Nederzettingen, supermarkten en een duur onderzoek – Etiket of boycot? [Esther Voet]

landofisrael2

Stilaan lijkt het ook bij progressieve Joodse organisaties (in de Diaspora èn bij de linkerzijde in Israël) door te dringen dat de nederzettingen NIET het probleem zijn en NIET het obstakel vormen dat vrede met Palestijnen en andere Arabieren in de weg staat. De gekende Nederlands Joodse organisatie Cidi.nl (Centrum Informatie en Documentatie Israël), maar ook Vlaams-Belgische organisaties zoals bv. Joods Actueel en het Forum der Joodse Organisaties, kant zich traditioneel tegen het Israëlisch nederzettingenbeleid, maar ergert zich terecht blauw aan de disproportionele aandacht die eraan wordt gehecht terwijl de nood elders veel groter is maar doodgezwegen noch gesanctioneerd noch geboycot wordt.

hugo3“CIDI is niet blij met het nederzettingenbeleid,” schrijft Esther Voet, de nieuwe directeur van Cidi.nl, maar ze verbaast zich tezelfdertijd om het vele geld en de energie die een Nederlandse organisatie heeft gestopt om een rapport op te stellen dat het nederzettingenbeleid op de korrel neemt. “Waarom DIE bezetting door Israël en niet alle andere bezettingen in de wereld gelijke aandacht geven? Waarom enkel (en alleen) Israël eruit pikken?” vraagt ze zich af.

Mijn antwoord op ‘waarom Israël‘? De vraag stellen is ze beantwoorden: antisemitisme, traditioneel diepgewortelde Jodenhaat en niks anders. Omdat Israël gesticht werd voor en door de Joden, gerund wordt door Joden en Joden een andere godsdienst belijden (de ene met al wat meer overtuiging en inzet dan de andere maar çoit.) Omdat Joden een andere (Westerse) ethiek, cultuur en beschaving naar een gebied (het Midden-Oosten) brengen dat traditioneel door de Islam wordt gedomineerd. Dàt is het enige wat er “mis is” met Israël. Omdat het Joden zijn. Niét Israël is het probleem, het zijn de Joden en die moeten weg of geknecht worden. Precies hetzelfde dat in het Midden-Oosten een miljard mensen decennialang en haast dagelijks van de daken schreeuwen.

Esther VoetMenselijk lijden, waar dan ook, vind ik onacceptabel. En hoe dat lijden eruit ziet heb ik gezien in de sloppenwijken van het Egyptische Alexandrië, in vrouwenklinieken in Ethiopië (besnijdenis) en tussen de puinhopen na een aardbeving in het Indiase Budj. Daarnaast komen via Twitter dagelijks beelden langs waarbij ik mezelf moet dwingen ernaar te kijken. Op dit moment vooral uit Syrië, waar een drama gaande is van buitenmenselijke proporties.

Gelukkig zijn er hulporganisaties die proberen daar iets aan te doen. Ik ben er trots op om voor een paar gewerkt te hebben. Wel vind ik het belangrijk dat geld goed wordt besteed. Of dat nu gaat om de donaties van solidaire Nederlanders die zelf echt niet veel kunnen missen, of door de staat, want dat zijn wij, ook in tijden van crisis, de Nederlandse burgers. Het niet goed besteden van dit soort gelden vind ik abject: ethisch onverantwoord. Eens? Dan nu even verder lezen.

DE bezetting
Kortgeleden kwam bij CIDI een rapport binnen met de titel ‘Dutch economic links with the occupation’. Bij ons Nederlanders wordt The Occupation al snel geassocieerd met de Duitse bezetting maar ging daar ging het niet om. Ook niet om ‘de bezetting’ van bijvoorbeeld Noord-Cyprus door Turkije of onaangename kwesties in Oost-Europa. Het ging ook niet over de bezetting van de Westelijke Sahara door Marokko en het ging zeker niet over de bezetting van Tibet door China. Het ging over DE bezetting door Israel van de Westelijke Jordaanoever, gevolg van een zoveelste poging van de Arabische wereld om Israel te vernietigen (maar dat stond niet in het rapport). Het rapport, een publicatie van Profundo, was opgesteld in opdracht van ICCO, Cordaid en IKC/Pax Christi. Het is een uitgebreid rapport, wel 89 pagina’s lang. Het gaat over Nederlandse bedrijven in ‘bezet gebied’ die voedsel (denk aan tomaten en choumous), bloemen en wijn importeren.

Terroristisch maandsalaris
Ja, sommige van die producten komen uit nederzettingen. En nee, CIDI is niet blij met het nederzettingenbeleid. Anderzijds verdienen in de nederzettingen zo’n 17.000 Palestijnen hun brood omdat de Palestijnse Autoriteit liever iedere terrorist die in Israel gevangen zit een maandsalaris van soms 2000 euro uitbetaalt, dan voor banen te zorgen. Om maar te zwijgen over het corrupte ambtenarenapparaat van zo’n 50.000 (!) personen voor een gebied kleiner dan een derde van Nederland. Toen PA-leider Abbas opriep om elke Palestijn te verbieden in de nederzettingen te werken, stuitte dat op massale weerstand waardoor het hele plan niet doorging. Die 17.000 werknemers vindt niemand interessant. Wel is het natuurlijk interessant wanneer een journalist begint te bellen naar Nederlandse supermarkten om te vragen of die misschien producten uit niet EEN, maar DE bezetting verkopen. Die supermarkten buitelden eerst over elkaar heen om te vertellen dat dat toch echt niet het geval was, en toen over die verklaringen vragen werden gesteld, buitelden de meesten net zo snel weer terug.

Kern van de zaak
Gevaarlijk, want het leidt ons af van de kern van de zaak: het Profundo-rapport, bekostigd door Cordaid, ICCO en IKV/PaxChristi. Dit zijn organisaties die vanuit een christelijke achtergrond de wereld wat beter willen maken. Kijk naar het mission statement van Cordaid. Een katholieke ontwikkelingsorganisatie met heel veel subsidie van de Nederlandse staat. Citaat: ‘Cordaid creëert kansen voor de allerarmste, de kwetsbare en uitgesloten mensen. Ongeacht hun religie of ras geven wij steun aan elke wereldburger’.

Prachtig, maar het zal u niet verbazen dat ik een aantal vragen heb:

1. Hoeveel heeft dit onderzoek naar tomaten en wijn de organisaties gekost?

2. Waarom gekozen voor het woord DE bezetting? Het doet ons denken aan Gretta Duisenbergs Stop de Bezetting, of mogen wij dat niet denken? Of bent u van mening dat dit de enige bezetting is die op dit moment relevant is in de wereld? En zo ja, waarom?

3. Waarom geen onderzoek gedaan naar economische betrekkingen met bezettingen in het algemeen, bezettingen waar de ‘bezette’ bevolking het veel beroerder heeft dan die op de Westbank?

4. Hebben deze organisaties gemist wat er op dit moment gebeurt met christenen in Irak, waar de helft van de christelijke bevolking is gevlucht, in totaal 500.000 mensen? Is dat niet een belangrijkere kwestie dan een rapport over tomaten?

5. Christenen in Egypte staan ontzettend onder druk, is iemand binnen de drie hulporganisaties geïnteresseerd in een rapport over de vervolgingen die daar plaatsvinden en de doden die daar vallen (op de Westbank hebben we het nog steeds over tomaten etc.)?

6. Christenen in de hele Arabische wereld worden vervolgd of onderdrukt. Het kan niet zo zijn dat bovenstaande organisaties daar niet van weten. Zoeken bovengenoemde organisaties ook daarmee de publiciteit?

7. Hebben deze organisaties gehoord van de vrouwelijke, christelijke burgemeester in Betlehem, die de bevolking probeert weg te pesten omdat ze a. vrouw is en b. christen?

8. Weet iemand binnen deze organisaties dat het aantal christenen in deze Palestijnse stad de afgelopen jaren is gereduceerd van 35 tot 20 procent omdat ze worden weggepest? En is daarover, vanuit een christelijke achtergrond, een duur rapport verschenen?

9. Is deze vrouw door een van de drie bovenstaande organisaties ondersteund? (en helaas, het is maar een voorbeeld, hetzelfde geldt voor homoseksuelen die vanuit de Westbank emigreren naar Israel omdat ze op de Westbank hun leven niet zeker zijn)

10. Vertellen deze organisaties aan die 17.000 Palestijnse werknemers in de nederzettingen, waarom ze hen brodeloos wenst te maken?

11. Kunt u verklaren waarom u dure centen verspilt aan een rapport over dadels en wijn, terwijl u, Cordaid, zegt op te komen voor de allerarmsten?

Ter onderbouwing even een kaal cijfer: de gemiddelde leeftijdsverwachting van een inwoner van de Westbank is 74 jaar. Die in het Europese Bulgarije 72.

De intentie
Ik kan me zo voorstellen dat er veel, heel mensen zijn die veel kwetsbaarder zijn dan die op de Westbank, die nu door dit rapport en de eventuele gevolgen daarvan worden gedupeerd. De organisaties hebben het voortdurend over labelling en dat we dat niet moeten vermengen met een boycot van producten uit de Westbank, maar u en ik weten al lang dat dit de intentie is.

Ben ik helemaal abuis wanneer ik vind dat we ons veel eerder zorgen zouden moeten maken over meisjes in vluchtelingenkampen in Jordanië en Libanon die noodgedwongen worden uitgehuwelijkt, voor een paar dagen, aan decadente Saoedi’s? Ik denk aan christenen die weten dat ze hun leven in diverse Arabische landen niet veilig zijn. Oh u concentreert zich op de Palestijnen? Hoe zit het met de 300.000 Palestijnen die sinds het Syrische debacle ontheemd geraakt, duizenden zijn vermoord. Maar ICCO, Cordaid en IKV/Pax Christi vinden dat minder belangrijk. Ach nee. Veel interessanter is het om, terwijl Israel en de Palestijnen net weer aan tafel gaan zitten om over vrede te onderhandelen, dure centen uit te geven aan een rapport over tomaten, choumous, wijn, bloemen en nog zo een paar.

Mijn laatste vraag…

Waarom?

door Esther Voet

Esther Voet is directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israël


Bronnen:

 1. The Post Online: Nederzettingen, supermarkten en een duur onderzoek – Etiket of boycot?; door Esther Voet [lezen]

2 gedachtes over “Nederzettingen, supermarkten en een duur onderzoek – Etiket of boycot? [Esther Voet]

 1. Heel die hetze rondom de “nederzettingen” en de “bezetting” van Judea & Samaria (op de West Bank) is eigenlijk het gevolg van een foutieve beslissing van Israël om de West Bank in 1967 niet meteen te annexeren bij de Joodse staat.

  In plaats daarvan werd oogluikend de geleidelijke annexatie van (delen) van de West Bank via het nederzettingenbeleid toegelaten.

  De situatie op de West Bank zou veel evenwichtiger en controleerbaarder zijn geweest (èn gedemilitariseerd!) indien Israël toen in juni in 1967 duidelijke taal had gesproken ongeacht wat et Westen er ook over mag zeggen en dreigen.

  Aan de niet oorlogszuchtige Arabieren op de West Bank zou beperkte autonomie kunnen gegeven worden, met alles d’r op en d’ er an, echter geen naturalisatie tot Israëliër.

  Terroristen en haatzaaiers konden oprotten, eventueel naar Gaza waar Egypte wel mede een oogje in het zeil houdt of anders naar Jordanië waar reeds een Palestijnse staat werd gesticht.

  Het zal mij benieuwen hoe Israël dit gaat oplossen…

  Like

 2. CIDI nl., Joods Actueel & Forum der Joodse organisaties kanten zich traditioneel tégen het “nederzettingenbeleid”.

  Mijn vraag is waarom?

  Een “nederzetting” is niets anders dan het bebouwen van oud Joods grondgebied, Judea, Samaria en natuurlijk Jeruzalem. Gebieden die door Arabische ”niet erkenning/acceptatie & oorlog (met Engelse hulp) was verloren én daarna teruggewonnen door Israel (zie de ironie) in een door Arabieren begonnen oorlog om nog stééds dezelfde reden (het niet erkennen van Israel).

  De ”Palestijnen” zijn dus alleen maar het ”gevolg // collateral damage van de aanvallende Arabische legers die Israel niet erkenden en door oorlog in 1948 & 1967 de zaak naar hun hand wilden zetten = Joden verzuipen en het land overnemen!

  Hadden de Arabieren Israel gewoon erkend dan hadden er geen “Palestijnen” geweest en Israel had er nog steeds uitgezien als een Zwitserse kaas en de aldaar wonende Arabieren waren Israeliers geweest.

  Hadden de Engelsen geen eenzijdig en (niet erkend) besluit genomen om de boel te verdelen, dan had het héle coloniaal bezette gebied Brits Mandaat Palestina het huidige Israel geweest (wat ook het originele plan was) en niet Jordanie. Door deze verdeling is het Britse Mandaat Palestina verworden in Israel & Jordanie (waar 80% v.d. Palestijnen wonen).

  Draai de zaak om, maar zet in plaats van Jood, Arabier……dan was deze héle heisa niet ontstaan.

  Mijn tweede vraag is voor wie déze politiek correcte organisaties & kranten spreken?

  Terugkeer naar het oude Joodse land van Zion is de raison d’etre van Israel. Als dit verloochend wordt door een fantasie geschiedenis te ontwikkelen met Palestijnse ‘historische’ rechten, dan hebben Joden daar inderdaad niets te zoeken.

  Geen normaal mens gaat voor zijn plezier in dit gedeelt van de wereld wonen met zinderende hitte & fanatieke vijanden rondom, dus er zal wel een andere goede reden zijn waarom de Joden precies daar naar terug wilden keren.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.