Danny Ayalon schreef een Open Brief aan Angela Merkel inzake EU-boycot van Israël

ayalon-merkel

Zeer geëerde mevrouw de bondskanselier! Ik had de eer u in mijn verschillende functies in dienst van de regering van de staat Israël meerdere keren te ontmoeten. Ik was altijd onder de indruk van uw leiderskwaliteiten en uw adhesiebetuiging aan Israëls veiligheid en welzijn in onze regio, inclusief haar risico´s en onzekerheden.

Tussen onze beide landen is sprake van een bijzondere relatie en Duitsland is een echte vriend voor Israël en het joodse volk geweest, wat het vele malen bewezen heeft. Onder uw leiding werd Duitsland de toonaangevende natie in de Europese Unie op economisch en financieel gebied. U hebt historische gevoeligheden overwonnen, om ook politiek en militair de leiding over te nemen. Het lijdt geen twijfel dat Duitsland nu het invloedrijkste land in de EU is en een belangrijke rol op het wereldtoneel speelt.

Ik ben er van overtuigd dat de beslissing om economische sancties aan Israël op te leggen, die door de EU-bureaucratie in Brussel werd genomen, een onverwachte verrassing voor u geweest moet zijn, zoals deze dat voor alle vrienden van Israël in de wereld geweest is. Dit niet alleen op grond van uw steun aan Israël, maar op grond van uw gevoel voor rechtvaardigheid en moraal. Deze beslissing mist elke politieke en diplomatieke logica.

De moderne geschiedenis kent geen enkel geval waarin democratische landen sancties opgelegd hebben aan een ander democratisch land, dat met hen de principes van de rechtsstaat, transparantie en respect voor rechten van de minderheden deelt. Noch is er een geval geweest waar zulke sancties zonder het doorlopen van het legale proces in de VN-veiligheidsraad volgens diens mandaat opgelegd zouden zijn.

Zelfs dictaturen zoals het Irak van Saddam Hussein, Zuid-Afrika onder de Apartheid en het huidige Iran werden pas na uitputtend bediscussieerd internationaal overleg bestraft en kregen resoluties van de Veiligheidsraad opgelegd.

Het opleggen van sancties aan Israël, dat zich in een zijn bestaan bedreigend conflict met de Palestijnen bevindt, betekent een duidelijke inmenging in het proces dat rechtstreeks tussen de desbetreffende partijen plaats zou moeten vinden, en wel zonder voorwaarden vooraf. Actieve inmenging ten gunste van één partij zal onherstelbare schade aanrichten. Zo´n stap zal de positie van de Palestijnen verharden, die daardoor iedere reden om te onderhandelen verliezen. Dat op zijn beurt zal iedere flexibiliteit in de kiem smoren, die Israël wellicht van plan was om aan te bieden, en daardoor de vooruitzichten op vrede tenietdoen.

Israël heeft Europa altijd als partner beschouwd, gebaseerd op de gedeelde waarden van democratie en vrijheid en gemeenschappelijke economische en veiligheidsbelangen.

De lotgevallen van Israël, Europa en andere westelijke democratieën zijn met elkaar vervlochten in de gemeenschappelijke strijd tegen internationaal terrorisme en extremisme. We hebben Europa altijd als voorbeeld beschouwd, objectief en fair, dat beide kanten kan samenbrengen in plaats van ze uit elkaar te drijven. Europa zou een vreedzame oplossing moeten bevorderen en niet het conflict eindeloos moeten laten duren.

Deze eenzijdige en grove, door de Europese Commissie geplande zet is niet alleen moreel verkeerd en politiek onlogisch, hij ondermijnt ook het geloof en het vertrouwen van Israël in zijn bondgenoten in Europa.

Ik weet, mevrouw de bondskanselier, dat u zich bewust bent van de immense verantwoordelijkheid die Duitsland als de leidende natie in de Europese Unie en als een bondgenoot van Israël ervoor heeft om op tijd te interveniëren om deze schadelijke uit Brussel afkomstige ontwikkeling te stoppen en ongedaan te maken.

Met groot respect,

Hoogachtend, Uw

Danny Ayalon

(voormalige viceminister van Buitenlandse Zaken van Israël)


Bronnen:

  1. The Jerusalem Post: An open letter to Her Excellency Angela Merkel; door Danny Ayalon [lezen]
    – vertaald door E.J. Bron als “Open brief van Danny Ayalon aan Angela Merkel” [lezen]

Een gedachte over “Danny Ayalon schreef een Open Brief aan Angela Merkel inzake EU-boycot van Israël

  1. Heel juist verwoord in de brief van Danny Ayalon. Zonder haatgevoelens. Maar hopen dat bondskanselier Merkel van Duitsland zich daar iets van aantrekt.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.