Jonge Duitse Joden laten toenemend antisemitisme achter zich en trekken naar Israël

Berlijn, 2 september 2012. Keppeltjes Flashmob in Berlijn. “Wir haben keine Angst!” riepen de Berlijners, die massaal voor deze gelegenheid met een keppeltje op het hoofd de straat opkwamen om alzo hun solidariteit te betuigen met de Joodse rabbijn, die eerder deze week het slachtoffer werd van een antisemitische aanslag. [bron]

“‘Bist du Jude?‘ (ben jij een Jood?), vraagt een jonge migrant van Arabische origine dreigend aan een als zodanig herkenbare Joodse passant, die zich angstig snel uit de voeten maakt. Jonge Arabische werkloze migranten voelen zich in Duitsland een slachtoffer van Israël en wreken zich uit frustratie voor hun penibele situatie dan maar op de gedoemde slachtoffers van weleer: de leden van de lokale Joodse gemeenschap in Duitsland.”

[Die Welt, 30 augustus 2012 – bron]

Een joodse vriend uit Duitsland vertelde me hoe zijn vriendin vorige week het slachtoffer werd van een antisemitische overval door moslims in de metro van Berlijn. Ze wil geen aangifte doe, het dus niet openbaar maken, niet met name genoemd worden… Helaas geen incident in het huidige Duitsland als je nog op de een of andere manier als Jood te herkennen bent en je niet – zoals de meesten – vrijwillig of uit voorzorg verstopt.

Ook de angst om hiermee in de openbaarheid te komen, is helaas wijdverbreid en getuigt van een samenleving, die niet echt optreedt tegen antisemitisch geweld en alleen sympathie voor de slachtoffers heeft.

De vriendin van mijn vriend – laten we haar Efrat en hem David noemen – was alleen onderweg in de metro. Het was haar “fout”, haar “vergrijp”, dat ze een kettinkje draagt met een Davidsster. Dat zagen twee Arabieren in de metro en begonnen haar onmiddellijk lastig te vallen. Ze eisten van haar het kettinkje af te doen.

Daarop gaat Efrat naar een ander deel van de metro, belt David op en legt hem de situatie uit. Hij stelt voor de politie te bellen, maar dat wil ze niet. De Arabieren volgen haar en lopen achter haar aan. Efrat zegt tegen ze dat ze haar met rust moeten laten, wat hen er niet van weerhoudt haar te blijven achtervolgen.

Ze loopt verder weg. David zegt tegen haar om naast een andere passagier te gaan zitten, hem de situatie uit te leggen en hem desnoods om hulp te vragen. Efrat heeft geluk. Een mannelijke passagier begrijpt nadat ze hem uitleg heeft gegeven de situatie blijkbaar en zegt dat ze naast hem kan komen zitten (het is helaas niet vanzelfsprekend dat passagiers uit zichzelf optreden tegen antisemitisch geweld). Daarop stappen de Arabische achtervolgers uit en dat was het.

David vertelde me dat ze er allebei nog een keer met de schrik vanaf gekomen zouden zijn, maar één ding staat voor hem vast:

“Het is slechts een kwestie van tijd totdat ik klaar ben met mijn studie en we emigreren.”

Een houding, die ik niet voor het eerst bij de jonge generatie Joden in Duitsland tegenkom. Ja, Duitsland lokt met rijkdom, gemakkelijk leven, veel vrije tijd, een bijna gratis studie, maar biedt anderzijds geen veilig leven zonder angst voor Joden die hun Jodendom niet willen verbergen, maar voortdurende aanvallen van de media op Israël en iedereen die zich met de staat Israël identificeert, lichamelijke aanvallen door grotendeels islamitische Arabieren.

Vooral onder de Russische Joden in Duitsland ken ik een jonge generatie, die slechts om voorbijgaande redenen niet emigreren naar Israël, maar er nog steeds een jaartje in Duitsland aan vastplakken. Het doel is echter duidelijk: weg van antisemitische bedreigingen naar de joodse staat, en wij heten hen allen hartelijk welkom.

Zo zou Duitsland spoedig weer “Judenrein” kunnen worden, zoals Mahmoud Abbas het op dit moment voor droomt (en we weten immers van de SPD, dat zij “gemeenschappelijke belangen” met Fatah vervolgt).

door Ulrich J. Becker

(in een vertaling van E.J. Bron)


Bronnen:

 1. ARO1 – Israel, der Nahe Osten & der Rest der Welt: Juedin in Berliner U-Bahn wegen Davidstern verfolgt – viele junge Juden in Deutschland wollen auswandern; door Ulrich J. Becker [lezen]
  – vertaald uit het Duits door E.J. Bron als “Jodin in metro van Berlijn achtervolgd – veel jonge Joden in Duitsland willen emigreren” [lezen]

Gerelateerd:

 • De hedendaagse obsessie van Duitsers voor hun Joodse medeburgers; door Tuvia Tenenbom [lezen]
 • Waarom Joden in Duitsland dikwijls twee hoofddeksels boven elkaar dragen; door Christian Busse [lezen]
 • Grootste Duitse krant publiceert antisemitische cartoon om Israël te demoniseren [lezen]
 • Duitsland vandaag: achter emotionele ‘Israëlkritiek’ verbergt zich ruige ijskoude Jodenhaat [lezen]
 • Berlijners komen massaal op straat om te protesteren tegen de aanslag op een rabbijn; door Gili Gurel [lezen]

Een gedachte over “Jonge Duitse Joden laten toenemend antisemitisme achter zich en trekken naar Israël

 1. Het nasi zwijn verborgen in de islamit, is herboren en krijgt geen critic. v.Acht het zwijn dat Israël veracht, menig palastijnse moordenaar gaf hem de kracht, om Israël te demoniseren. De palestijn die niet houd van het zwijn, omdat ze islamitisch onrein zijn. Fijne gedachten voor de verachter. Islam zal het zwijn in de toekomst slachten. Ook het Duitsezweinenbloed verwoord tot nazislambloed wat langzaam dood bloed.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.