Israëlische luchtmacht bombardeert terreurnesten in Libanon als vergelding voor raketaanval

IsraeliF161fighterIsraëlische jachtbommenwerpers hebben deze vroege ochtend van vrijdag 23 augustus omstreeks 4u00 onze tijd (Israël +1u) doelwitten gebombardeerd ten zuiden van Beiroet in Libanon. De aanval gebeurde als vergelding voor de raketten die gisterennamiddag omstreeks 15u00 vanuit Libanon werden afgevuurd op Israël.

Naar verluidt werd een gerichte aanval uitgevoerd op terroristische doelen in de kustplaats al-Naameh, ca. 15 kilometers ten zuiden van de Libanese hoofdstad. Volgens verschillende bronnen was het hoofdkwartier van de Palestijnse terreurorganisatie Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP-GC) van commandant Ahmed Jibril het doelwit van de aanval van deze ochtend. De woordvoerder van het IDF wilde niet bevestigen of het hoofdkwartier van de PFLP-GC het doelwit was.

Zoals bekend vechten Palestijnse terroristen van de PFLP-GC samen met de Libanese terreurorganisatie Hezbollah in Syrië aan de zijde van het Syrische leger van president Bashar Al Assad tegen de rebellen. De communistische PFLP-GC scheurde zich in 1968 af van de marxistisch-leninistische PFLP van George Habash en zette haar hoofdkwartier op in Damascus.

De PFLP-GC leeft in onmin met onder meer Hamas dat eerder de zijde van de rebellen heeft gekozen tegen Assad en omwille van die keuze zijn hoofdkwartier in Damascus moest opgeven en Syrië diende te verlaten. De PFLP-GC staat net zoals sinds kort de militaire vleugel van Hezbollah op de internationale lijst van terreurorganisaties.

Eerder werd de raketaanval van gisteren via Twitter opgeëist door Sirajuddin Zurayqat, een salafistische islamistische leider van de Abdullah Azzam Brigades, een terreurgroep die banden heeft met al-Qaeda en die eveneens zijn hoofdkwartier in Libanon heeft. De terreurgroep is genoemd naar de Palestijns-Saoedische jihadist Abdullah Yusuf Azzam (1941-1989) ook gekend als sjeik Azzam en werd de ‘Godfather van de Jihad’ genoemd. Hij vocht in de jaren 1980 in Afghanistan aan de zijde van Osama bin Laden tegen de Sovjet-bezetting. Sinds 2011 vechten de salafistische Azzam Brigades in de Syrische burgeroorlog aan de zijde van de rebellen tegen het regime van Assad.

Zurayqat berichtte dat gisterennamiddag vier Katyusha raketten werden afgevuurd vanuit een Palestijns vluchtelingenkamp ten oosten van Tyre. Hij zei dat de raketten een bereik hebben van 40 kilometers waardoor de Israëlische havenstad Haifa binnen bereik van de terreurgroep komt te liggen.

De directe aanleiding tot die tegenaanval van de Israëlische luchtmacht was het feit dat gisterennamiddag vier katyusha raketten afgevuurd werden op Israëlische gemeenten in het noorden van Israël. De alarmsirenes weerklonken in Nahariya, Acre, Kiryat Shmona en Karmiel. Eén van de vier raketten werd onderschept door het Iron Dome anti-raket afweersysteem.

Er werd geen grote schade aangericht en er vielen ook geen lichamelijke gewonden. In het gebied van Nahariya en ook in Acre werden wel een aantal huizen beschadigd. Drie personen die in shock verkeerden moesten in het ziekenhuis worden opgenomen voor behandeling. In Acre miste een raket ternauwernood een bejaardentehuis voor overlevenden van de Holocaust.

nahariyaIn Nahariya sloeg een katyusha raket in het wegdek en veroorzaakte omgevingsschade


Toemaatje: Hoe de openbare Vlaamse omroep in België het nieuws verslaat
(klik op het plaatje voor groot beeld):

VRT-libanon
Bovendien is de info op pag. 174 verkeerd:

“De aanval kwam er nadat vanuit Libanon vier raketten waren afgevuurd op Israël. Drie raketten raakten de grens niet over en de vierde werd onderschept.”

Het klopt dat één raket werd onderschept door Iron Dome, maar tegelijk publiceer ik een foto van een raketinslag in Nahariya. Lees ook hier: “Despite Iron Dome, residential areas sustain hits.” Wat is er weer aan de hand bij de VRT????


Met dank aan Rudi R. voor de hint (VRT teletekst).

Bronnen:

 1. The Times of Israel:
  ♦ Israeli jets bomb southern Lebanon after rocket attacks – No report of casualties in early morning raid south of Beirut which IDF says targeted terrorist infrastructure; door Ilan Ben Zion [lezen]
  ♦ Four rockets fired into north by al-Qaeda-inspired group – One of the projectiles downed by Iron Dome; northerners told to remain near bomb shelters; IDF denies reports it retaliated, doesn’t expect attack to lead to wider conflagration; Netanyahu: ‘Anyone who harms us… should know we’ll harm them’; door Haviv Rettig Gur en Elie Leshem [lezen]
  ♦ Rocket narrowly misses dozens of Holocaust survivors – Elderly people in facility in Acre area heard warning sirens but could not reach bomb shelters in time; missile fell nearby, damaged several homes [lezen]
 2. Israel Today Nederland:
  ♦ Raketten uit Libanon treffen Noord Israël [lezen]
 3. Arutz-7:
  ♦ Israeli Aircraft Strike in Lebanon Following Rocket Attack – Israeli aircraft struck a terror target south of Beirut, Lebanon, hours after terrorists fired four rockets at northern Israel; door Elad Benari [lezen]
 4. Ynet News:
  ♦ IDF bombs Lebanon target in retaliation for rocket attack – IDF spokesman says Air Force jets bombed terror site south of Beirut overnight in response to rocket fire from Lebanon, carrying direct hits; adds Israel holds Lebanese government accountable; door Yoav Zitun [lezen]
  ♦ Despite Iron Dome, residential areas sustain hits – Iron Dome battery deployed in north intercepted rocket launched at Israel, but failed to intercept two other rockets that hit two Galilee communities. IAF launches investigation into misses; door Ahiya Raved [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.