Israël, het enige land in het Midden-Oosten waar moslims vrije meningsuiting genieten

moslim-protestTel Aviv, Israël, 15 augustus 2013. Islamitische Israëlische Arabieren, supporters van de afgezette president Mohamed Morsi van de Moslim Broederschap,  protesteren hier tegenover de Egyptische ambassade in Tel Aviv, tegen het geweld dat door het Egyptische leger werd ingezet om de opstand van pro-Morsi aanhangers neer te slaan. De groene vlaggen die op het plaatje hierboven worden getoond zijn die van de terreurgroep Hamas, een zijtak van de Moslim Broederschap. Ook foto’s van president Morsi worden getoond (rechtsonder.) Israël, het enige land in het Midden-Oosten waar moslims vrije meningsuiting genieten

hugo3In Israël leven meer dan 1,6 miljoen moslim Arabieren (meer dan 20% van de bevolking van Israël!) die gretig gebruik maken van al de vrijheden die gelden voor alle inwoners van de Joodse staat.

Zij proeven voluit van de mensenrechten in Israël, zoals bijvoorbeeld vrije meningsuiting en persvrijheid, die ze nergens anders in de omringende Arabische moslimwereld genieten. Terwijl hun Arabische broeders en zusters in Gaza en op de West Bank de mond worden gesnoerd, vervolgd, opgesloten en gefolterd worden en zelfs met de doodstraf worden bedreigd, kunnen ze in Israël in alle vrijheid en zonder angst hun mening ventileren en verspreiden.

David Wood op Answering Muslims:

Ik vertel de mensen aldoor dat de Islamitische waarden onverenigbaar zijn met westerse waarden zoals de vrije meningsuiting en vrijheid van religie.

Echter, wanneer ik dit onderwerp ter sprake breng, wordt ik telkens meteen bestempeld als een ‘racist’, een ‘fanaticus’, een ‘haatzaaier’ en een ‘islamofoob’.

Maar wat gebeurt er wanneer moslims zèlf zeggen dat de Islam geen vrije meningsuiting tolereert? Moeten wij dan al deze moslims ‘racisten’ of ‘islamofoben’ heten?

Arabische journalisten en columnisten in Israël kunnen vrij en zonder angst hun mening hebben over de Egyptische crisis, terwijl hun collega’s in Egypte, Jordanië en de Palestijnse Autoriteit bang zijn om vrijuit te spreken. Israël bijvoorbeeld, is een van de weinige landen in het Midden-Oosten waar moslims toegelaten worden om hun voorkeur uit te spreken voor de afgezette Egyptische president Mohamed Morsi en zijn organisatie de Moslim Broederschap.

Dit is niet omdat Israël ex-president Morsi of de Moslim Broederschap steunt, maar omdat de islamitische demonstranten weten dat in een democratisch land zoals Israël, zolang ze zich vasthouden aan vreedzame demonstraties en hun mening uiten, zij zich geen zorgen hoeven te maken om zichzelf tot een doelwit van de autoriteiten te maken. Israël is uitgegroeid tot een veilige haven, niet enkel voor de Arabische christenen, maar ook voor moslims die hun mening willen uiten zonder dat zij hierom worden bedreigd met intimidatie en geweld.

Terwijl de pro-Morsi betogers worden doodgeschoten, verwond, gearresteerd en geïntimideerd in Egypte alsook in de door de Palestijnse Autoriteit gecontroleerde gebieden en in een aantal Arabische landen, zijn de Arabieren in Israël vrij om te demonstreren en hun mening te uiten, zelfs in hartje Jeruzalem en Tel Aviv. In Israël zijn pro-Morsi demonstranten vrij om leuzen te scanderen tegen Israël en de VS en zelfs vlaggen van Hamas te hijsen.

In de afgelopen vijf weken, hebben duizenden islamitische gelovigen gebruik gemaakt van het vrijdaggebed in de Aqsa moskee op de Tempelberg in Jeruzalem om demonstraties te organiseren ter ondersteuning van Morsi en de Moslim Broederschap. Op 17 augustus, demonstreerden duizenden moslims in Nazareth om hun steun voor Morsi uiten. Ze riepen ook leuzen ter afkeuring van de ‘militaire coup’ in Egypte, en noemden legercommandant Abdel Fattah al-Sissi een agent van Amerika.

Op 15 augustus, een dag na het gewelddadige optreden tegen Morsi supporters in Caïro en in andere Egyptische steden, waarbij honderden Egyptenaren werden gedood, demonstreerden zo’n 150 leden van de Islamitische Beweging in Israël buiten de Egyptische ambassade in Tel Aviv (plaatje bovenaan.) Geen enkele moslim raakte gewond of gearresteerd in Israël voor het betuigen van zijn steun aan Morsi.

Ter vergelijking, de Palestijnse Autoriteit, die openlijk zijn steun heeft gegeven aan de verdrijving van Morsi, blijft in de eigen gecontroleerde gebieden inhakken op de moslims die openlijk hun solidariteit durven betonen met de afgezette Egyptische president.

Terwijl moskee predikers in Israël vrij zijn om hun mening over de Egyptische crisis te uiten, werden hun collega’s op de Westelijke Jordaanoever gewaarschuwd door de regering van de Palestijnse Autoriteit om zich uit te spreken in het voordeel van Morsi. Twee predikanten uit het gebied van Jenin, die het aandurfde om het verbod te overtreden, werden snel opgepakt door de veiligheidstroepen van de Palestijnse Autoriteit.

Eerder deze week, arresteerden veiligheidsagenten van de Palestijnse Autoriteit twee Palestijnen voor het publiek uiten van hun steun voor Morsi. Terwijl de leiders van Moslim Broederschap in Egypte zelf in de gevangenis werden gegooid, kunnen Raed Salah en Kamal al-Khatib, de leiders van de Islamitische Beweging in Israël, normaal hun leven blijven leiden en diverse politieke activiteiten organiseren over het hele land.

Een van hen, Islambuli Badir uit Tulkarem, werd vastgehouden voor productie en marketing van een parfum vernoemd naar Morsi. De tweede, Mahmoud Ayyad, een dichter uit Bethlehem, werd in hechtenis genomen voor het dragen van een shirt met een portret van Morsi. Vorige week, gebruikten politieagenten van de Palestijnse Autoriteit geweld om een pro-Morsi rally in Hebron te verhinderen. Twee lokale journalisten, Akram al-Natsha en Mahmoud Abu Ghania, klaagde dat de politieagenten hen bedreigden en beledigden tijdens de confrontatie.

Vandaag is duidelijk geworden dat de leiders en leden van de Islamitische Beweging in Israël veel meer vrijheid en rechten genieten dan de Moslim Broederschap in Egypte, Jordanië en zelfs – onder de Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever – Hamas.

door Khaled Abu Toameh

Ramallah, in de “bezette” gebieden op de West Bank, 28 maart 2012 [“bezet?” door wie dan?] Palestijnse journalisten betogen tegen… Palestijnse censuur. De Vakbond van Palestijnse Journalisten, de belangrijkste vereniging van mediaverslaggevers, heeft opgeroepen tot een boycot van de “Prijs voor de Persvrijheid” die onlangs werd ingesteld door de PA, uit protest tegen de arrestatie van een Palestijnse journalist.

Een Palestijnse rechtbank in Ramallah besliste onlangs om de Jordaans-Palestijnse journalist Youssef Al-Shayeb, een journalist van de Jordaanse krant Al Ghad, voor 15 dagen op te sluiten in afwachting van verder onderzoek omtrent een artikel dat hij schreef in januari j.l. waarin hij de Palestijnse diplomatieke missie in Frankrijk ‘beschuldigde’ van “corruptie en roekeloosheid” [bronnen: Ma’an Nieuwsagentschap en Doha Centra for Media Freedom]


Bronnen:

 1. The Gatestone Institute:
  ♦ Where Muslims Can Speak Freely in the Middle East; door Khaled Abu Toameh [lezen]
 2. Ynet News:
  ♦ Palestinian arrested for selling ‘Morsi perfume’ – 36-year-old Hamas member arrested after Tulkarem perfume shop he owns raided. Brother claims arrests stems from sales of Morsi dedicated perfume [lezen]

Gerelateerd op Brabosh.com:

 • Persvrijheid en vrije meningsuiting verder aan banden gelegd in ‘Palestina’ [lezen]
 • Vrijheid van meningsuiting? Niet voor Arabieren die leven onder Palestijns bestuur; door Khaled A. Toameh [lezen]
 • Israël, het enige vrije land in het Midden-Oosten; door Likoed.nl [lezen]
 • Imam Abu Akkari: Wij hebben geen vrije meningsuiting in de Islam +video [lezen]

2 gedachtes over “Israël, het enige land in het Midden-Oosten waar moslims vrije meningsuiting genieten

 1. Brabosh, je moet ophouden om zulke foto’s te plaatsen!!

  Je ontneemt al die fanatieke Israel bashers hun argumenten.

  De v. Agt’s & Co, de NOS/VRT & Co…….ze worden met de dag meer te kijk gezet met hun eenzijdige berichtgeving & halve waarheden (of erger).

  Like

  1. Dat mag je wel zeggen. Als je dat plaatje beziet… De tolerantie van Israël tegenover zijn Arabische minderheid grenst dikwijls aan pure onnozelheid.

   Met Hamasvlaggen demonstreren in Tel Aviv voor de herinstallatie van de Moslim Broederschap in buurland Egypte is wel erg van de pot gerukt.

   Enfin, wie ben ik om de vrije meningsuiting die Israël zijn onderdanen gunt te bekritiseren. I rest my case. 😉

   Like

Reacties zijn gesloten.