Palestijnen manifesteren tegen Hamasbesluit om persvrijheid in Gaza te beperken

protest2Op 25 juli 2013 liet de regering van Hamas in Gaza City de kantoren sluiten van het Palestijnse nieuwsagentschap Ma’an News en van de TV kantoren van Al-Arabiya. Op het plaatje een eerdere protestmanifestatie van Palestijnse journalisten in Ramallah tegen de beperking van de vrije meningsuiting en persvrijheid in de Palestijnse gebieden op de West Bank en in de Gazastrook

Tientallen Palestijnse journalisten, politici en hoogwaardigheidsbekleders hebben donderdag in Ramallah tegen de sluiting van mediakantoren door Hamas in de Gazastrook geprotesteerd. Ze riepen de radicaalislamitische groepering er bovendien toe op de invoer van drie grote Palestijnse kranten in de Gazastrook toe te staan.

Het protest was georganiseerd door de Palestijnse journalistenbond. Dat bericht het Palestijnse persbureau “Ma´an”. De deelnemers brachten onder andere op posters hun kritiek op de sluiting van mediakantoren, de arrestatie van journalisten evenals de beperking van de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting door Hamas tot uiting.

Abdul Nasser Nadzjar, voorzitter van de journalistenbond, zei tegen de demonstranten: “We waren verrast dat Hamas haar aanvallen op Palestijnse mediaorganisaties voortzet door de kantoren van ´Ma´an´ en enkele anderen te sluiten. Dat is deel van een voortdurende praktijk.” Hij wees erop, dat sinds de machtsovername door Hamas in Gaza in het jaar 2007 de drie grootste Palestijnse dagbladen in de Gazastrook verboden zouden zijn. Meerdere radio- en televisiestations zouden gesloten en hun uitrusting geconfisqueerd zijn, aldus Nadzjar.

Mochten media foutieve berichten publiceren, dan zouden justitie en de ethische commissie van de journalistenbond er zijn om een klacht in te dienen, benadrukte Nadzjar. Hij voegde er aan toe: “Wanneer mediakantoren gesloten worden, omdat hun redactionele koers tegenstrijdig is met die van de politieke partijen, dan is dar zeer gevaarlijk. Tot nu toe zijn alle beschuldigingen van Hamas onacceptabel, omdat ze uitsluitend kritiek hebben op foutieve meldingen.”

Met het oog op de sluiting van het kantoor van “Ma´an” in Gaza zei Nadzjar: “Welke misdaad heeft ´Ma´an´ begaan door een citaat van een ander medium te vertalen? […] Is de vertaling volgens de politiek van de autoriteiten van Hamas verboden? Dat is zeer gevaarlijk en mag niet geaccepteerd worden.”

Klachten bij het Openbaar Ministerie
Nadzjar deelde verder mee, dat de journalistenbond een klacht over het optreden van Hamas bij het Palestijnse openbaar Ministerie zou hebben ingediend. Deze zou ook gericht zijn tegen de voorzitter van het mediabureau bij de regering en tegen “diegene, die net doet alsof hij een hoofdofficier van justitie is.” Er zou slechts één hoofdofficier van justitie bij de Palestijnse Autoriteit kunnen bestaan.

De in de Gazastrook regerende Hamas had vorige week donderdag de kantoren van het Palestijnse persbureau “Ma´an” en de Arabischtalige nieuwszender “Al Arabiya” in Gaza gesloten. De hoofdofficier van justitie van Hamas zou opdracht tot sluiting hebben gegeven wegens “foutieve meldingen”.

hamas2a

Democratie in Gaza en op de West Bank:

“Al diegenen die voorstander zijn om de Joden in de zee te drijven roepen “AYE…”

A Y E !!! “

“Democratie kan toch zo mooi zijn, niewaar?” 🙂


Bronnen:

 1. Israel Netz: „Beschränkung der Pressefreiheit“: Proteste gegen Hamas-Entscheidung [lezen]
  – vertaald door E.J. Bron als “Protesten tegen Hamas-beslissing: “Beperking van de persvrijheid”” [lezen]
 2. Israellycool blog: Hamas Closes Ma’an Office In Gaza; door Judge Dan [lezen]
 3. Reporters Without Borders: Hamas closes Ma’an News and Al-Arabiya TV bureaux in Gaza Strip [lezen]
 4. Cif Watch: Harriet Sherwood yawns as Hamas orders closure of Gaza media outlets [lezen]

Gerelateerd:

 • Palestijnse Journalistenvakbond verbiedt haar leden contact te hebben met Israëlische collega’s [lezen]
 • Arabieren bekennen schuld: onze verslaggevers zijn geen journalisten maar politieke activisten [lezen]
 • Vrijheid van meningsuiting? Niet voor Arabieren die leven onder Palestijns bestuur [lezen]
 • Khaled Abu Toameh over Jordaanse parlementsverkiezingen: ‘Democratie is verboden in de Islam’ [lezen]
 • Mahmoud Abbas dreigt andermaal om de Palestijnse Autoriteit te ontbinden [lezen]
 • Palestijnse Autoriteit hindert onafhankelijke verslaggeving; door Siepman & Visser [lezen]
 • Vrijheid van meningsuiting? Niet voor Arabieren die leven onder Palestijns bestuur door Khaled A. Toameh [lezen]
 • Palestijnse politie slaat betoging tegen Abbas in Ramallah met ‘disproportioneel’ geweld uit elkaar [lezen]
 • Palestijns-Islamistische Lente ontluikt: messen zijn geslepen, doodskisten staan klaar door Khaled Abu Toameh [lezen]
 • Persvrijheid en vrije meningsuiting verder aan banden gelegd in ‘Palestina’ [lezen]
 • De niet zo ‘Vrije’ Universiteit en de anti-Israël campagne door Missing Peace [lezen]
 • Hoe de Arabieren de vrije pers in het M-O de mond snoeren +video [lezen]
 • Dezelfden die moorden om anti-islamfilm, genieten voluit van afschuwelijk portretteren van Joden door Shaul Rosenfeld [lezen]
 • Freedom House rangschikt Israël als de enige ‘vrije staat’ in het gebied van het Midden-Oosten [lezen]
 • Israël, het enige vrije land in het Midden-Oosten door Likoed.nl [lezen]
 • Imam Abu Akkari: Wij hebben geen vrije meningsuiting in de Islam +video [lezen]
 • Vrije meningsuiting bedreigd: VN-resolutie wil godslastering strafbaar maken [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.