Hezbollahleider Nasrallah roept andermaal op tot de vernietiging van Israël

nasrallah5Op de Dag van Al Quds in Libanon op vrijdag 2 augustus 2013 heeft de leider van Hezbollah, sjeik Hassan Nasrallah, voor een publiek van honderden juichende aanhangers andermaal zijn steun uitgesproken voor Palestina en haalde in zijn gekende stijl ongemeen scherp uit naar Israël, Engeland en de Verenigde Staten.

Israël is volgens Nasrallah een “kankergezwel” dat moet weggevaagd woorden. “De enige oplossing is om het te vernietigen zonder het de kans te gunnen zich over te geven.” Hij ging verder met “de eliminatie van Israël is niet enkel in het belang van de Palestijnen. Het is in het belang van de hele moslimwereld en van de hele Arabische wereld.”

Bekende logo van de door Iran gesponsorde terreurorganisatie Hezbollah in Libanon
Vlag van Hezbollah

Het eerste publieke optreden van Nasrallah in bijna een jaar en zijn langste toespraak in het openbaar sinds verscheidene jaren (zie onderaan de videobeelden), gebeurde op een ogenblik dat de president van Libanon zei dat hij zich niet geïntimideerd voelde nadat eerder twee raketten waren ingeslagen dichtbij het presidentiële paleis.

De raketaanslag werd gevolgd door kritiek van president Michel Suleiman op Hezbollah omwille van zijn betrokkenheid in de burgeroorlog in het naburige Syrië en het geweld dat zich heeft uitgebreid naar Libanon.

In zijn toespraak van vrijdag, vermeldde Nasrallah niet rechtstreeks naar die raketaanslag. In plaats daarvan, deed hij een oproep om loyaal te blijven aan de Palestijnse zaak en leek zich in hoofdzaak voornamelijk te richten tot zijn sjiitische achterban in Libanon en tegen de moslimwereld in het algemeen.

“Wij zeggen aan Amerika, Israël, Groot-Brittannië en hun regionale helpers, wij zeggen tegen elke vriend en vijand… wij van Hezbollah laten Palestina en het volk van Palestina niet los,” zei de sjeik. “Noem ons terroristen, misdadigers, probeer ons te doden, nooit zullen wij sjiieten Palestina loslaten,” voegde hij eraan toe, het publiek verder ophitsend.

Nasrallah’s ietwat ongewoon gebruik van sektarische taal, benadrukte het sjiitische karakter van zijn groep, in tegenstelling tot zijn voorgaande toespraken waarin hij Hezbollah als islamitische anti-Israël verzetsgroep voorstelde. Het lijkt erop dat Hezbollah hiermee steun zoekt onder de sjiieten over de Arabische wereld en weerspiegelt de omvang die de groep voelt nu zij in het defensief werd gedrongen.

Sprekend dagen nadat de door de Arabische Liga gesteunde hervatting van de vredesgesprekken tussen Israël en de Palestijnen, zei hij dat geen enkele Arabische leider het recht heeft Israël te legaliseren en dat heel Palestina – “van de rivier tot aan de zee” – tot de Palestijnen behoort. “Geen sjeik, prins, koning, president of regering, hebben het recht om ook maar één enkele korrel van het Palestijnse zand op te geven,” zei hij. Het is in het belang van Egypte, Syrië en Libanon dat Israël ophoudt met te bestaan,” zei hij onder luid applaus.

Nasrallah leeft sinds de maandenlange oorlog in 2006 tussen zijn groep en Israël een ondergronds bestaan uit schrik te worden geliquideerd door Israël. Hij is sindsdien slechts zeer zelden in het openbaar verschenen. Zijn uitgebreid verschijnen op vrijdag (hij sprak meer dan een half uur de menigte toe), is een poging om het vertrouwen te winnen op een ogenblik dat de terreurgroep onder toenemende druk staat wegens zijn betrokkenheid in Syrische burgeroorlog waarin het de zijde van Assad heeft gekozen en tegen het rebellenleger vecht.

Onlangs hebben de landen van de Europese Unie een deel van Hezbollah op de zwarte lijst van terreurorganisaties geplaatst. Vreemd genoeg enkel en alleen de militaire vleugel en niet de politieke vleugel. Dat de politieke vleugel bij herhaling oproept tot het van de kaart vegen van Israël, zoals weer gisteren het geval was, is blijkbaar voor de EU niet ernstig genoeg om héél Hezbollah als terreurorganisatie te etiketteren. Maar Israëlische producten etiketteren die geproduceerd werden in de betwiste gebieden, daar hebben de EU-landen dan weer wèl de tijd en energie voor gevonden. Onbegrijpelijk en onaanvaardbaar.

Ammar Moussawi van Hezbollah, verantwoordelijk voor internationale betrekkingen van de groep, reageerde naar aanleiding van dit knullige besluit om Hezbollah als twee verschillende entiteiten te zien tegenover de EU-afgevaardigde aan Libanon Angelina Eichorst met te zeggen dat “Iedereen weet dat de politieke en de militaire vleugel van Hezbollah één en hetzelfde zijn.

Hassan Nasrallah ridiculiseerde het Europese onderscheid tussen de gewapende en de politieke vleugel van zijn partij.  “Dit bedenksel van een militaire vleugel, een politieke vleugel; dat is een idee van de Britten geweest. Zij proberen gewoonlijk wel zoiets uit te vinden,” zei hij op 24 juli jl. en Nasrallah grapte verder dat “Ondanks dat ik het oneens ben met deze splitsing en onderscheid, stel ik voor dat onze ministers in de volgende Libanese regering uit de militaire vleugel van Hezbollah komen.

Volledige toespraak van Nasrallah op 2 aug. 2013


Bronnen:

  1. The Times of Israel:
    – Nasrallah, in vicious public address, calls for the destruction of Israel [lezen]
    – Israel prepares for next war with Hezbollah – While tensions along Israel’s northern border run high, the army is down south, simulating battles with its Lebanese arch-foe; door Daniel Estrin [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.