Isra-Arabisch parlementslid: ‘Wij waren hier vóór jullie en nà jullie zullen wij hier nog zijn’

Een Israëlisch-Arabisch parlementslid maakte het weer even te bont in de Knesset en orakelde tijdens het laat avond debat “Wij waren hier vóór jullie; wij zullen hier nà jullie ook nog zijn.” Premier Netanjahoe beklom prompt het spreekgestoelte en antwoordde: “Het eerste deel is niet waar en het tweede deel zal nooit gebeuren.” De bewuste woordenwisseling is hierboven op het filmpje te beluisteren, helaas wel enkel in het Hebreeuws.

De meer dan 1,6 miljoen Arabieren die in Israël wonen en de Israëlische nationaliteit en tegelijk dezelfde rechten en plichten bezitten als de Joodse onderdanen (en minderheden zoals christenen, Druzen, Bedoeïenen enz.) hebben echt wel betere volksvertegenwoordigers verdiend om hun zaak te verdedigen in het Israëlische parlement dan het merendeel die er nu zijn. De vernietiging van de Joodse staat propageren in het parlement, is niet in het belang van de Arabieren maar dient enkel het belang van Hamas en Al Fatah.

Regelmatig zet bv. Haneen Zoeabi de Knesset op stelten met haar anti-Israëlretoriek. Zoeabi nam zelfs deel aan het Free Gaza Flotilla van mei 2010 en was present op de m/s Mavi Marmara toen dat geënterd werd door de Israëlische marine. Regelmatig wordt ze gesignaleerd bij leiders van Hamas op de West Bank, kant ze zich openlijk tegen het rekruteren van Israëlische Arabieren voor het leger en/of de alternatieve burgerdienst, steunt zij openlijk de Iraanse ambities om atoomwapens te verwerven en meer van dattum. “De staat van binnenuit veroveren,” heet zoiets. Adolf Hitler was daar tot nog toe het meest succesvol in, in onze tijd op de voet gevolgd door bv. Mohammed Mursi van de Moslim Broederschap.

Woensdagavond was het dan weer de beurt aan parlementslid Jamal Zahalka om de anti-Israëlische show te stelen. Woensdagavond werd in de Knesset gedebatteerd over de controversiële “wet op het referendum” die moet leiden naar een feitelijke wet, en die handelt over de noodzaak om een nationale volksraadpleging te houden wanneer om het even welk vredesakkoord wordt aangenomen, dat zou inhouden dat grondgebied moet worden afgestaan aan Arabieren in ruil voor vrede.

Tijdens de debat in de openbare volksvergadering zei Arabisch parlementslid Jamal Zahalka (Nationale Democratische Unie) dat de wet irrelevant was omdat die verwees naar “bezette gebieden die als zodanig vallen onder de internationale wet en dat het referendum bijgevolg zou gehouden moeten worden onder de naties van de wereld.”

Toen Zahalka hierover meteen werd aangesproken door enkele juristen van de partij Habayit Hayehudi (van boegbeeld Naftali Bennett) die hem toeschreeuwden “Jullie zijn de vreemdelingen in dit land,” antwoordde parlementslid Zahalka prompt met “Wij waren hier vóór jullie; wij zullen hier nà jullie ook nog zijn.”

Dat citaat van Zahalka was er blijkbaar ook voor premier Benjamin Netanjahoe er ver over die, zoals in de videobeelden hierboven te zien is, zijn hand opstak om het woord te vragen en het spreekgestoelte van de Knesset betrad zeggende: “Ik was niet van plan wat te zeggen totdat ik hoorde wat parlementslid had te vertellen,” en zich richtend tot Zahalka: “U zei ‘Wij waren hier vóór jullie; wij zullen hier nà jullie ook nog zijn.'”

Netanjahoe antwoordde hierop boos: “Het eerste deel is niet waar en het tweede deel zal nooit gebeuren,” sloeg tegelijkertijd met de vlakke hand hard op het podium om zijn citaat nog wat kracht bij te zetten, en verliet het podium weer. Het commentaar van de premier werd op luid handgeklap onthaalt.

Het Arabische parlementslid Jamal Zahalka zal zijn aanval op de parlementsleden van de partij Joods Huis (Habayit Hayehudi) later verdedigen met te zeggen dat ze gericht was “tegen racisten, geen Joden.” Een waardeloze verdediging gezien de gekende ideologische beschouwingen van Zahalka die hij voordien reeds bij herhaling formuleerde.

Jamal Zahalka: Tel Aviv is Arabische grond

Men zou zich terecht moeten afvragen of parlementslid Jamal Zahalka wel de aangewezen persoon is om de belangen van de Israëlische Arabieren goed te verdedigen toen hij onlangs op de Israëlische TV uitriepdat Tel Aviv Arabische grond is.

Echter, andere Arabische parlementsleden of oud-leden in de Knesset doen of deden niet veel beter. Zoals bv toen Ahmed Tibi (Ta’al), in de zaak van het veroordelen van de ontkenning van de Holocaust, de Holocaust vergeleek met het lijden in Gaza (“slachtoffer van het slachtoffer“ als het ware).

Of bijvoorbeeld toen toenmalig Arabisch parlementslid Azmi Bishara gevoelige informatie had doorgespeeld aan Hezbollah, hielp hij daarmee zijn volk in Nazareth, waarvan de inwoners getroffen werden door Hezbollah-raketten? Of toen Said Nafa van de Baladpartij een ontmoeting had in Syrië met Hamasleider Khaled Mashaal, hielp hij daarmee de belangen van zijn kiezers behoorlijk te vertegenwoordigen?

Tot slot: In 2012 sprak premier Netanjahoe de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties als volgt toe:

“The Jewish people have lived in the land of Israel for thousands of years. Even after most of our people were exiled from it, Jews continued to live in the land of Israel throughout the ages.

The masses of our people never gave up the dreamed of returning to our ancient homeland. Defying the laws of history, we did just that. We ingathered the exiles, restored our independence and rebuilt our national life. The Jewish people have come home.

We will never be uprooted again.”

Zo is dat en niet anders. Amen.


Bronnen:

  1. Israel Hayom: Netanyahu’s response to Arab MK who said Arabs were here first [lezen]
  2. Israellycool: Bibi’s Bazinga; door Aussie Dave [lezen]
  3. Israel Today Nederland: Storm over referendum in laatste Knessetzitting; door Connie Fieraru [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.