Geen bouwstop op de West Bank: het land van Israël behoort aan het volk van Israël!

settler02

Minister voor Economie en Handel, Naftali Bennett, beloofde op dinsdag (23 juli) om te blijven doorgaan met de bouw in de ‘nederzettingen’ ondanks de Palestijnse eis dat Israël een bouwstop zou handhaven op de West Bank als dreigement aan de vooravond van de hernieuwde tweezijdige onderhandelingen die weldra in Washington zullen plaatsvinden.

“Wij gaan door met bouwen en u zult dat spoedig kunnen zien,” zei Bennett, de leider van de religieus-nationalistische partij Joods Huis, tijdens een evenement in de nederzetting Shiloh in het noorden van de West Bank. “Ik zendt deze boodschap van hieruit naar alle partijen die betrokken worden in de onderhandelingen: Het land van Israël behoort tot het volk van Israël.”

Naftali BennettDe uitspraken van Bennett kwamen op de hielen van zijn bedreigingen van de dag voordien om de regering te doen vallen door tegen de voorgestelde begroting van de coalitie te stemmen, tenzij premier Benjamin Netanjahoe een voorstel zou promoten van een Basiswet, die om het even welke vredesovereenkomst aan een nationaal volksreferendum zou onderwerpen.

Netanjahoe had zich reeds geëngageerd tot zulk een maatregel. “Ik denk niet dat dergelijke [belangrijke] besluiten, als daar al een akkoord over zou zijn, door een of andere regering kunnen genomen worden, maar als een nationaal besluit moet worden gebracht,” zei de premier afgelopen zondag.

Hij voegde eraan toe dat zijn belangrijkste basisprincipes in de besprekingen moeten gedragen worden door een Joodse meerderheid in Israël en we moeten vermijden dat een toekomstige Palestijnse staat zou evolueren naar een door Iran gesteunde “terreurstaat”.

amona2

Eveneens op dinsdag zijn enkele bewoners van Amona (plaatje hierboven), een controversiële Joodse buitenpost die een (Israëlisch) bevel tot vernietiging boven het hoofd hangt, zonder veel ophef begonnen met het ontruimen van hun stacaravans, enkele dagen vooraleer de einddatum van hun verplichte vertrek was bereikt die door de rechtbank was vastgelegd voor vandaag 24 juli.

Amona was regelmatig het toneel van geweld tussen kolonisten en Israëlische soldaten, vooral tijdens een vorige evacuatie in 2006 waarbij honderden mensen werden gewond. De evacuatie van Amona werd onlangs drie keer uitgesteld. Het Hoge Hof van Justitie gaf de staat tot 15 juli als uiterste termijn om de plaats te ontruimen.

De buitenpost Amona, gelegen op een heuveltop buiten Ofra in de Israëlische provincie Samaria in het midden van de West Bank (voorbij de Groene Lijn), werd in 1995 opgericht zonder staatsvergunning op Palestijnse grond en is de woonplaats van zowat 200 mensen, die overwegend leven in stacaravans en semi-permanente gebouwen. De buitenpost is al jaren het voorwerp van juridisch gehakketak.

Met zijn verklaring van dinsdag is het niet de eerste keer dat Bennett protesteerde tegen een bouwstop telkens nieuwe berichten opduiken van vernieuwde vredesonderhandelingen. “Het is bewezen dat telkens wij volharden in onze eisen, wij besprekingen kunnen ingaan zonder pre-condities, zonder ene bouwstop en zeker zonder die waanzinnige eis dat wij zouden moeten onderhandelen op basis van de pre-1967 lijnen,” zei Bennett op zaterdag.

“Met nieuwe onderhandelingen in het vooruitzicht, zullen wij aandringen op voortgezette bouw in Jeruzalem en op de West Bank. De geschiedenis heeft ons geleerd dat bouwen leven schept, terwijl het ontmantelen van nederzettingen enkel terreur produceert,” impliciet verwijzend naar de ontruiming van de Joodse nederzettingen van Gush Katif in Gaza in augustus 2005.

Een totale bouwstop van Joodse huizen is de voorbije jaren een centrale Palestijnse voorwaarde geweest om vredesbesprekingen te hervatten. De laatste poging tot onderhandelingen, in 2010, eindigde reeds drie weken nadat ze begonnen waren toen Israël een eis van president van de PA Mahmoud Abbas afwees om de tien maanden bouwstop in de nederzettingen te verlengen die Israël op 29 november 2009 als “gebaar van goede wil” zichzelf eenzijdig had opgelegd zonder dat daar iets tegenover werd geplaatst door de Palestijnen.

Zoals bekend weigerde de president van de Palestijnse Autoriteit desondanks voor de hele duur van de bouwstop aan de onderhandelingstafel aan te schuiven en dook pas de laatste weken van de bouwstop weer op om rond de tafel te zitten enkel en alleen om een verlenging van de bouwstop te eisen. Hiermee was het voor iedereen meteen zonneklaar dat de komedie die Abbas had opgevoerd omtrent de bouwstop in werkelijkheid slechts een excuus was om niet te moeten onderhandelen.

Toenmalig minister voor Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman constateerde toen erg nuchter dat de eis om de reeds 10 maanden durende bouwstop te verlengen, voor president Mahmoud Abbas “slechts een excuus was” om de ontluikende vredesbesprekingen tussen de Palestijnse Autoriteit en Israël af te breken. “Negen maanden lang hebben de Palestijnen beweerd dat de bouwstop een list was [van Israël] en nu hebben ze die omgekeerd in een vleeshaak [om Israël aan op te hangen],” zei Lieberman.

Wat er ook van zij, op 26 september 2010 kwamen duizenden Israëliërs samen om het einde van de bouwstop te vieren en werden de bouwactiviteiten na tien eindeloze maanden van zinloze impasse in alle energie hervat.

Israël heeft steeds gezegd dat het bereid is om andere gebaren van goede wil aan te bieden in de eerste stadia van de onderhandelingen, met inbegrip van de gemelde vrijlating van 82 zware criminele Palestijnse terroristen, die in Israëlische gevangenissen zitten opgesloten van vóór de Oslo Akkoorden van 20 jaar geleden. Echter, minister van de Inlichtingendienst Yuval Steinitz vertelde op Israel Radio dat “een bouwstop in de nederzettingen niet op de tafel ligt.”

Minister voor Huisvesting, Uri Ariel (eveneens van de partij Joods Huis), die stevige banden heeft met de kolonistenbeweging, zei afgelopen zondag dat een bouwstop “ongepast is voor het Joodse volk, voor het land van Israël en voor een soevereine staat… wij zijn voorstander om zoveel huizen te bouwen als mogelijk is.” Minister voor Transport, Yisrael Katz van de regerende partij Likoed, zei dat het stoppen met de constructie van Joodse woningen in de nederzettingen “immoreel, on-Joods en onmenselijk” zou zijn.

Israëlische bronnen zeggen dat de besprekingen wellicht tussen negen en twaalf maanden in beslag zullen nemen. Israël zal in Washington vertegenwoordigd worden door minister van Justitie Tzipi Livni en Yitzhak Molcho, als de gezant van premier Netanjahoe. De Palestijnen zullen zich laten vertegenwoordigen door onderhandelingsveteraan Saeb Erekat.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zei vorige vrijdag dat hij verwacht dat nog deze week in Washington de besprekingen zullen hervat worden, maar Israëlische regeringsambtenaren zeiden dat de logistiek een extra week zullen nodig hebben om zich voor te bereiden op de besprekingen.

Een Palestijnse woordvoerder zei dat formele onderhandelingen enkel zullen plaatsvinden van zodra Israël ermee instemt om de bouw in de nederzettingen te bevriezen en te onderhandelen op basis van de pre-1967-lijnen. Israëlische ministers hebben deze eis onmiddellijk afgeschoten en gezegd dat zij geen enkele van die bepalingen zouden goedkeuren.

Indien de coalitie van Netanjahoe zich tegen hem keert, zou de premier eventueel kunnen rekenen op de steunt van de oppositiebanken. De voorzitster van de linkse Arbeidspartij, Shelly Yachimovich die de oppositie leidt, heeft gezegd dat haar partij Netanjahoe zou steunen indien een vredesakkoord op de tafel zou komen.

“Ik hoop dat premier Netanjahoe, die luid en duidelijk verklaarde dat hij de tweestatenoplossing steunt, de noodzakelijke beslissingen zal nemen,” zei Yachimovich het afgelopen weekeinde. “Wij zouden ons niet enkel inzetten voor een vernieuwing van de onderhandelingen, maar alles doen wat mogelijk is dat tot een echte overeenkomst kan leiden.”

vrij naar een artikel van Lazar Berman


Bronnen:

  1. The Times of Israel: Bennett pledges to continue settlement construction – Hawkish minister’s statement is latest in series of warnings to Netanyahu from coalition members against possible concessions in peace talks; door Lazar Berman [lezen]
  2. JTA: Netanyahu pushes referendum as State Dept. confirms talks agreement [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.