Volgens de Amerikanen ligt Jeruzalem niet in Israël en is dus ook niet zijn hoofdstad

klaagmuur01Volgens Europa en de Verenigde Staten is Jeruzalem niét de hoofdstad van Israël en kan enkel een toekomstig vredesakkoord met de Palestijnen klaarheid brengen in de kwestie. Tot zolang ligt de beroemde Klaagmuur van de Joodse hoofdstad in “Oost”-Jeruzalem, waarvan Arabieren en hun westerse bondgenoten eisen dat die de hoofdstad van Palestina wordt, bij voorkeur zonder Joden, althans toch volgens de ‘gematigde’ Mahmoud Abbas… 😦

In 1995, keurde het Congres in de Verenigde Staten de motie goed om de Amerikaanse ambassade in Tel Aviv naar Jeruzalem te verhuizen, maar om politieke motieven werd die verhuis nooit uitgevoerd. In juni 2009 stelde Barack Obama die verhuis opnieuw uit met zes maanden en dat uitstel wordt tot op vandaag telkens vernieuwd.

In tussentijd worden de Verenigde Staten in Jeruzalem vertegenwoordigd door het Amerikaanse consulaat… dat weigert te erkennen dat Jeruzalem in Israël ligt. Overigens geen nieuws, want niet alleen weigeren Europa en de V.S. Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israël, dat deden ze ook niet met West-Jeruzalem, lang vóóraleer Israël tijdens de Zesdaagse Oorlog van juni 1967 zijn historische hoofdstad zal heroveren op de Arabieren.

hugo3De website van het Amerikaanse consulaat in Jeruzalem refereert nergens naar Joden of naar Israël, het promoot Palestijnse projecten en ‘goede doelen’, het heeft een Arabische versie maar…  geen Hebreeuwse. Dry Bones herinnert zich nog hoe hij jaren geleden zijn Amerikaanse paspoort wilde vernieuwen in Jeruzalem. Om het woord ‘Israël’ te vermijden stempelden ze niet ‘Jeruzalem, Israël’, als plaats van oorsprong in het paspoort… maar sloegen – in plaats van – er een stempel in met ‘Jeruzalem, Jeruzalem’.

De Amerikanen de beste bondgenoten van Israël? Misschien, maar zeker niet kritiekloos. En met president Barack Obama aan het roer kan het werkelijk nog alle kanten uit…

Een Amerikaanse rechtbank heeft in beroep op dinsdag 23 juli ’13 een wetsvoorstel onontvankelijk verklaard dat bedoeld was om Amerikaanse ingezetenen die in Jeruzalem geboren zijn, de kans te geven om op hun paspoorten Israël als hun geboorteplaats op te geven.

israel-paspoort2Het unaniem verwerpen, werd door een panel van drie rechters van het Amerikaanse Hof van Beroep in het District van Columbia verdedigd, door zich te beroepen op een reeds lang bestaande Amerikaanse beleidslijn voor het buitenland, dat bepaalt dat enkel de president, en niét de wetsdienaars, de enige autoriteit is die zich mag uitspreken over wie nu in feite Jeruzalem controleert.

In de regering heeft de president “de absolute macht om te bepalen welke buitenlandse soevereine staat als dusdanig wordt erkend [door de V.S.],” had rechter Karen Henderson uitgeschreven voor het panel.

Sinds de stichting van Israël hebben opeenvolgende Amerikaanse presidenten steevast ontweken om een standpunt in te nemen omtrent de status van Jeruzalem, waardoor het aldus tot één van de meest omstreden kwesties is geworden die alleen kan opgelost worden in toekomstige vredesonderhandelingen.


Commentaren lopen hieronder verder in het Engels…

The US State Department, which issues passports and reports to the president, has declined to enforce the law passed by Congress in 2002, saying it violated the separation of executive and legislative powers laid out in the US Constitution. When president George W. Bush signed the law, he said that, if construed as mandatory rather than advisory, it would “impermissibly interfere” with the president’s authority to speak for the country in international affairs.

Ari and Naomi Zivotofsky, whose son Menachem was born in Jerusalem and is a US citizen, filed a lawsuit in 2003 demanding that the government enforce the law. Menachem’s passport lists the city of birth as Jerusalem and does not mention a country. The issue reached the US Supreme Court last year on the preliminary question of whether it was so political that it did not belong in the courts. The high court ruled 8-1 that the case could proceed, setting up Tuesday’s ruling.

The Zivotofskys plan to ask for the Supreme Court’s opinion once again, their lawyer, Nathan Lewin, said on Tuesday. “Today’s majority and concurring decisions acknowledge that the constitutional issue presented by this case is significant and calls for resolution by the Supreme Court,” Lewin said in a statement.

While Israel calls Jerusalem its eternal and indivisible capital, few other countries accept that status. Most, including the US, have their embassies to Israel in Tel Aviv. American Jewish organizations have been following the case closely, having lobbied Congress for the original legislation. After applying pressure on consecutive administrations, both Democrat and Republican, to recognize Jerusalem-born citizens as Israelis, the court decision represented a setback to their efforts.

“The core question is simply factual: Can somebody be born in a city that’s not part of a state?” Malcolm Hoenlein, executive vice chairman of the Conference of Presidents of Major American Jewish Organizations, told The Jerusalem Post. “The court ruled on the constitutional issues, not on the substance. It’s not their prerogative to deal with the substance, so it’s not like it addresses the status of Jerusalem.”

The American Jewish Committee had submitted a brief in the case arguing the constitutionality of the law, and in a statement to the Post said that its leadership was “not pleased” with the decision to gut Section 214(d). “The appellate court’s ruling that section 214(d) is unconstitutional is unfortunate, as it undermines the existing balance of power between the Congress and Executive branch in foreign policy,” said AJC General Counsel Marc Stern. “No one should be surprised if the Zivotofsky family petitions the US Supreme Court to hear their case again.” An estimated 50,000 American citizens were born in Jerusalem and could have used the law, if it were enforced, to list Israel as their birthplace.

The Anti-Defamation League expressed “deep disappointment” on Tuesday over a US federal appeals court’s refusal to allow American citizens born in Jerusalem to list “Israel” as their place of birth on their US passport. ADL National Director Abraham Foxman said that “the court failed to recognize the ministerial nature of this law and instead wrongly insisted that permitting this passport designation will somehow interfere with the president’s power to recognize a foreign sovereign.”

Foxman added that “the court has effectively given a stamp of approval to the offensive State Department policy that singles out Israel for ‘special’ treatment. All other American citizens born abroad may choose to list a city or area of birth instead of a country. Even Taiwan-born US citizens are permitted to identify Taiwan as their birthplace, despite protests by China, the recognized sovereign over that territory.” The ADL chief expressed hope that the ruling would be overturned by the US Supreme Court.


Bronnen:

 1. The Jerusalem Post:
  – US court: No ‘Israel’ on passports of American citizens born in Jerusalem; door Michael Winner [lezen]
  – Pro-Israel groups slam US court decision on Jerusalem passports [lezen]
  – ADL ‘deeply disappointed’ in Jerusalem US passport ruling [lezen]

Gerelateerd:

 • Controverse in de V.S.: niét Jeruzalem maar Tel Aviv de hoofdstad van Israël? [lezen]
 • Jeruzalem opnieuw splitsen en weggeven aan de Palestijnen is onmogelijk en onaanvaardbaar [lezen]
 • Barack Obama weigert opnieuw Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël [lezen]
 • Europa wil Jeruzalem terug splitsen en hoofdstad van 2 staten maken [lezen]
 • De juridische kwestie van de soevereiniteit van Jeruzalem [lezen]
 • Oost-Jeruzalem als hoofdstad van ‘Palestina’ is boerenbedrog [lezen]
 • De verwoesting van Jeruzalem door de Arabieren 1948-1967 -in beeld [lezen]
 • Een goede reden waarom het herenigde Jeruzalem de hoofdstad van Israël is en dat zal blijven… [lezen]
 • Tot volgend jaar in bezet Oost-Jeruzalem! [lezen]

2 gedachtes over “Volgens de Amerikanen ligt Jeruzalem niet in Israël en is dus ook niet zijn hoofdstad

 1. Het politiek correcte geklungel wordt met de dag lachwekkender.

  Jeruzalem de 4000 jaar oude, door koning David gebouwde ”niet bestaande Joodse hoofdstad van het vroegere Judea, het huidige Israel?

  Prima, ik wens dat deze ”nietbestaande hoofdstad verder groeit & bloeit zoals het de laatste duizenden jaren heeft gedaan!

  De politiek correcte leiders maken zich onsterfelijk belachelijk daar zij zich wel erg druk maken om zich constant bezig te houden met die ”niet bestaande hoofdstad!

  Afgevaardigden uit de UNO, Washington, de nieuwe EU & de rest van het hypocriete groepje politici zijn geregelde bezoekers in die ”niet bestaande hoofdstad!

  Wel of geen erkenning, Jeruzalem was, is & zal altijd de Joodse hoofdstad van Israel blijven!

  Daar zullen deze geschiedenis vervalsers het mee moeten doen.

  Like

 2. Strikt genomen heeft de VS hun land met geweld veroverd op de indianen en het tot op de dag van vandaag bezet. In de nederzetting Washington heeft de president zijn hoofdkwartier en wil het Israel de les lezen dat ze moeten ophoepelen uit hun eigen land. De VS zijn op dit punt echt een lachertje van de eerste orde. De Palestijnen hebben nergens recht op normaal gesproken. Ze bestaan niet als zodanig omdat ze uit alle Arabische windstreken komen. Daarom kan Israel ook maar het beste hun ambassade naar Miami verhuizen, naar Florida, the sunny state.

  Like

Reacties zijn gesloten.