Frappante verschillen berichtgeving inzake slachtoffers in Egypte vergeleken met Israël

egypt-massacreEgypte, 14 augustus 2013. Honderden doden en gewonden, grotendeels burgers, was de bloedige tol in de confrontatie tussen aanhangers van president Morsi van de Moslim Broederschap en het Egyptische leger geleid door generaal Sisi. Burgers werden van dichtbij weggemaaid met machinegeweren.[bron]

Een paar dingen zijn opmerkelijk omtrent de huidige gevechten in Egypte tussen de regering en de aanhangers van Morsi in vergelijking met hoe de media bericht over Israël. Eerst en vooral is volgens de laatste berichten de dodentol in Egypte in 24 uren intussen opgelopen tot 281 [volgens The Jerusalem Post van heden 15.08 reeds: 525!], voornamelijk burgers (ongeacht wat u denkt over de Moslim Broederschap, terwijl sommigen van hen gewapend waren, was het merendeel van de demonstranten vrij vredevol.)

Afgelopen november in 2012, vochten Israël en de terreurgroepen in Gaza operatie Pillar of Defense uit. Israël liet honderden bommen vallen op Gaza en de berichtgeving gebeurde non-stop, net zoals het vitriool met bakken vol over Israël werd uitgegoten voor diens vermeende moedwillige moorden was en minachting voor het leven van burgers. De dag met het grootste aantal Arabische slachtoffers tijdens Pillar of Defense was op 18 november. Raadt eens hoeveel mensen toen werden gedood door die Israëlische angstaanjagende oorlogsmachine op die dag? 35.

Ofwel zijn de kogels van de Egyptische veiligheidstroepen veel dodelijker dan de bommen en raketten van Israël – ofwel was Israël buitengewoon voorzichtig naar wie en hoe ze gericht waren. Feit is dat Egypte op nauwelijks één dag meer Arabieren heeft gedood dan Israël deed sinds januari 2012 – met inbegrip van Pillar of Defense! Ook het aantal burgers dat werd gedood in de huidige gevechten is veel, veel hoger dan het aantal doden door Israël sinds het einde van 2011.

Er is nog een andere dubbele standaard in de rapportage die eveneens erg opvalt.

De Moslim Broederschap beweerde gisteren op verschillende ogenblikken gedurende de dag een dodental van meer dan 2000. Hoewel deze enorme aantallen werden geciteerd, nam praktisch geen enkele verslaggever deze beweringen ernstig, wetende dat de groep de neiging heeft om dermate  te overdrijven, omdat  (althans wat hen betreft) de aantallen gewoonweg niet realistisch lijken  De media heeft verantwoord gehandeld en meldde alleen de statistieken die konden bevestigd worden door meer betrouwbare bronnen.

En toch slikt diezelfde media de overlijdens statistieken van Hamas, een ent van de Egyptische Moslim Broederschap, en presenteert deze tot in de kleinste details en als een feit zonder de minste hoeveelheid scepsis. De enige manier om dit te verklaren is door te erkennen dat de media in grote lijnen een compleet verkeerd beeld heeft van Israël als dat van een brutaal regime en daardoor bereid is om er het ergste over te geloven – ongeacht hoe vaak de leugens nadien werden onthuld (helaas, vaak veel dagen of maanden later.)

En toch, zelfs na het zien van de Egyptische veiligheidstroepen die van heel dichtbij met machinegeweren burgers massaal onder vuur namen, bijlange na helemaal niet zomaar bereid om opgeklopte cijfers over slachtoffers te geloven, zonder eerst een verdere controle te doen. Dit kapselt het probleem van de disproportionele media-aandacht voor Israël netjes in. Reeds bestaande vooroordelen worden voor waar aangenomen en controle van de feiten ontbreekt nagenoeg totaal wanneer de rapporten precies passen in wat de verslaggever zelf voor waar aanneemt. Let op de berichtgeving uit Egypte. De dubbele normen zijn duidelijk.

door Elder of Ziyon


Hieronder een tabel van het aantal doden en gewonden tijdens operatie Pillar of Defense (14–21 November 2012) met vermelding van de bronnen. Aan Palestijnse zijde werden volgens de Palestijnen 55 militanten gedood en 105 burgers (waaronder 30 kinderen). Volgens De Israëlische inlichtingendiensten van het IDF werden 120 militanten gedood en 57 burgers. Aan Israëlische zijde sneuvelden 2 soldaten en werden vier burgers gedood [bron]

Het verschil tussen de Palestijnse en Israëlische cijfers zit ‘m voornamelijk in de interpretatie wie burgers of wie militanten waren. Hamas zal veel van zijn gedode militanten toevoegen op de lijst van burgerslachtoffers en het dodentol onder burgers aldus kunstmatig opdrijven. Dat gebeurde (en gebeurt nog) uit propagandistische overwegingen simpelweg om de publieke opinie aan zijn kant te krijgen en Israël te criminaliseren.

Diezelfde tactiek werd met succes eveneens door Hamas toegepast tijdens Operation Cast Lead, die begon op 27 december 2008 en eindigde op 18 januari 2009. Hamas zal pas twee jaar na het einde van het conflict in december 2010 bekennen dat het had gelogen en de cijfers van de dodentol aan Palestijnse zijde bewust had vervalst.

Zoals in het verleden bij herhaling werd bewezen zijn de Israëlische cijfers gewoonlijk de meest accurate en betrouwbaarste.

pillar-casualties2


Bronnen:

 1. Elder of Ziyon: Egypt vs. Israel casualty coverage [lezen]
 2. The Jerusalem Post: Muslim Brotherhood calls Cairo protest march as Egypt death toll reaches 525 [lezen]
 3. Het Laatste Nieuws: Bloedige opstand in Egypte kostte zeker 327 levens [lezen]
 4. Los Angeles Times: In Egypt, mosques turn into hospitals; death toll climbs to 281 [lezen]
 5. The Jerusalem Post: At least 250 killed in Egypt crackdown on Muslim Brotherhood [lezen]

Gerelateerd:

 • Omgekomen Gazaanse ‘burger’ (volgens media & mensenrechtenorganisaties) bleek Hamasterrorist [lezen]
 • Opmerkelijk: Human Rights Watch beschuldigt Hamas van oorlogsmisdaden tegen Israël [lezen]
 • Hamas loog: toch meer terroristen gedood dan burgers tijdens Gazaoorlog [lezen]

5 gedachtes over “Frappante verschillen berichtgeving inzake slachtoffers in Egypte vergeleken met Israël

 1. JESAJA 19 : 1-4 ; Dit is Gods profetie over Egypte: Ik zal hen tegen elkaar opzetten: Broer tegen broer, buurman tegen buurman, stad tegen stad, provincie tegen provincie. Zijn wijze raadslieden raken in paniek, zij weten niet meer wat zij moeten doen. Ik zal Egypte overleveren aan een harde wrede meester, zegt de HERE GOD van de Hemelse LEGERS

  Like

 2. Ach ja, neutrale berichtgeving en die ook CONTROLEREN is blijkbaar het moeilijkste wat er is voor de huidige journalist/activist

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.