Frankrijk betaalt Abbas 19 miljoen euro ‘hulp’ als hij rechtstreeks Netanjahoe aanspreekt

fabius-abbas
Nadat eerder de Verenigde Staten de Palestijnen ‘beloonden’ met 148 miljoen dollar om hen te bewegen om terug met Israël het vredesproces herop te starten, was het gisteren de beurt aan Frankrijk om zij het een meer bescheiden duit in het zakje te doen. Zaterdag arriveerde de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius op Ben Goerion luchthaven om tijdens het weekeinde Israël en de Palestijnse gebieden te bezoeken.

Minister Fabius had een leuke verrassing bij zich voor Abbas met name een gift van Frankrijk ter waarde van 19 miljoen euro aan ‘hulp’ op voorwaarde dat Abbas bereid zou zijn om rechtstreeks met premier Netanjahoe te spreken. Op zaterdag in Ramallah ondertekende Fabius met de interimpremier van de PA minister Rami Hamdallah een akkoord om de gift aldus in ontvangst te nemen. Daarvan zou negen miljoen rechtstreeks in het budget van de Palestijnse Autoriteit worden geïnjecteerd terwijl de overige Franse euro’s in een energieproject in de Gazastrook zouden geïnvesteerd worden.

Nadat Fabius in Ramallah een ontmoeting had met president van de PA Mahmoud Abbas belegden zij nadien een gezamenlijke persconferentie. “Een succesvolle uitkomst van de door de VS bemiddelde onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen zou als een ‘donderslag’ voor vrede klinken in het door de crisis verscheurde Midden-Oosten,” zei minister Fabius.

obama2Disproportionele aandacht van de Franse minister Laurent Fabius voor de nederzettingen, in het spoor van president Barack Obama, terwijl in de buurlanden van Israël de grootste chaos heerst

Zelfs wanneer we het hebben over [de crisis in] de buurlanden – het dramatische conflict in Syrië, Libanon, Egypte – blijft het feit bestaan dat de Israëlisch-Palestijnse kwestie één van de kwesties is, wellicht de belangrijkste kwestie, voor het gebied. In een bijzonder onrustige regionale omgeving, is het nog belangrijker dat we hier vooruitgang maken naar de vrede. Indien deze onderhandelingen succesvol zijn, zal het als een donderslag voor de vrede klinken… en een groot stabiliserend element zijn. Onze steun is meer dan ooit noodzakelijk. Dit is het moment waarop we een doorbraak naar vrede moeten forceren,” zei Fabius en voegde eraan toe “dat de Joodse nederzettingen op de West Bank en Oost-Jeruzalem illegaal zijn volgens de internationale wet.”

PA corrupt tot op het botEen zichtbaar opgetogen PA-president Mahmoud Abbas, die zonet zijn 19 miljoen Franse euro’s op zak had gestoken, zei zaterdag dat hij natuurlijk bereid was om premier Benjamin Netanjahoe te ontmoeten om met hem de manieren te bespreken hoe het vredesproces kan gestimuleerd worden. “We hebben geen bezwaar tegen een ontmoeting met de Israëlische premier wanneer er behoefte is aan een dergelijke vergadering.”

Tot dusverre werd er enkel onderhandeld door minister voor Justitie Tzipi Livni, de Israëlische gezant Yitzhak Malho en de Palestijnse onderhandelaars Saeb Erekat en Mohammed Shtayyeh. Frankrijk hoopt met die donatie van 19 miljoen euro, te verdelen tussen de PA en Hamas in Gaza, Abbas rechtstreeks met premier Netanjahoe aan de onderhandelingstafel te krijgen in de hoop dat aldus een en ander in een versnelling komt.

Abbas bedankte ook Frankrijk voor zijn steun in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in november 2011 om zijn status binnen de VN te verhogen tot waarnemend niet-lidstaat. Hij bedankte tevens Frankrijk om te stemmen voor het Palestijnse lidmaatschap in de UNESCO. “Palestina is thans een staat geworden die wordt bezet,” zei Abbas en vervolgde: “Aan deze bezetting moet een einde komen op basis van de tweestatenoplossing volgens de 1967 grenzen met een beperkte landruil in omvang en waarde.”

Abbas herhaalde zijn eis dat Israël de bouw in de nederzettingen moet stopzetten en de Palestijnse gevangenen moet vrijlaten. Hij riep ook op tot Amerikaanse deelname aan de huidige vredesbesprekingen. “De Palestijnse leiders hebben besloten om terug te keren naar de onderhandelingen met het oog om vrede te bereiken,” zei Abbas en “We hopen dat de gesprekken zullen slagen.”

Abbas zei dat de Palestijnen hadden besloten om de kans te grijpen en gesprekken te houden met Israël “ongeacht wat er gebeurt in de regio en de omringende omstandigheden.” Hij sprak de hoop uit dat Israël “de oprechte bedoelingen” van de Palestijnen om de gesprekken te laten slagen, naar waarde zouden schatten.

Op zaterdagavond ontmoette premier Fabius de Israëlische minister voor Strategische Zaken Yuval Steinitz. Vandaag zondag zal Fabius in Jeruzalem president Shimon Peres ontmoeten, premier Benjamin Netanjahoe, minister voor Justitie Tzipi Livni (Israël’s belangrijkste onderhandelaar) en tevens met oppositieleidster Shelly Yacimovich van de Arbeidspartij.

Ik ben benieuwd of minister Fabius ook zo gul zal zijn als in Ramallah en spontaan geschenken gaat uitdelen aan de Israëlische onderhandelaars om ook aan die kant het vredesproces te stimuleren. Een kist champagne voor Netanjahoe zou er toch minstens af moeten kunnen, voor Tzipi Livni een flesje parfum en voor Shelly Yacimovich een appel of een peer. Maar dat horen we straks dan wel.

door Brabosh.com

netan-abbas2


Bronnen:

 1. The Times of Israel:
  ♦ Ahead of talks, Abbas willing to meet with Netanyahu – Statement to French foreign minister comes as Israeli, Palestinian negotiators said set to reconvene in coming days [lezen]
 2. The Jerusalem Post:
  ♦ Abbas willing to meet with Netanyahu to boost peace talks – France to provide Palestinians with 19 million Euro in aid; door Khaled Abu Toameh [lezen]
 3. Yahoo News/AFP:
  ♦ Mideast needs Israel-Palestinian deal ‘more than ever’: France [lezen]
 4. Ynet News:
  ♦ France: Mideast needs peace deal ‘more than ever’ – After meeting Abbas in Ramallah, French FM Fabius says successful Israel-PA talks will be ‘great stabilizing element’ [lezen]

2 gedachtes over “Frankrijk betaalt Abbas 19 miljoen euro ‘hulp’ als hij rechtstreeks Netanjahoe aanspreekt

 1. En Netanyahu mag dan gratis figureren in het opzetje van de VS en Frankrijk. Wanneer gooit Israel de deur nou eindelijk eens op slot.

  Like

 2. Voor 19 miljoen handje contantje ben ook ik bereid om maar met wie dan ook te praten! Kom maar op!

  Van die 19 miljoen gaat minstens 10 miljoen rechtstreeks de grens over naar Zwitserland en de rest zal wel voor ?????? gebruikt worden.

  Is er iemand die dat kan tegenspreken? Nee natuurlijk niet, want er wordt niets gekontroleerd!
  Geen enkele verantwoording moet er worden afgelegd over wat er met dat geld gaat gebeuren en of dit ook inderdaad is gebeurd!

  Deze ‘geldtransfers naar Dhr. Abbas nemen een steeds grotere proportie van totale absurditeit aan.

  Waarom stuurt Europa niet een beetje naar de FARC, dan hoeven die geen mensen meer te ontvoeren om aan geld te komen om HUN recht te claimen.

  Nee, want dát zijn terroristen!

  Waarom niet wat centen naar die ontvoerders in Jemen, die ook alleen maar geld willen om HUN recht te vorderen.

  Nee, want dát zijn terroristen!

  Waarom geen subsidie naar al die zelfmoordenaars die dagelijks bussen/auto’s opblazen in Irak, Libanon, Lybie etc.? Tenslotte zijn de Palestijnen hun carriere ook zo begonnen!

  En zo kan de lijst doorgaan. Maar nee, de énige die centen ontvangen zijn Abbas & zijn clan. Zijn tegenstanders gaan de bajes in.

  Waarom?

  Omdat de ”’vijand”” Israel is!
  Israel is het land van de Joden!
  De Joden zijn de schuld van alles omdat ze alles controleren!
  Dus is de wereld solidair met de Palestijnen tegen de ”’vijand”’!

  Daarom!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.