Israël stopt samenwerking met EU-landen in C-gebied op de West Bank

settlers2Het Land van Israël hoort toe aan het Volk van Israël

Minister van Defensie Moshe Ya’alon heeft instructies gegeven aan het Israëlische leger (IDF) en aan de Coordinator of Government Activities in the Territories (COGAT) om elke samenwerking met officiële vertegenwoordigers van de landen van de Europese Unie te stoppen in delen van de West Bank (het C-gebied) en zal tevens de EU ambtenaren voortaan beletten om de Gazastrook binnen te reizen via Israël. “Vanaf nu worden EU-ambtenaren behandeld als gewone toeristen,” zei Ya’alon.

Israëlisch minister Moshe Yaalon van LikoedZij kunnen de Gazastrook nog wel bereiken via Egypte en de grensovergang ter hoogte van Rafah gebruiken voor dat doel, maar dat zullen ze dan met Egypte moeten regelen. Egypte heeft wel die grensovergang om veiligheidsredenen afgesloten om de terroristen in de Gazastrook uit de Sinaï te houden waar het Egyptisch leger al weken een grote zuiveringsactie houdt en terroristennesten opruimt.

Zoals bekend werd het C-gebied, of ook Area C dat ca. 62 procent van de betwiste gebieden op de West Bank omvat, in 1993 conform de Oslo Akkoorden onder Israëlisch bestuur geplaatst (zie kaartje hieronder). Dat gebied valt onder de bevoegdheid van het ministerie van Defensie en het is ook daar dat ca. 95 procent van al de Joodse “nederzettingen” zijn gevestigd, behoudens dan een aantal “illegale” Joodse buiten- of voorposten die her en der in het wilde werden neergepoot en door het IDF voortdurend met afbraak worden bedreigd.

De Europese Unie wil thans – zonder daarover verder nog te willen onderhandelen met Israël – eenzijdig af van die Oslo overeenkomsten door onder meer het C-gebied eenzijdig toe te wijzen aan de Palestijnse Autoriteit die hoopt om er in de toekomst een Palestijnse soevereine staat op te richten, maar dan wel zonder veiligheidsgaranties voor Israël en zonder vredesakkoord met de Palestijnen.

De instructies van minister Ya’alon aan het IDF om niet langer samen te werken zijn bedoeld voor de EU-vertegenwoordigers die werken aan humanitaire projecten in het C-gebied. In de andere gebieden op de West Bank, het A-gebied dat volledig onder Palestijnse controle staat en het B-gebied dat valt onder gedeelde controle van de Palestijnse Autoriteit en Israël, zal de Israëlische regering en het IDF nog wel samenwerken met de vertegenwoordigers van de EU-landen.

Het is wel duidelijk dat deze Israëlische reactie volgt op het besluit van de 28 lidstaten van de Europese Unie om Israël een verhulde economische boycot op te leggen afhankelijk in welk deel van het Israëlisch grondgebied deze producten werden geproduceerd, met name voorbij de Groene Lijn van april 1949, sinds het tijdperk van Obama begon eufemistisch ‘pre-1967 lijn’ en door sommigen zelfs héél voorbarig “grens” genoemd.

De Israëlische regering pikt het niet dat Europa Israël omzeilt en rechtstreeks de soevereiniteit en aanspraken op het land van Israël aanvalt. Grenzen worden vastgelegd door onderhandelingen en niet door dictaten, zegt Israël. De Israëlboycot van de Europese Unie, die normaliter begin 2014 van kracht word en die de feitelijke voorbode is van een algemene economische boycot van de Joodse staat, is niet enkel bijzonder slecht aangekomen in Israël, ook in de Verenigde Staten heerst heel wat wrevel.

Temeer omdat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry al enkele maanden ijvert om de vredesonderhandelingen tussen Palestijnen en Israël weer op te starten, en de timing van de EU om een economische boycot van Israël uit te roepen bijzonder slecht gekozen is en wel eens de doodsteek van het vredesproces kunnen betekenen en het definitieve einde van de tweestatenoplossing.

Kaart van de Verenigde Naties van februari 2011 met in het bruin gekleurd het gebied Area C (62% van de betwiste gebieden op de West Bank) dat in de Oslo Akkoorden van 1993 onder het bestuur van de regering van Israël werd geplaatst. De Europese Unie wil – zonder daarover nog te willen onderhandelen met Israël – thans eenzijdig af van die Oslo overeenkomst en Area C onder de controle brengen van de Palestijnse Autoriteit om en er een Palestijnse soevereine staat op te richten.

Oost-Jeruzalem [lees: Jeruzalem] zou dan de hoofdstad van ‘Palestina’ worden en de tweestatenoplossing aldus nillens willens door de strot van Israël worden geduwd. Israël zou dan haar 3000 jaar oude hoofdstad opnieuw aan de Arabieren moeten wegschenken zonder veiligheidsgaranties en zonder vredesakkoord met de Palestijnen.

Door die maatregel zouden ongeveer 600.000 Joden, die thans wonen in ‘Oost’-Jeruzalem en in de betwiste gebieden van Judea & Samaria (West Bank), op vraag van de Palestijnen moeten oprotten en ‘Palestina’ aldus Judenrein maken.


Bronnen:

 1. The Times of Israel:
  – Ya’alon halts cooperation with EU officials in West Bank – In apparent response to new EU guidelines, defense minister instructs IDF to stop assisting projects in Area C and to prevent EU reps from entering Gaza via Israel; door Yoel Goldman [lezen]
  – What the EU rules are about – and what they are not; door Eugene Kontorovich [lezen]
 2. Press Europ: Bevriezing EU-fondsen nekt vredesproces [lezen]
 3. Arutz-7: Yaalon: Don’t Cooperate with EU – Defense Minister Moshe Yaalon orders that any EU request relating to Judea, Samaria and Gaza be turned down because of its latest ban; door Elad Benari [lezen]
 4. Ynet News: Ya’alon minimizes cooperation with EU in response to ban – In response to EU decision to ban funding of Israeli activities in territories, defense minister decides to punish EU by refusing to cooperate with representatives, halts assistance to EU projects. From now on ‘they’re tourists,’ he says; door Attila Somfalvi [lezen]
 5. The Jerusalem Post: ‘Ya’alon orders freeze in permits for EU projects in West Bank’ – Cooperation severed in response to EU directives; decision to impact civilian projects in Palestinian areas; door Tovah Lazaroff en Yaakov Lappin [lezen]

Gerelateerd:

 • Europa maakt jacht op Israëlisch Area C-gebied om er ‘Palestina’ op te richten [lezen]
 • Israël trekt zich terug uit Europees prestigieus project als vergelding voor EU-boycot [lezen]
 • Europese Unie boycot vanaf 19 juli àlle Israëlische producten voorbij Groene Lijn van 1949 [lezen]
 • Nederland leidt de economische boycot van de EU jegens de Joodse staat [lezen]
 • Netanjahoe: Israël laat Europa zijn grenzen niet dicteren; dat kan enkel door onderhandelen [lezen]
 • Boycot-Israëldecreet van de Europese Unie zorgt voor aardbeving in Israël [lezen]

Een gedachte over “Israël stopt samenwerking met EU-landen in C-gebied op de West Bank

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.