Israël krijgt boete van Belgische Tennisfederatie voor weigering te spelen op Jom Kippoer

tenniisrael

Laatst bijgewerkt: heden 13.08 om 04u50′

Joden pesten en Israël criminaliseren blijft nog steeds een internationale sport en dat is ook in Vlaams België (Vlaanderen) niet anders. België legt Israël een boete op omdat het weigert te spelen op de heiligste Joodse feestdag van het jaar met name Jom Kippoer, de Grote Verzoendag. Zie je het al gebeuren dat moslims (en/of bepaalde moslimlanden) beboet zou worden omdat ze weigeren deel te nemen tijdens de Ramadan, Suikerfeest of een andere islamitische feestdag? Zouden ze dat aandurven met het risico dat er misschien straks een zelf gemaakte vuile bom explodeert onder het kantoor van de Belgische Tennisfederatie?

Gelukkig voor België en de Vlamingen moeten ze van de Joden en de Israëliërs geen angst hebben. Die kunnen gratuite gepest worden. Joden zullen niet gauw met duizend bommen en granaten gooien als ze zich bespot, gediscrimineerd en verongelijkt voelen. Joden in het algemeen zijn democraten en respecteren de mening van anderen ook als ze daardoor zèlf het zwijgen worden opgelegd. Zo zitten de meeste Joden nu eenmaal in mekaar. Dat heeft wellicht te maken met hun (religieuze) opvoeding en cultuur waarin de fundamenten worden gelegd voor een beschaafde omgang met anderen en respect voor andersdenkenden.

De Israëlische Tennis Associatie werd gedwongen een boete te betalen aan de Belgische associatie ter waarde van 10.000 euro (13.340 dollars), voor diens verzoek om de tennismatch te verplaatsen van de Davis Cup die wordt gespeeld in de Lotto Arena hal Antwerpen en die valt op de Joodse heilige dag van Jom Kippoer. Dat is één van de heiligste feestdagen van het Joodse volk en die dit jaar de Israëlische Tennis Associatie (ITA) heel wat geld zal kosten voor zijn weigering om te spelen op de Grote Verzoendag van Jom Kippoer.


GIF-banner-Davis-Cup2.gif_208440972

Het Israëlische nationale tennisteam speelt in september tegen het Belgische nationale tennisteam in Antwerpen, in de wereld groep playoffs, het hoogste niveau van de Davis Cup toernooien. De Internationale Tennis Federatie plande een van de toernooidagen voor 14 september die valt op Jom Kippoer. De ITA, uit respect voor het belang van Jom Kippoer voor alle Joden, en nog meer wanneer zij Israël vertegenwoordigen in de wereld, eiste dat de datum veranderd worden.

vtv-logoDe Belgische Tennis Associatie (Vlaamse Tennisvereniging vzw) wees het verzoek af, maar na tussenkomst van de Internationale Tennis Federatie, werd vastgesteld dat het toernooi zou eindigen op 15 september in plaats van 14 september en dat de ITA de Belgische vereniging zou vergoeden voor de materiële schade veroorzaakt door de noodzaak om een dag toe te voegen aan het toernooi.

ITA CEO Shlomo Glickstein zei in reactie: “Dit is in het verleden al gebeurd met een wedstrijd in Zwitserland die op Rosh Hashana (Joods Nieuwjaar) viel, maar ook andere zaken die eveneens betrokken waren met Jom Kippoer, waren vooral matchen die werden gehouden in Israël, dus zullen we waarschijnlijk de Belgen moeten betalen.”

Op de website van de ITA werd een scherpe brief gepubliceerd namens voorzitter Asi Touchmair:

“Voor lange tijd weigerde de Belgische Tennis Associatie onze fundamentele noodzaak te erkennen om niet te tennissen op de heiligste dag van de Joodse kalender en eiste dat het toernooi zou gehouden worden op Jom Kippoer. Echter, na tussenkomst van de Internationale Tennis Federatie, werd vastgesteld dat de match van Jom Kippoer zou gespeeld worden op 13 september 2013.

De Israëlische Tennis Associatie is een non-profit organisatie, die al haar middelen aanwend om het tennis te bevorderen in Israël en aan de ontwikkeling van de Israëlische tennissers. Als gevolg hiervan, brengt de hoge boete een schadelijke klap aan de begroting van het professioneel programma voor de Israëlische tennisteams en het Israëlische tennis in het algemeen.

Als een instelling die de staat Israël en zijn waarden vertegenwoordigt, staan wij in de Israëlische Tennis Associatie fier tegenover al diegenen die weigeren om het belang van de Joodse traditie te erkennen ten aanzien van Israël en de Joden in de wereld.”


Met dank aan Tiki S. voor de hint: “Was het een Islamitische feestdag geweest dan was dit natuurlijk géén punt geweest!

Bronnen:

 1. Ynet News: Israel fined for refusing to play on Kippur – Israeli Tennis Association forced to pay Belgian association €10,000 for request to reschedule Davis Cup match in Antwerp which falls on Jewish holy day; door Oren Aharoni [lezen]
 2. The Jewish Daily: Israel Tennis Team Fined $13K for Yom Kippur Boycott – Davis Cup Squad Refused To Play on Holy Day [lezen]

5 gedachtes over “Israël krijgt boete van Belgische Tennisfederatie voor weigering te spelen op Jom Kippoer

 1. In feite getuigt dit enkel van een diep gemis aan respect. Indien men een belgische ploeg zou uitnodigen om te spelen op 24 december om 19 uur, zouden zij dit ook weigeren. Zouden zij dan wel een boete aanvaarden?

  Like

 2. Belgie denkt waarschijnlijk met dit gedrag Palestijnen een staat te bezorgen.

  Hoe je met minderheden, anders denkenden & je gasten omgaat is tekenend voor wie je bent.

  Het is niet veel fraais wat Belgie hier laat zien.

  Het beeld wat zij naar buiten brengen is:

  “”Wij zijn geniepige, intolerante, racistische mensen””

  Like

 3. Als een Belgische voetbalclub weigert af te reizen voor een UEFA-wedstrijd naar Israel met als excuus evt aanslagen, kunnen de Israeli’s aan deze pesterij terugdenken en met vergelijkbare maatregelen komen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.