Vrede volgens Mahmoud Abbas: Geen enkele Israëliër mag ooit Palestina of Jeruzalem in

judenrein3a
De president van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas heeft op maandag 29 juli 2013 andermaal zijn visie toegelicht omtrent de finale status van de Israëlisch-Palestijnse betrekkingen aan het begin van de vredesgesprekken die in Washington worden hervat en dat voor de eerste keer in bijna drie jaren. Abbas zei dat geen Israëlische kolonisten of grenspolitie kunnen verblijven in een toekomstige Palestijnse staat en dat de Palestijnen alle Joodse nederzettingen die werden bezet tijdens de Zesdaagse Oorlog van 1967 als illegaal beschouwen.

judenreinDe krachtige uitspraken zijn bedoeld als een stevige uitdaging voor de Amerikaanse bemiddelaar, de minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, die maandag de onderhandelingen tijdens een diner heeft geopend en die “geheim” worden gehouden.

“In een uiteindelijke oplossing, willen wij geen enkele Israëliër – soldaat of burger – nog op ons grondgebied zien,” zei Abbas in een persmededeling tegenover Egyptische journalisten. “Wij gaan wel akkoord met een internationale, multinationale aanwezigheid zoals in de Sinaï,” waarbij hij verwees naar de vredestroepen van de Verenigde Naties in het gebied.

Abbas was in Caïro voor een ontmoeting met de Egyptische interim president Adli Mansour, bijna een maand nadat het Egyptische leger een militaire staatsgreep pleegden en de verkozen president Mohamed Morsi van de Moslim Broederschap opzij zette. Hij discuteerde ook met leiders van de Egyptische inlichtingendienst over de relaties tussen de twee regeringen en het versoepelen van de beweging van goederen en mensen tussen Egypte en de Gazastrook.

Israël heeft eerder verklaard dat het een militaire aanwezigheid op de West Bank wil handhaven aan de grens met Jordanië om de instroom van wapens via dat land te voorkomen die kunnen ingezet worden tegen Israël. Maar Abbas zei dat hij zich hield aan de verstandsakkoorden die hij had bereikt met de voormalige premier Ehud Olmert (eind 2008) die had voorgesteld om er troepen van de NATO te ontplooien “als een veiligheidsgarantie voor ons en voor hen.”

Omtrent de toekomst van de Joodse nederzettingen op de West Bank en de status van Jeruzalem, leek Abbas zich vast te pinnen op zijn gekende harde standpunten. “Wij hebben reeds al de noodzakelijke toegevingen gedaan ,” zei hij. “Oost-Jeruzalem is de hoofdstad van de Staat Palestina… als het ooit moest komen tot een kleine ruil (van land) gelijk in oppervlakte en waarde, zijn wij bereid hierover te onderhandelen, niet meer, niet minder,” zei hij.

De uitspraken van Mahmoud Abbas zijn natuurlijk de klassieke leugens, bedrog en misleiding. “Geen Israliërs in Palestina” is het eufemisme   voor “Geen Joden in Palestina”. De 1,6 miljoen Arabieren die in Israël wonen, leven en werken zijn volgens Abbas ook “Palestijnen” en de enkele duizenden christenen, Druzen en Bedoëien mogen er nog bij.

apart01Ook de term “Oost-Jeruzalem” is misleidend. Het gaat ‘m gewoon om de antieke stad Jeruzalem in zijn geheel. Enkel in de periode tussen 1948 en 1967 bestond er zoiets als “West-Jeruzalem”. Dat was een tijdelijke benaming van enkele buitenwijken die in de 2de helft van de 19de eeuw werden aangelegd ten westen van Jeruzalem, buiten de stad dus, en waar de Israëlische regering en belangrijke instellingen kantoor hielden in afwachting dat de stad Jeruzalem zèlf, ooit weer toegankelijk zou worden voor de Joden, wat dus negentien jaar lang verboden gebied was.

Bovendien luidt de kritiek van de westerse bondgenoten van Palestina tegen Israël dat Jeruzalem terug door de Verenigde Naties zou moeten beheerd worden zoals werd voorzien in Resolutie 181, het Verdeelplan van de VN dat twee staten creëerde, een Arabische en een Joodse staat.  Blijkbaar achten de VN en de rest van het M-O Kwartet het tegenwoordig wèl aanvaardbaar dat Jeruzalem eenzijdig aan de Palestijnen wordt toegewezen om er hun hoofdstad van te maken.

Dat een en ander erg lijkt op een nieuwe Palestijnse Apartheidspolitiek van Mahmoud Abbas ten aanzien van de Joodse bevolking, verontrust in het Westen blijkbaar geen kat. En wie denkt dat Abbas ooit genoegen zal nemen met enkel wat Arabische wijken in Jeruzalem, die dwaast, die kent niks en begrijpt niks van het Palestijns-Israëlisch conflict. Het uiteindelijke doel van de Palestijnen  is hetzelfde als dat van de Arabieren van vóór de oorlog van 1948: Israël wegvagen en de Joden in de zee drijven. Er is niks veranderd.

Grondgebied geven aan de Palestijnen, de nederzettingen afbouwen, Jeruzalem wegschenken, Palestijnse moordenaars vrijlaten uit Israëlische gevangenissen enz. enz., brengt helemaal geen vrede in het Midden-Oosten. Dat is een illusie en wat mij betreft: puur boerenbedrog.

apartheid


Bronnen:

  1. The Jerusalem Post: Abbas: ‘Not a single Israeli’ in future Palestinian state [lezen]
  2. Ynet News: Abbas wants ‘not a single Israeli’ in Palestine [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.