, and seeking to abduct soldiers [lezen]
 3. Al Monitor:
  ♦ Hamas Accused of Targeting Fatah Activists in Gaza [lezen]

Gerelateerd op Brabosh.com:

 • Hamas beschuldigt Egypte ervan om Gaza te veranderen in één ‘grote gevangenis’ [lezen]
 • Egypte sluit smokkeltunnels van Hamas en veroorzaakt brandstofcrisis in de Gaza [lezen]
 • Hamas dreigt de grootste verliezer te worden van militaire staatsgreep in Egypte [lezen]
 • Hamas verliest zienderogen macht en populariteit in de Arabische en moslimwereld [lezen]
 • Egyptenaren demonstreren massaal tegen de komst van Hamasdelegatie naar Caïro [lezen]
 • Egyptisch parlementslid predikt Jihad en antisemitisme in de Gazastrook +video [lezen]
 • Egyptische militairen houden grens met Gaza gesloten tot zeven ontvoerde collega’s vrijkomen [lezen]
 • Egypte zet smokkeltunnels van Hamas onder water om drugs- en wapenhandel te stoppen [lezen]
 • Waarom Hamas geen militaire steun van Egypte moet verwachten ondanks retorisch kabaal [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.