Minister Danon: het beste voor Israël is dat het vredesproces afspringt zonder akkoord +video

Met de vredesgesprekken die maandag jongstleden weer van start zijn gegaan tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit, is er alvast één minister van het kabinet van Netanjahoe die het hoofd koel houdt en tegenover een zaal met supporters in New York, vertelde dat het falen van die onderhandelingen het scenario is dat het beste de belangen van Israël dient.

In een toespraak in Manhattan, NY, voor een verzameling van verdedigers van de Joodse staat, zei viceminister van Defensie en voorzitter van het Centraal Comité van Likoed, Danny Danon dat “het beste waarop Israël kan hopen is dat er helemaal niks gebeurd.”

Minister Danny Danon

Danon lichtte zijn mening toe, zeggende dat de “onderhandelingen bevooroordeeld zijn”. Aan de zakenmensen in de zaal vroeg hij:” Wie van jullie treedt tot onderhandelingen toe als er reeds pre-condities werden gesteld?”

Danon sprak tevens over de kansen dat een vredesakkoord zou worden goedgekeurd door een Israëlische regering. “Als u naar de huidige regering kijkt, indien u aan al de ministers zou vragen die u daar zou zien, dan is daar geen steun te vinden voor zulk een akkoord,” zei minister Danon.

“Echter, indien een vredesakkoord reeds iets zou weghebben van een status quo,” zei Danon, “dan zou het scenario helemaal anders zijn.” “Als het zover zou komen dat de premier daar reeds mee zou instemmen en er volgt een ceremonie in het Witte Huis, er komt steun van de Europese Unie en het is een voldongen zaak, dan zult u zien dat de andere ministers hun mening zullen wijzigen en dat het geaccepteerd zou worden,” voorspelde hij.

Minister Danon gaf ook een sneer naar minister Tzipi Livni die voor Israël het vredesproces leidt. “Ik hou niet van het feit dat Tzipi Livni toponderhandelaar voor de Staat Israël is en als zodanig aan tafel zit met Abu Alaa en Martin Indyk,” zei Danon. “Wie vertegenwoordigt ons? Wie denkt aan de Joden die leven in Judea & Samaria? Niemand! Het is een bewezen zaak dat de voorbije 10 jaren elk van hen bereidt was om akkoorden te ondertekenen die slecht waren voor Israël.”

Hij erkende dat premier Benjamin Netanjahoe wettelijk gezien een akkoord kan sluiten met de Palestijnse Autoriteit en het ter referendum kan brengen, waarbij hij eenvoudig weg de inspraak van het Centraal Comité van Likoed kan omzeilen. “Sharon heeft dit in het verleden ook al gedaan. Sharon ging zelfs nog verder: Hij hield een referendum onder de leden van Likoed, verloor dat, negeerde echter de resultaten en ging door met zijn Disengagementplan” [cfr. de ontruiming van alle Joodse nederzettingen in de Gazastrook in 2005.] Netanjahoe zou dus in principe eigenhandig een vredesakkoord met de Palestijnse Autoriteit kunnen “klaar stomen” en het publiek ter stemming kunnen voorleggen, waarschuwde Danon.

Danon is lang een criticus geweest van Netanjahoe en kantte zich tegen de tweestatenoplossing en hij keurde recent nog de benoeming af van de aanstelling door John Kerry van Martin Indyk als de Amerikaanse gezant die de huidige ronde van vredesgesprekken mag leiden, implicerende dat hij hem niet beschouwd als een “eerlijke bemiddelaar.” Het was notabene diezelfde Martin Indyk die in 2000 aan de basis lag van het afspringen van de onderhandelingen tussen toenmalig premier Ehud Barak en Yasser Arafat.


Bronnen:

  1. The Algemeiner: Israeli Deputy Defense Minister: The Best Israel Can Hope for is Failure of Talks (VIDEO)[lezen]
  2. Arutz-7:
    – Danon: Livni Won’t Think About Judea and Samaria – In New York, Deputy Defense Minister warns that the interests of Judea and Samaria will not be represented by the negotiating team; door Elad Benari [lezen]
    – Lieberman: You Can’t Make Peace with a Holocaust Denier – PA Chairman Mahmoud Abbas is a Holocaust denier and did a PhD about it, reminds MK Avigdor Lieberman; door Elad Benari [lezen]

Een gedachte over “Minister Danon: het beste voor Israël is dat het vredesproces afspringt zonder akkoord +video

  1. De Amerikanen zijn bevooroordeeld. Zij zullen veel gezichtsverlies lijden als er (hopelijk)geen vredesakkoord komt tussen Israel en de Palestijnen. Ze kunnen zich dan beter maar gaan richten op de Arabische landen en deze gaan bewegen elk een stukje land af te staan aan de Palestijnen. Elke vorm van vredesoverleg moet worden afgeschoten omdat er gewoon geen vrede komt zolang Israel wordt omringd door een stel Islamistische wolven.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.