Pro-Morsi manifestanten verwoesten 40 christen kerken en 25 andere belaagd

kerk-egypteMalawi, ten zuiden van Minya in Egypte, zaterdag, 17 augustus 2013. Dit is alles wat overblijft van de Evangelische Kerk van Malawi, nadat eerder islamistische pro-Morsi bendes de kerk hadden geplunderd, de inboedel kort en klein geslagen en de kerk tot aan de grond afbrandden (foto: AP/Roger Anis)

Terwijl de halve wereldbol, aangevoerd door de Amerikanen en de Britten, de repressie en het geweld verbaal veroordeelt dat door het Egyptische leger van Al-Sisi wordt gebruikt tegen de Moslim Broederschap, raken de Verenigde Naties helaas niet verder dan een vermanend vingertje op te steken naar Egypte.

Het is dan ook voor iedereen zonneklaar dat ook hier weer (net zoals met Syrië) Egypte duidelijk niét Israël is. Zolang er geen Joden in het spel zitten wordt er niet ingegrepen, niet veroordeeld noch gesanctioneerd. Bijkomend aspect is dat helaas het waarom dat de Moslim Broederschap zo verwerpelijk is, compleet wordt genegeerd.

Sinds afgelopen woensdag zijn ca. 1000 Egyptenaren omgekomen en dat zijn niet enkel ongewapende ‘brave’ onschuldige aanhangers van de afgezette president Morsi. Men zou zich dringend moeten afvragen wie al dat disproportioneel geweld uitlokt. Zwaar bewapende islamistische pro-Morsi bendes  schuimen Intussen het land af en beschieten zij met machinegeweren en granaten voortdurend willekeurig burgers, Egyptische soldaten en politieagenten.

Maar dat is niet eens het ergste. De gefrustreerde pro-Morsi aanhangers profiteren van de situatie om af te rekenen met de minderheden in het land, in het bijzonder de Koptische christenen. De berichten over de vervolging van de christenen in Egypte door de adepten van de Moslim Broederschap en zijn sympathisanten zijn ronduit alarmerend:

“Nadat zij een Franciscaner school hadden afgebrand lieten islamistische pro-Morsi boeven, drie nonnen over de straat paraderen als ware het ‘oorlogsbuit’ totdat een moslimvrouw hen uit medelijden binnen pakte en beschutting bood. Twee andere vrouwen die in de school werkten werden seksueel lastiggevallen en misbruikt toen zij zich wanhopig een weg baanden doorheen een woeste menigte.

In de vier dagen sinds de veiligheidstroepen twee sit-in kampen hebben ontruimd van aanhangers van de Egyptische verdreven president, hebben islamisten tientallen koptische kerken aangevallen, evenals huizen en bedrijven die eigendom zijn van de christelijke minderheid. De intimidatie campagne lijkt een waarschuwing te zijn aan de christenen buiten Caïro om afstand te nemen van enig politiek activisme.

Christenen lijden reeds lang onder discriminatie en geweld in het door een islamitische meerderheid gedomineerde Egypte, waar ze 10 procent uitmaken van een bevolking van 90 miljoen mensen. De aanvallen zijn toegenomen nadat de islamisten aan de macht kwamen in de nasleep van de Arabische lente opstand van 2011 die Hosni Mubarak van de macht verdreef, en was een aansporing voor de extremisten. Maar christenen zijn nog meer onder vuur gekomen sinds president Mohammed Morsi op 3 juli werd afgezet en een golf van islamitische woede aanvonkte geleid door Morsi ’s Moslim Broederschap.

Bijna 40 kerken werden geplunderd en in brand gestoken, terwijl 23 anderen werden aangevallen en zwaar beschadigd sinds op woensdag jongstleden de chaos uitbrak nadat het door het leger gesteunde interim-bestuur van Egypte, twee kampen vol met demonstranten had ontruimd die hadden opgeroepen tot de heraanstelling van Morsi en waarbij tientallen demonstranten werden gedood en over het hele land dodelijke onlusten uitbraken.”

Lees hier verder het vervolg van dit dramatisch verslag…

Video: de waarheid achter het geweld in Egypte
Opgelet: expliciete beelden!


Bronnen:

 1. The Times of Israel:
  – Egypt violence brings surge in Islamist attacks on churches – Nearly 40 churches torched, 23 others attacked since Wednesday in nationwide campaign of intimidation; door Hamza Hendawi [lezen]
  – Egypt on edge after storming of protester mosque – Despite violent clashes that saw 173 killed Saturday, a defiant Muslim Brotherhood vows to persist with Cairo demonstrations [lezen]
 2. Arutz-7:
  – Egypt’s Christians Attack Western Media Coverage – Egypt’s Coptic Christian church criticizes “media fallacies that are prevalent in Western countries” when dealing with Islamist terrorism; door Ari Soffer [lezen]
  – Movement that Toppled Morsi Targets Peace Deal with Israel – Tamarod, the Egyptian movement which led the opposition to Morsi, is now calling to cancel the peace treaty with Israel; door Elad Benari [lezen]

2 gedachtes over “Pro-Morsi manifestanten verwoesten 40 christen kerken en 25 andere belaagd

 1. Ik heb hier nauwelijks over gelezen in de rest van de media.
  idioot eigenlijk. Stel dat het net andersom was in bv NL of BE dat een groep radicale christenen bij de moslim ‘op bezoek’ ging. Dan was het land te klein.

  Like

 2. “Ze raken onderling in gevecht, man tegen man, vriend tegen vriend, stad tegen stad, rijk tegen rijk. Egypte verliest zijn hoofd, raakt buiten zinnen …” (Jesaja 19:2-3)

  Wij zien vandaag met eigen ogen gebeuren, wat de profeet Jesaja zo’n 27 eeuwen geleden voorzegde over het land Egypte. Zou de goegemeente dat vanmorgen ook horen in de kerken?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.