Israël belooft meer hulp en aandacht te schenken aan pro-Israël PR in het buitenland

hasbara2Terwijl de pro-Palestijnse [lees: anti-Israëlische] linkerzijde hardop in Vlaanderen (en in Nederland) blijft schrijven en fantaseren over het imaginaire bestaan in de Lage Landen van een goed georganiseerde Joodse Lobby of Israel Lobby, is daar op het terrein helemaal niks van te merken. Vermits ik een Vlaamse pro-Israëlactivist en Zionist ben, ken ik in eigen land en stad (Antwerpen) de situatie als geen ander.

Ruim vier jaar geleden, 2 april 2009, slaakte ik hier reeds een alarmkreet in mijn artikelGezocht: Vlaams leger van bloggers,” om te wijzen op het chronisch gebrek aan pro-Israël vertegenwoordiging op het internet. Daar is sindsdien geen enkele beterschap in gekomen.

hugo3De Vlaamse Vrienden van Israël bestaan ruim vier jaar later nog steeds heel alleen op het Internet en is het product en hard labeur van slechts één enkele persoon. Zonder de minste financiële of morele steun en nog het minst van al door de lokale Joodse gemeenschap (lees bv dit artikel op JA blog: “Ambassade waarschuwt voor fanatieke website Brabosh”), die per definitie bijzonder huiverig staat tegenover het beleid in Israël (op een handvol uitzonderingen na.)

De Israëlische ambassade te Brussel behandelt de zes miljoen Vlamingen (ca. 62 procent van de Belgische bevolking) nog steeds bijzonder stiefmoederlijk en brengt enkel a-politieke berichten over “hoe mooi Israël wel is” en hoe “fantastisch inventief het Joodse volk van Israël werkt aan de toekomst.” Brabosh.com is wel de laatste om dat te ontkennen, maar dat is niet wat de Vlamingen willen horen en ook niet (willen) lezen. Die willen antwoorden hebben op hun kritische vragen omtrent de vele vooroordelen en verwijten jegens Israël en de Palestijnse kwestie die de Vlaamse media overspoelen en die dagelijks Israël in de vernieling schrijven.

Bovendien worden – op enkele uitzonderingen na – al die ‘positieve’ Israël berichten van de ambassade te Brussel in de Franse taal gepubliceerd. Blijkbaar hebben ze er in Brussel nog steeds geen benul van dat het Frans voor de Vlamingen historisch nog steeds de taal is van de voormalige ‘bezetter’, de rijke Franstalige elite die de Vlamingen eeuwenlang in het Frans heeft geknecht en uitgebuit en het Vlaams enkel zag als de taal van achterlijke boeren en boeven en de Vlamingen beschouwde als nuttige idioten, amper goed genoeg om hun persoonlijke macht te bestendigen en hun fortuin te vergroten.

Die historische feiten zijn de Vlamingen nog niet vergeten en hebben ze de Franstaligen ook nooit vergeven. Het feit dat de twee Vlaams-nationalistische politieke partijen in Vlaanderen (N-VA en Vlaams Belang] samen zowat 40 procent van het Vlaamse kiesvee achter zich hebben, is helaas tot op heden nog steeds niet doorgedrongen op de Sterrenwachtlaan te Ukkel (Brussel.) Zelfs hun Facebookpagina blijkt nagenoeg eentalig Frans.

Daarnaast zijn enkel het commerciële Joods Actueel en het Forum der Joodse Organisaties inzake Israël enigszins actief op het Internet. Joods Actueel wordt geleid door de chassidische familie Freilich-Davids en vertegenwoordigt de ca. 18.000 religieus-orthodoxe Joden die in Antwerpen wonen en die in het algemeen erg kritisch tegenover Israël staan waarvan een belangrijk deel niet eens het bestaansrecht van Israël erkent. De blog van JA publiceert gemiddeld 1 artikel per week over Israël maar is wel ca. vier maanden van het  jaar gesloten om religieuze redenen.

Het Forum der Joodse Organisaties wordt visueel geleid door de Franstalige Kouky Frohmann maar werkt intussen hard om Nederlandstalige artikels te brengen en de woordvoerder van het Forum inzake Israëlische kwesties is de linkse Nederlandse Belg Hans Knoop die net zoals Joods Actueel bijzonder afkerig staat tegenover het beleid van de regering Netanjahoe/Bennett/Lapid.

Tot zover het relaas van die oppermachtige invloedrijke ‘Israël Lobby’ van Vlaanderen 😦

Echter, Israël belooft beterschap, getuige het volgende artikel van Israel Today Nederland:

“Publieke diplomatie’ moet Israëls PR verbeteren.”

Premier Benjamin Netanjahoe staat van harte achter een nieuw plan van de Israëlische regering, om effectiever zowel Israëlische als buitenlandse pro-Israël organisaties te werven, en vooral bewegingen op universiteitscampussen, om ‘הסבּרה’, ‘hasbarah’, te verrichten, dat is het Hebreeuwse woord voor ‘uitleg’, of in dit geval ‘publieke diplomatie’.

Het nieuwe plan was in elkaar gezet door het nieuwe Knessetlid Dov Lipman (Yesh Atid) en de (intussen geschorste) directeur van de interactieve media afdeling van Netanjahoe, Danny Seaman. “We moeten ons gezamenlijk inzetten om uit te leggen waarom we het wettelijke recht hebben om hier in Israël te zijn,” vertelde Lipman aan The Jerusalem Post. “Dat is de sleutel om de bewegingen te verslaan die aandringen op het boycotten van Israël, desinvesteren en het toepassen van sancties [BDS.]”

In het verleden klonk er veel kritiek op Israël en zijn overheidsinstellingen, omdat ze bij nationale crises zo traag reageren op sociale media, vooral omdat de vijanden van de Joodse Staat zo razendsnel reageren in de media. Israël hoopt dit probleem te verhelpen door het werven en trainen van het pro-Israël publiek, zowel in het eigen land als in het buitenland, om zelf op een effectievere en zelfs officiële manier te reageren.

Het plan moet er voor zorgen dat er in kritische tijden snel berichten op Facebook, Twitter en YouTube worden geplaatst. Een van de aandachtspunten is om informatie snel naar buiten te brengen met aspecten die systematisch worden genegeerd door de grote internationale media die een duidelijk vooroordeel tegen de Joodse Staat laten horen.

door Brabosh.com


Bronnen:

 1. Israel Today Nederland: ‘Publieke diplomatie’ moet Israëls PR verbeteren [lezen]

6 gedachtes over “Israël belooft meer hulp en aandacht te schenken aan pro-Israël PR in het buitenland

 1. Beter (veel te) laat dan nooit…
  De horkige houding van het Israelische pers core is me al meer dan >20 jaar een doorn in het oog.
  Netanjahoe ten tijde van de 2e golfoorlog (dat is toen in 1990) was een verandeming. Eindelijk een Israeli die wel goed Engels sprak.

  Geld kan nu geen smoes meer zijn met die enorme gas- en oliebellen die ze gevonden hebben…

  Like

 2. @ Pieter,

  Wat verwoordt je dat mooi: “qua feitenkennis vanzelfsprekend pro-Israël”

  Mag ik dat zo verwoorden als je van feiten op de hoogte bent, dat je dan vanzelfsprekend pro-Israël bent?

  Leuk een medestudent Ivriet hier tegen te komen!

  Like

 3. De tijd dat een Europese staat een volk van 80 miljoen Afrikanen kan knechten is gelukkig voorbij. De neokoloniale mentaliteit is echter nog niet dood.

  Like

 4. Ja en dat is inderdaad hard nodig want gisteren avond in TerZake was het weer raak!

  Volgens Kathleen Cools wordt America geremd om in te grijpen in Egypte doordat ze ”in de tang” zit bij Israel!

  Ik weet niet wie de Egypte ‘expert was, maar in ieder geval nuanceerde hij haar boodschap een beetje.

  Beiden bleken echter meer begaan met de Moslim Broeders, dan over het feit dat het merendeel van de Egyptenaren hen niet aan de macht wil omdat zij té fanatiek religieus zijn en juist de democratie willen inperken!

  Maar dat deert de beide ‘experts niet. Gekozen is gekozen en als daarmee een land naar de middeleeuwen wordt gebombardeerd, dan zij het zo!

  Beiden waren ook zwaar beledigd over de harde woorden van een medewerker van de Egyptische Ambassade dat “Europa zich er maar beter buiten kan houden omdat ze geen idee hebben van de MO problematiek en de verkeerde boodschap ventileren.

  “Egypt’s zekerheid wordt alleen bepaald door Egypte”, riep de man. Nu, dat viel in slechte aarde bij beide Egypte experts uit Vlaanderen!

  Like

 5. Nederlandstalige Europeaan, woonachtig in Duitsland, twee tot driemaal per jaar in Israël, van beroep journalist, qua feitenkennis vanzelfsprekend pro-Israël, verzamelaar van aantekeningen, foto’s en artikelen, student Ivriet en Bijbels Hebreeuws, doet graag mee aan professionele Israël-promotie.
  Met andere woorden: laat weten wat u van me kunt gebruiken in taal- en tijdsbesteding.
  Pieter

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.