Wat de EU niet vermag, doen zes Arabische Golfstaten wèl: héél Hezbollah op terreurlijst

hezbollah7

Zes dagen na de Europese Unie de militaire vleugel van Hezbollah op zijn lijst van terreurorganisaties plaatste terwijl het tezelfdertijd de samenwerking met de politieke tak van de partij ongemoeid liet, is een unie van zes Arabische Golfstaten begonnen met het officieel oplijsten van héél Hezbollah op de zwarte lijst.

De Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten (The Gulf Cooperation Council– GCC), een politieke en economische koepelorganisatie die Saoedi-Arabië, Oman, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Qatar en Koeweit omvatten, zijn begonnen met het ten uitvoer brengen van een besluit dat door zijn ministers van Buitenlandse Zaken op 2 juni werd goedgekeurd om Hezbollah financiële beperkingen en veiligheidsmaatregelen op te leggen.

“Wij maken geen onderscheid tussen zijn militaire en politieke vleugels van om het even welke aard,” schreef het Saoedi-Arabische dagblad Al-Watan op zondag. “Het besluit gaat veel verder dan dat van de Europese Unie dat enkel de militaire vleugel van Hezbollah op de terreurlijst omvat,” leest het artikel.

De maatregelen van de zes Golfstaten tegen Hezbollah werden begin juli van kracht met een aanvang te maken van beperkingen op te leggen van alle financiële transacties die werden verricht van bankrekeningen in de Golf. Normaal gezien kan het de Arabische landen geen gram schelen als er Israëliërs worden omgelegd, integendeel (vier van de vijf slachtoffers in Burgas waren Israëlische toeristen), maar het feit dat Hezbollah het door Iran gesponsorde regime van Bashar Al Assad ook militair steunt, was blijkbaar de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen om Hezbollah te isoleren.

Tijdens een bijeenkomst van de 22 lidstaten van de Arabische Liga op 5 juni, werd de interventie van Hezbollah in Syrië ten strengste veroordeeld maar de Liga faalde om de terreurgroep als een “terreurorganisatie” te etiketteren. Op 6 juli berichtte het Saoedische dagblad Okaz dat de banken van het koninkrijk voorbereid zijn om “volledig en transparant” samen te werken met het Saoedi-Arabische veiligheidsapparaat in het bewaken van de banktransacties van Hezbollah, “nadat de betrokkenheid van de groep in terreuraanslagen werd bewezen.”

De secretaris-generaal van Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten (GCC), Abdullatif Al-Zayani, vertelde op 23 juli aan het dagblad Okaz dat de ministers van Binnenlandse Zaken van de zes Golfstaten akkoord zijn gegaan om verblijfspapieren en financiële transacties te beperken van bewezen leden van Hezbollah. “De ware doelstellingen van Hezbollah overschrijden de grenzen van Libanon en de Arabische wereld. Het blijft doorgaan met operaties uit te voeren tegen onschuldigen, gebruik makende van zijn verachtelijke milities,” zei Al-Zayani.

Zoals bekend hebben de lidstaten van de Europese zowat een jaar gepalaverd om Hezbollah op de lijst van terreurorganisaties te plaatsen en dan nog maar gedeeltelijk. Het is slechts nadat harde bewijzen op tafel werd gelegd dat Hezbollah een jaar geleden betrokken was in een aanslag in de Bulgaarse badstad Burgas waarbij vijf mensen werden gedood, dat er geen ontkennen meer bij was. Plus het feit dat Hezbollah in Syrië aan de zijde van het regime tegen de rebellen vecht, begon het uiteindelijk bij de EU-landen door te dringen dat er blijkbaar toch wat meer aan de hand was met Hezbollah.

De uitleg van de EU voor zijn dubbelzinnig besluit is dat de EU-landen willen blijven praten met alle Libanese politieke partijen met inbegrip van Hezbollah.

Secretaris-generaal van Hezbollah, Hassan Nasrallah, ridiculiseerde het Europese onderscheid tussen de gewapende en de politieke vleugel van zijn partij.  “Dit bedenksel van een militaire vleugel, een politieke vleugel; dat is een idee van de Britten geweest. Zij proberen gewoonlijk wel zoiets uit te vinden,” zei Nasrallah op 24 juli tijdens een diner naar aanleiding van het einde van de vastenmaand Ramadan.

Nasarallah maakte er een grapje over zeggende dat: “Ondanks dat ik het oneens ben met deze splitsing en onderscheid, stel ik voor dat onze ministers in de volgende Libanese regering uit de militaire vleugel van Hezbollah komen.

hezb-wings2

Hassan Nasrallah, de leider van de terreurgroep Hezbollah, heeft niet lang wakker gelegen van het besluit van de Europese Unie om Hezbollah op de zwarte lijst van terreurorganisaties te zetten. Het gaat tenslotte enkel om een boycot van de militaire factie. Dat zowel de politieke als de militaire vleugel in feite de twee armen en twee benen zijn van hetzelfde lichaam met hetzelfde hoofd, dringt nog steeds niet door in de hoofden van het stomkoppenpeloton te Brussel.


Bronnen:

 1. The Times of Israel: One-upping EU, Gulf states blacklist all of Hezbollah – Arab group begins canceling visas, freezing Hezbollah transactions, both military and political; door Elhanan Miller [lezen]

Gerelateerd:

 • Hezbollah: Iedereen weet dat onze politieke en militaire vleugel een en hetzelfde zijn [lezen]
 • België weigert door Iran gesponsorde Hezbollah als terreurorganisatie te classificeren [lezen]
 • Het kan Hezbollah niet schelen hoe en door wie ze gefinancieerd worden +cartoon [lezen]
 • Opmerkelijk: Europese Unie plaatst militaire vleugel van Hezbollah op terreurlijst [lezen]
 • Libanees toppoliticus: Ons land wordt bezet door Hezbollah, niet door Israël +video [lezen]
 • Israëlisch leger lanceert nieuw mediawapen in de informatieoorlog tegen Hezbollah [lezen]
 • Geld uit de drugshandel: hoe Hezbollah zijn terreuractiviteiten financiert +video [lezen]

Een gedachte over “Wat de EU niet vermag, doen zes Arabische Golfstaten wèl: héél Hezbollah op terreurlijst

 1. Zolang de Hezbollah alleen Israelis vermoorde was dat voor de EU geen probleem, maar nu ze Assad helpen om de Sunni oproer en rebellie neer te slaan zet de EU hezbollah op de terreur lijst. Dat de Golf staten dat doen is te begrijpen omdat die ook Sunni zijn

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.