België: Israëlisch koppel mag in Brussel hun pasgeboren dochter niet ‘Jerusalem’ noemen

hyman2Het Israëlisch koppel Hagar en Alinadav Hyman, die al meer dan drie jaar wonen, werken en leven te Brussel, mogen van de bevolkingsdienst van de stad hun pasgeboren dochter niet ‘Jerusalem‘ heten.

hugo3België doet andermaal zijn reputatie als EU-kampioen Israëlbashing als meest Israëlhatend land gestand. Een Israëlisch echtpaar werd deze week op de Brusselse gemeentedienst verteld dat ze hun pasgeboren dochter niet “Jerusalem” als voornaam mogen geven omdat deze in België geen geldige naam is. Die weigering lijkt me onmiskenbaar politiek getint.

Het verhaal in een notendop:

Hagar en Alinadav Hyman zijn beiden Israeliërs die de voorbije drie jaren leven en werken in Brussel, mevrouw Hyman als veiligheidsagente bij de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al en haar echtgenoot in het Europees parlement.

Onlangs verwelkomde het stel hun eerstgeborene, een dochter, en besloten de baby de voornaam ‘Alma Jerusalem‘ mee te geven. “Wij zijn beide Jeruzalemieten, wij groeiden op in Jeruzalem, wij leerden elkaar kennen in Jeruzalem en wij missen heel erg onze stad, vandaar dat wij beslisten om ons eerste kind ‘Jerusalem’ te noemen,” vertelde Alinadav Hyman aan JSSNews.

Echter, toen zij de geboorte van hun dochter wilden aangeven op de bevolkingsdienst van de gemeente Brussel, werd hun vraag verworpen. De ouders werd verteld dat zij hun dochter niet onder de voornaam ‘Jerusalem’ konden registreren omdat de naam Jerusalem niet voorkomt op de lijst van goedgekeurde namen in België.

De loketbediende op het Brusselse stadhuis vertelde hen dat de voornaam “Alma” wel op de lijst voorkwam en zelfs “Bethlehem” (sinds 1948 een door de Palestijnen geclaimde Joodse stad op de West Bank), maar dat Jerusalem “geen geldige naam is voor een kind” en bood hen vervolgens een compromis aan.

Om de voornaam Jerusalem geldig te maken met een Belgisch geboortecertificaat, zou het echtpaar een vraag moeten richten aan de Israëlische ambassade, die hen vervolgens een geschreven brief moeten geven waarin wordt bevestigd dat Jerusalem een geldige naam is. Tot dan zal tot grote frustratie van de ouders, hun kind geen geboortecertificaat kunnen krijgen.

“Wij kunnen onze baby niet mee naar Israël nemen omdat zij geen paspoort heeft en zonder een Israëlische consulaire goedkeuring, willen de Belgen de geboorte niet registreren,” vertelde Hagar Hyman. Hij voegde eraan toe dat een man uit Finland in de rij naast hem, zijn kind een naam gaf die in zijn taal wel 25 letters lang was en die naam werd wèl geaccepteerd door de loketbediende.

Zoals bekend weigert België tot op heden Jeruzalem als de hoofdstad van de Joodse staat Israël te erkennen. Jeruzalem behoort de Palestijnen toe, en de werkelijke naam van de Joodse stad is het Arabische Al Quds, vindt het Belgische kabinet. Net zoals overigens de rest van de EU-landen ook Jeruzalem weigeren te erkennen, met inbegrip van de Verenigde Staten en de rest van de wereld.

Zoals bekend is de populairste voornaam – zowel in Brussel als Antwerpen – nog steeds Mohamed. Het stel kan het misschien opnieuw proberen met “Al Quds” als voornaam in te dienen (Al Quds is het Arabisch voor Jeruzalem) en zal aldus ongetwijfeld meer kans op succes hebben dat de naam alsnog wordt geregistreerd.

Bovendien lijkt me rondslenteren met een naam als ‘Jerusalem’ in de Brusselse deelgemeenten Schaarbeek en Sint-Joost-ten-Node, in de Antwerpse wijken Stuyvenberg, Sint-Jansplein en de Seefhoek of in de Antwerpse deelgemeente Borgerhout, niet echt een goed idee. De kans is reëel dat je met zo’n voornaam geen vijftig meter ver geraakt. Daarentegen is “Al Quds” als voornaam meteen een schot in de roos en kan je zelfs de burgermeesterssjerp opleveren… 😦

grotemarkt-2Het gemeentehuis op de Grote Markt te Brussel


Bronnen:

 1. JSS News:
  ♦ La mairie de Bruxelles refuse « Jérusalem » comme prénom pour un bébé… [lezen]
 2. Arutz-7:
  ♦ Belgium: Israelis not Allowed to Name Daughter ‘Jerusalem’ – An Israeli couple in Belgium welcomed a baby girl this week, but were told the name ‘Jerusalem’ did not make the cut for valid baby names; door Kochava Rozenbaum [lezen]
 3. The Times of Israel:
  ♦ ‘Jerusalem’ rejected as baby name – City hall in Belgium tells Israeli expat couple they can’t name their daughter after their country’s capital [lezen]
 4. Jewish Telegraph:
  ♦ Brussels refuses to register baby name Jerusalem [lezen]
 5. Daily News:
  ♦ Expat Israeli couple living in Belgium are told they can’t call their newborn daughter Jerusalem – Hagar and Alinadav Hyman wanted to name their first-born Alma Jerusalem – Officials refused because Jerusalem is not on a list of approved names; door Anthony Bond [lezen]

7 gedachtes over “België: Israëlisch koppel mag in Brussel hun pasgeboren dochter niet ‘Jerusalem’ noemen

  1. Ik zou graag die naam van die Finse baby willen weten, die uit 25 letters bestond en wèl werd aangenomen door die loketbediende. Hier heb ik er al eentje gevonden: Aatukka Frederiikka Toroteija 😉

   Like

 1. Wat een prachtig initiatief om je kind Jerusalem te noemen!
  En wat een schande van de Belgische burgerlijke stand om die naam te weigeren in te schrijven. Weer een typisch geval van argumentatieve willekeur van onze politiek correctie ambtenaren.

  Like

 2. Schending van het gelijkheidsprincipe zonder meer omdat het niet aan de overheid is om enig restricties op te leggen aan burgers inzake naamvoorkeur.
  Ben

  Like

 3. Binnenkort krijgen dezelfde Belgen een Nederlands paspoort want zij zijn ongrondwettelijk afgescheiden van Nederland en aangezien Belgie een land is met vele regeringen en parlementen, is de bureaucratie daar groot. De Belgen bestaan officieel niet eens….

  Like

Reacties zijn gesloten.