Egypte legt Gaza blokkade op: Hallo vredesactivisten? Voor wanneer Freedom Gaza Flotilla’s?

rafah2Grensovergang in Rafah tussen Egypte en de Gazastrook gesloten voor Palestijnen

“Vredesactivisten geven niks om het lot van de Palestijnen, sinds al hun interesse gaat naar het promoten van hun anti-Israël agenda. Zij spenderen het merendeel van hun energie en inspanningen aan het ophitsen tot haat jegens Israël en hebben de Palestijnen maar hoogst zelden iets goeds aan te bieden.”
[Khaled Abu Toameh, 9 augustus 2013]

Laatst bijgewerkt: hedenochtend 11 aug. om 7u42″

Hamas heeft eindelijk toegegeven dat het de Egyptenaren zijn, en niét Israël, die de Gazastrook hebben veranderd in een ‘grote gevangenis’. Ghazi Hamad, een hoge ambtenaar van het door Hamas gecontroleerde ministerie van Buitenlandse Zaken, werd deze week geciteerd als zou hij gezegd hebben dat de Gazastrook is veranderd in een “grote gevangenis als gevolg van de aanhoudende sluiting van de grensovergang Rafah door de Egyptische autoriteiten sinds 30 juni.”

Hamad zei dat sindsdien het aantal Palestijnse reizigers aan de grenspost bij Rafah is gedaald van 1200 tot 200 per dag. Maar dit is een verhaal dat zijn weg niet heeft gevonden naar de pagina’s van de grote kranten in het Westen, omdat Israël er op geen enkele wijze in betrokken is.

Om de zaken nog erger te maken, hebben de Egyptische autoriteiten aangekondigd dat de grenspost bij Rafah tijdens het vierdaagse moslimfeest van Eid al-Fitr (Suikerfeest) dat begon op 8 augustus jl., volledig zou gesloten worden. Tot voor kort werd de beschuldiging dat de Gazastrook werd veranderd in een ‘grote gevangenis’ alleen tegen Israël gemaakt, die overigens wel de volle aandacht kreeg van de mainstream media en mensenrechtenorganisaties over de hele wereld.

Maar nu dat de beschuldiging werd geuit tegen Egypte hebben de meeste journalisten, mensenrechtenorganisaties en zelfs ‘pro-Palestijnse’ groepen, in het bijzonder aan de universitaire campussen van de VS, Canada en Australië, verkozen, om de andere kant op te kijken.

Waar zijn al de solidaire missies gebleven die gewoonlijk de Gaza bezoeken om hun steun uit te spreken voor Hamas en de Palestijnse bevolking? Waar is de pers, de mensenrechtengroepen, de vredeactivisten? In juli bezochten twee buitenlandse delegaties de Gazastrook, in contrast daarmee bezochten tussen januari en juni van dit jaar 180 delegaties de Gazastrook.

De ‘pro-Palestijnse’ activisten zeggen dat ze niet in staat zijn om de Gazastrook binnen te gaan omwille van de strikte veiligheidsmaatregelen en reisbeperkingen die werden opgelegd door de Egyptische autoriteiten. Maar waarom hebben deze activisten dan geen flotilla hulpkonvooi ingelegd naar de Gazastrook om de Egyptische blokkade te doorbreken? Waarom worden de ‘pro-Palestijnse’ activisten naar de Egyptische zijde van de grenspost in Rafah gezonden om hun solidariteit uit te roepen met de inwoners van de “grote gevangenis”?

Het antwoord is vanzelfsprekend: Ten eerste is het hoofddoel van de activisten om Israël te veroordelen en het alleen verantwoordelijk te houden voor alle ellende van de Palestijnen. De activisten geven geen moer om het Palestijnse lijden omdat zij enkel geïnteresseerd zijn in het promoten van hun anti-Israël agenda. Zij wijden het merendeel van hun energie en inspanningen om opruien tegen Israël en hebben zelden iets goeds aan de Palestijnen te bieden.

Ten tweede weten de ‘pro-Palestijnse’ activisten ook wel dat het nogal dom van hen zou zijn om problemen te zoeken met het Egyptische leger en de veiligheidstroepen. De laatste keer dat buitenlanders trachten een vreedzaam protest te organiseren aan de Egyptische kant van de grenspost in Rafah, aarzelden de Egyptische autoriteiten geen ogenblik om hen aan te vallen en velen van hen uit het land te zetten.

Tezelfdertijd is er een probleem met de manier waarop de internationale media omgaat met de crisis in de Gazastrook. Terwijl de Egyptische autoriteiten de blokkade van de Gazastrook nog meer aanhalen, rijden dagelijks dozijnen vrachtwagens geladen met goederen en bouwmaterialen vanuit Israël het gebied binnen via de terminal van Erez.

Alleen deze week al leverden meer dat 500 vrachtwagenladingen die een verscheidenheid aan goederen bevatten en tevens 86 ton gas om te koken aan de inwoners van de Gazastrook via de terminal van Erez. Tijdens de laatste week van juli vervoerden 1378 vrachtwagens 37306 ton goederen vanuit Israël naar de Gazastrook en een totaal van 2203 mensen passeerden via de Erez terminal. Sinds het begin van het jaar hebben bijna 34000 vrachtwagens meer dan 950000 ton goederen gebracht naar Gaza via Israël.

De Egyptenaren, net zoals de meeste Arabieren, geven geen moer om de Palestijnen. Zij willen dat de Palestijnen het probleem van Israël blijven en door te blijven gaan om te vertrouwen op giften van westerse landen. Het kan de Arabieren niks schelen als de Palestijnen in de Gazastrook creperen of sterven, zolang Israël maar de schuld kan worden toegeschoven. Dus, waar zou om het even welk Arabisch land zich nog druk om maken zolang de internationale gemeenschap en de media doorgaan met hun struisvogelhouding ten aanzien van de Egyptische verantwoordelijkheid voor de verslechterende humanitaire en economische crisis in de Gazastrook?

door Khaled Abu Toameh

gaza-map


Bronnen:

 1. The Gatestone Institute: Egypt Blockades Gaza: Where Are the Flotillas?; door Khaled Abu Toameh [lezen]

Gerelateerd:

 • Hamas beschuldigt Egypte ervan om Gaza te veranderen in één ‘grote gevangenis’ [lezen]
 • Egyptisch leger doodt 30 Palestijnen in Sinaï anti-terreur offensief; Hamas onder druk [lezen]
 • Oorverdovend stil rond de blokkade van Gaza die door Egyptisch leger werd ingesteld [lezen]
 • Stilte bij links rond Egyptische muur langs grens Gazastrook [lezen]
 • Abbas verdedigt Egyptische Muur aan grens met Gaza [lezen]
 • Egypte bouwt nieuwe muur aan de Gazastrook om smokkeltunnels af te sluiten [lezen]
 • Egyptische soldaten herstellen de ‘Apartheidsmuur’ tussen Gaza en Egypte [lezen]
 • Egypte sluit smokkeltunnels van Hamas en veroorzaakt brandstofcrisis in de Gaza [lezen]
 • Egyptisch leger schiet in de Sinaïwoestijn tientallen terroristen van Hamas dood [lezen]
 • Is het barbaarse regime van Hamas het volgende dat zal sneuvelen?; door Khaled Abu Toameh [lezen]
 • Abbas’ partij Al Fatah roept Gazanen op om Hamas te verdrijven nu Morsi werd afgezet [lezen]
 • Hamas dreigt de grootste verliezer te worden van militaire staatsgreep in Egypte [lezen]
 • Hamas verliest zienderogen macht en populariteit in de Arabische en moslimwereld [lezen]
 • Egyptenaren demonstreren massaal tegen de komst van Hamasdelegatie naar Caïro [lezen]
 • Egyptisch parlementslid predikt Jihad en antisemitisme in de Gazastrook +video [lezen]
 • Egyptische militairen houden grens met Gaza gesloten tot zeven ontvoerde collega’s vrijkomen [lezen]
 • Egypte zet smokkeltunnels van Hamas onder water om drugs- en wapenhandel te stoppen [lezen]
 • Waarom Hamas geen militaire steun van Egypte moet verwachten ondanks retorisch kabaal [lezen]

2 gedachtes over “Egypte legt Gaza blokkade op: Hallo vredesactivisten? Voor wanneer Freedom Gaza Flotilla’s?

 1. De activisten zullen ongetwijfeld stil zijn omdat hen de toegang tot Israel is ontzegd. De Palestijnen interreseren hen niet, mij ook niet trouwens, maar Israel door de bagger halen is een hot item. Nu Egypte de tent gesloten houdt, hoor je de ratten niet gillen in de EU en daarbuiten……

  Like

 2. Vandaag: Gaza is “OUT”………. W-Bank (Judea/Samaria) is “IN” bij onze leuzen roepende & boycot helden, ik bedoel humanitaire ”activisten”.

  Niet alleen is Gaza afgesloten door Egypte, maar er wordt korte metten gemaakt met hun smokkeltunnels. Alles wordt afgesloten en onder water gezet. Klaar!

  Egypte begrijpt hoe het werkt bij Arabieren Geen geleuter maar afbreken de boel!

  Waarom? Het zijn allemaal terroristen en Al Qaida symphatisanten die de hele Sinai en dus Egypte willen ontwrichten.

  En onze heldhaftige activisten? “”Halloo, wij zijn toch niet levensmoe”””!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.