Egyptische Tamarod beweging eist stopzetten vredesakkoord met Israël

sisi2Opperbevelhebber generaal Sisi gooit de beuk erin in Egypte
[cartoon van Ronny Gordon in Arutz-7]

Laatst bijgewerkt: maandag 19 augustus om 6u06′

De Tamarod (Arabisch voor ‘rebellie’ of ‘revolte’) beweging in Egypte is toegetreden tot een campagne waarin de Verenigde Staten worden opgeroepen om hun hulpprogramma en fondsen aan Egypte op te schorten en om het vredesverdrag te annuleren met Israël dat in 1979 in Camp David werd afgesloten, berichtte Daily News Egypt op zaterdag.

De campagne is een antwoord op de “onaanvaardbare” Amerikaanse inmenging in de Egyptische politieke kwesties, nadat de Amerikaanse president Barack Obama besliste om een gezamenlijke militaire oefening met het Egyptische leger af te gelasten als antwoord op het uitbreken van het geweld in het land eerder deze week.

Terwijl de tweejaarlijkse legeroefening werd geannuleerd en de Amerikanen overwogen om de hulp aan Egypte te herzien, bedachten ze zich op de valreep en besloten hun jaarlijkse hulp aan Egypte ten bedrage van ca. 1,3 miljard dollars toch door te laten gaan.

Tamarod beweging in Egypte

Tamarod, meer bekend onder de naam naar zijn slogan Kefaya (genoeg), is in Egypte een nieuwe volksbeweging die eind april ’13 werd opgericht door enkele leidende elementen binnen de Egyptische Beweging voor Verandering.

Eind juni begin juli beweerde Tamarod dat het in een petitie 22 miljoen handtekeningen had verzameld die het ontslag eisten van president Morsi en nieuwe verkiezingen. Tamarod stelde Morsi een ultimatum om hun eisen in te willigen, dat afliep op 2 juli. Enkele dagen later greep het Egyptische leger in, zette Morsi opzij en greep de macht.

Aldus speelde Tamarod een belangrijke rol in de afzetting van de Egyptische president Mohamed Morsi, eist thans dat de Egyptische interim-regime een referendum zou organiseren waarin wordt gevraagd om de Amerikaanse hulp stop te zetten, het vredesakkoord met Israël op te zeggen en de veiligheidsverdragen opnieuw te herformuleren om Egypte toe te laten zijn nationale soevereiniteit nieuw leven in te blazen.

De beweging beweert dat de Israëlische en internationale vredesmacht in het Sinaïgebied het Egyptische leger verhindert om nog meer troepen naar de Peninsula te zenden om een einde te maken aan de terroristische activiteiten in het gebied.

Daily News Egypt citeert de coördinator van de media van de beweging Mai Wahba, die vertelde dat de campagne de handtekeningen verzamelt van mensen en dat er momenteel nog geen tijdslimiet voor de campagne werd vooropgesteld. De “Geen Amerikaanse hulp” [NO US Aid] campagne heeft reeds 300.000 handtekeningen verzameld.


Bronnen:

 1. The Jerusalem Post: Tamarod movement calls on Egyptian government to cancel Camp David peace treaty [lezen]
 2. Ynet News: Egypt’s Tamarod movement: Cancel peace deal with Israel – Protest movement gathers citizens’ signatures calling to cancel 1979 peace accords with Israel, and to refuse US aid to Egypt; door Roi Kais [lezen]
 3. BBC Middle East News: Profile: Egypt’s Tamarod protest movement [lezen]

3 gedachtes over “Egyptische Tamarod beweging eist stopzetten vredesakkoord met Israël

 1. Het opschorten van de hulp door de VS is niet echt handig. Deze hulp is een van de voorwaarden van het vredesverdrag tussen Israel en Egypte. Waarom nu ineens dit wordt opgeschort terwijl dat bij Mubarak en Morsi niet het geval is is een beetje opmerkelijk.
  Ik snap het niet zo goed, blijkbaar is het goede westerlijke waarde dat een democratisch (?!) gekozen regering de prille democratie kan verkrachten tot een sharia-dictatuur minder erg dan het leger dat ingrijpt omdat het echt helemaal verkeerd gaat.
  Het Westen had Morsi harder moeten aanpakken en dan heeft nu het leger gedaan.
  Waarom het opzeggen van het vredesverdrag met Israel leidt tot een betere nationale soevereniteit ontgaat mij een beetje. Alleen omdat de Amerikaanse hulp wat leverage biedt als demping tegen een escalatie waar dan ook?
  Ik blijf me verbazen over de domheid van dit soort figuren…

  Like

 2. Het opzeggen van de vredesakkoorden zullen tot gevolg hebben dat Israel gerechtigd is de hele Sinai tot aan het Suez-kanaal weer in te nemen en te behouden.

  Like

 3. Die Ras Plebejers, hun toekomst is al vastgelegd in Jesaja 19 : 1-4. Deze gebeurtenis in Egypte, is de GODspraak over Egypte, het begon al onder Nasser. Die klojos mogen springen vanaf de top van een pyramide naar beneden met hun haatcampagnes, die plebejers zullen worden geoordeeld en veroordeeld door ELAH YISRAEL, het staat al vast.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.