Tel Aviv plant monument voor homoseksuelen vervolgd en vermoord door de nazi’s

couple reading on a bench in Park MeirHet Gan-Meir park in Tel Aviv krijgt er binnenkort een monument bij, ter nagedachtenis aan de duizenden homoseksuelen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Duitsland en bezet Europa werden vervolgd en vermoord in de concentratiekampen [foto: Yasmine Soiffer/Flash 90]

Tel Aviv zet door met een plan om een monument op te richten voor de homoseksuele gemeenschap die werd vervolgd door de nazi’s, dat zal herinneren aan de duizenden homoseksuele mannen die werden vermoord in de vernietigingskampen. Het gedenkteken is ontworpen als een betonnen driehoekige plaat gesierd met een kleinere roze driehoek, die doet denken aan het symbool dat homoseksuele mannen door de nazi’s werden gedwongen om op hun kleren te dragen [vergelijkbaar met de verplichte gele Davidster voor de Joden.]

gay-victimsEen bankje en plaquette zal informatie geven over de 50.000 homoseksuele mannen die veroordeeld werden onder Paragraaf 175 van het nazi-wetboek van strafrecht, dat bepaalde dat homoseksuele relaties werden verboden. Tussen 7.000 en 10.000 homoseksuele mannen werden voor die ‘misdaad’ tijdens het Derde Rijk naar de kampen de dood in gestuurd. Het monument is gepland in Gan Meir, een park in het centrum van de holebi-gemeenschap van Tel Aviv, waar het zal worden opgericht.

Gemeenteraadslid en Meretz partijlid Eran Lev ïnitieerde het project, dat de zegen kreeg van de burgemeester van Tel Aviv Ron Huldai. Het monument zal 150.000 sjekels (31.369 euro). kosten. “Dit zal de eerste en enige gedenkplaats in Israël zijn aan de slachtoffers van de nazi’s, die werden vervolgd voor iets anders te zijn dan Joods,” vertelde Lev aan Haaretz. “Als een kosmopolitische stad en een internationaal homocentrum, zal Tel Aviv een gedenkplaats bieden die universeel is in zijn essentie. Voor zover het mij betreft, is het geen monument, maar een plek, een plaats van rust die bezoekers wil uitnodigen om te gaan zitten, na te denken, te reflecteren en dat in alle eenzaamheid.”

Tel Aviv is de afgelopen jaren uitgegroeid genoteerd als een van ’s werelds meest homovriendelijke steden, met een populaire Gay Pride Parade en een bloeiende holebi-gemeenschap. Parlementslid Nitzan Horowitz komt momenteel op in de stad om er de eerste openlijk homoseksuele burgemeester van te worden. Lev zei dat het vinden van een inscriptie van het monument naar een balans tussen inclusiviteit aan de gemeenschap en het vermijden van het gebruik van anachronismen die ongepast zijn voor die tijd.

De inscriptie zal luiden: “ter nagedachtenis aan diegenen die werden vervolgd door het Nazi-regime voor hun seksuele voorkeur en genderidentiteit.” De woorden zullen dienen om te verwijzen naar homoseksuele, lesbische, biseksuele en transseksuele mensen die vandaag allemaal te identificeren zijn als afzonderlijke groepen, maar veelal door de nazi’s generaliserend ‘homoseksueel’ werden genoemd.

Lev legde uit dat de locatie van het gedenkteken in een openbaar park ook een speciale betekenis heeft voor joden. “Een van de eerste beperkingen van de nazi’s opgelegd aan de Joden was een verbod om openbare parken te bezoeken. We brengen die herinnering terug in de openbaarheid. Het is erg ontroerend,” zei hij. “We vonden het belangrijk om het te presenteren als onderdeel van het park. Het is dicht bij het Gay Center gelegen, maar er niet middenin. Het is een openbaar Israëlisch monument, opgericht door de gemeente en niet iets dat enkel bij de homoseksuele gemeenschap hoort.”

door Stuart Winer

Sachsenhausen Concentration camp memorial

Het herdenkingsmonument in KZ Sachsenhausen herinnert aan de geplande moordactie op homoseksuelen in de steenfabriek van het bijkamp nu meer dan 70 jaar geleden. In Station Z, een installatie in het kamp voor de vernietiging van gevangenen, werd vanaf 29 mei 1942 een bewuste actie uitgevoerd om de homoseksuele gevangenen van het concentratiekamp van Sachsenhausen uit te roeien.

In de zomer van 1942, werd ze opnieuw aan de slag gezet in de beruchte steenfabriek. Het grote bakstenen fabriek van Oranienburg produceerde materiaal voor de geplande herinrichting van Berlijn als de ‘Wereldhoofdstad Germania’ en werd beschouwd als een doodseskader. In tien weken tijds vermoordden de SS-bewakers ongeveer 500 gevangenen, waaronder ten minste 200 homoseksuele mannen, door sadistische mishandeling en opzettelijk veroorzaakt door ‘ongelukken’ of het neerschieten van zogenaamd ‘op de vlucht’ zijnde gevangenen.

queers-camps

Sachsenhausen was tijdens de Tweede Wereldoorlog een concentratiekamp in nazi-Duitsland. Het kamp lag op ca. 35 kilometer van Berlijn en werd in 1936 gebouwd door gevangenen. Het kamp lag in de wijk Sandhausen in de stad Oranienburg. Tussen 1936 en 1945, werden meer dan 200.000 mensen opgesloten in KZ Sachsenhausen waarvan naar schatting tussen de 30.000 en 50.000 mensen werden vermoord ofte een kwart van het totaal ingezetenen.

Horski-Klinkerwerk“Aan het werk in de steenfabriek” tekening uit 1941 van Stefan Horski


Met dank aan Tiki S. voor de hint: “Dit is Israël! Om trots op te zijn!”

Bronnen:

 1. The Times of Israel:
  ♦ Tel Aviv monument to remember homosexuals persecuted by Nazis – Memorial will remember 50,000 gay men convicted by the Third Reich, including over 7,000 murdered in death camps; door Stuart Winer [lezen]
 2. Brandenburg Memorials Foundation:
  ♦ Memorial and Museum Sachsenhausen [lezen]
 3. Wikipedia:
  ♦ over het concentratiekamp KZ Sachsenhausen [lezen]
  ♦ Persecution of homosexuals in Nazi Germany and the Holocaust [lezen]

2 gedachtes over “Tel Aviv plant monument voor homoseksuelen vervolgd en vermoord door de nazi’s

 1. Is daar ook al zo’n sterke homo-lobby? Het lijkt mij sterk dat dit monument daar komt voor de homo’s die in de 2e wereldoorlog zijn omgebracht. Het zal meer een aktie zijn om reclame voor de huidige homo’s te maken. Hoeft voor mij niet zo nodig.

  Like

 2. Als ik het me goed herinner (niet uit eigen ervaring) vormde dit park in vroegere jaren een ontmoetingsplaats voor homosexuelen, toen dit allemaal nog niet zo openbaar was als tegenwoordig.

  De Gay Parade begint vanaf dit park.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.