Nederlandse supermarkten Jumbo, Aldi en Hoogvliet boycotten Joodse producten

aldi

Berlijn 1933 – Amsterdam 2013
“Kauft Nicht Bei Juden!”

Drie Nederlandse supermarkten scharen zich met hun boycot van Joodse producten alvast achter de Palestijnse aanspraak op de Westelijke Jordaanoever. Westerse verontwaardiging en activisme betreft bovengemiddeld vaak Israël.

Als drie supermarktketens (Jumbo, Aldi en Hoogvliet) geen Joodse producten meer willen verkopen die op de Westelijke Jordaanoever zijn gemaakt, dan is dat hun goed recht. Elk bedrijf mag uiteraard zelf bepalen welke producten het verkoopt.

kauft02Supermarkt Jumbo ontkent een boycot, maar heeft wel alle leveranciers gevraagd aan te geven welke huismerkproducten uit de bezette gebieden komen en welke niet. Volgens Trouw garandeert Jumbo dat het huismerk ‘vrij is van kolonistenwaar’. ‘De klant heeft recht op eerlijke informatie,’ aldus Jumbo. Maar het is onwaarschijnlijk dat de Jumbo-, Hoogvliet- of Aldi-klant, vooral op zoek naar het goedkoopste product, hier werkelijk op zit te wachten.

De argumentatie van Jumbo is schijnheilig. Klanten worden immers niet geïnformeerd over producten uit China, Marokko of Rusland – slechts enkele voorbeelden van landen met ‘omstreden gebieden’. Westerse verontwaardiging en activisme betreft bovengemiddeld vaak Israël.

De drie supermarkten geven op deze manier toe aan de pro-Palestijnse lobby, die succesvol het beeld neerzet dat Israël de foute partij is in het conflict. De beginnende boycot – worden straks alle Joodse producten geweerd, het land voert immers fout beleid? – komt bovendien op een zeer ongelukkig moment.

Want afgelopen vrijdag kondigde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry aan dat hij Israël en de Palestijnen eindelijk weer om de tafel krijgt voor vredesbesprekingen. Beide partijen beloofden al in 1993 (in de Oslo-akkoorden) dat ze zullen onderhandelen over de definitieve grens tussen Israël en de Palestijnse Gebieden.

In plaats van de Palestijnen en Israëliërs het eerst zelf te laten regelen, scharen de drie supermarkten zich, verschuilend achter regeltjes over juiste etikettering, achter de Palestijnse aanspraak op de Westelijke Jordaanoever. Dat gebied behoort in de ogen van de rest van de wereld toe aan de Palestijnen, maar werd tot twee keer toe geweigerd door de Palestijnen zelf.

door Robbert de Witt

Update: Joods Actueel blog bericht heden dat Aldi supermarkt zou terugkomen zijn op zijn besluit om Joodse producten te boycotten, geschrokken door de reactie van het publiek. “Ook de Nederlandse Jumbo supermarkt schrikt van het protest en er zijn indicaties dat ook daar de aangekondigde boycot niet zal worden hard gemaakt,” schrijft JA.


Met dank aan Tiki S. voor de hint: “Een boycot werkt naar twee kanten. ALDI boycotteren!”

Bronnen:

 1. Elsevier Nederland:
  – Nederlandse supermarkten geven toe aan pro-Palestijnse lobby; door Robbert de Witt [lezen]
  – Nederlandse supermarkten boycotten producten uit bezette gebieden; door Servaas van der Laan [lezen]
  – Omringd door een waanzinnige massa, heeft Israël niets aan het internationaal recht; door Afshin Ellian [lezen]
 2. Joods Actueel: Aldi Holland slikt pogrom op Israëlproducten terug in [lezen]
 3. De Dagelijkse Standaard: Minister Timmermans, de Westbank is geen bezet gebied; door Timon Dias [lezen]
 4. De Telegraaf:
  – Aldi krabbelt terug met ‘Joods’ boycot [lezen]
  – Super boycot producten bezette gebieden [lezen]

7 gedachtes over “Nederlandse supermarkten Jumbo, Aldi en Hoogvliet boycotten Joodse producten

 1. De drie supermarkten zijn bang voor represailles van de palestijnen in hun winkels en daar kan ik mij wel iets bij voorstellen.

  Like

 2. Ik ga dan dus niet meer naar bovenstaande winkels om mijn boodschappen te halen. Die worden door mij dan gewoon geboycot. En Aldi, tsja, een moffenbedrijf……………

  Like

 3. Israel is ook de uitvinder van mobile telefoons en veel hoogwaardige software waar het bedrijfsleven dankbaar gebruik van maakt, misschien ook Aldi Hoogvliet en Jumbo
  Laten ze dat dan ook maar terug sturen:de domme stakkers!!!

  Like

 4. Zij, die supermarkten mogen het doen, zij mogen hun gang gaan, MAAR!!! 1 ding is de realiteit, de ELAH YISRAEL-ELAH SHMAYA VARAH, ZAL HUN VERVOEKEN.

  Like

 5. Uit de Telegraaf:

  di 23 jul 2013, 07:11
  Aldi krabbelt terug met ‘Joods’ boycot
  AMSTERDAM –

  Winkelketen Aldi Nederland heeft zijn uitlatingen over het boycotten van producten uit Joodse nederzettingen teruggetrokken. De keten heeft onjuiste informatie verstrekt, liet een woordvoerder weten.
  Dat schrijft dagblad Trouw. Aldi stelde in een rapport van hulporganisaties dat de supermarkt ,,geen producten uit Israëlische nederzettingen in de bezette gebieden meer wil verkopen”, dat het zijn ,,leveranciers had geïnformeerd” en dat de herkomst van producten wordt gecontroleerd.
  Het standpunt van Aldi zorgde voor internationale commotie. De kwestie ligt in Duitsland gevoelig en in Israël klonk felle afkeuring.
  Aldi heeft geen enkel product uit de nederzettingen in de schappen liggen, maar volgens de woordvoerder heeft dat niets te maken met politiek of religieus beleid.

  Dit zijn natuurlijk allemaal ‘rotsmoesjes’ van de Aldi, maar . .
  protesteren en boycotten van winkels helpt. Nu de Jumbo, C1000 en Hoogvliet nog !

  Like

 6. Dit stelletje hypocrieten gaat zich nu bezig houden met de grenzen van Israel. Waar halen ze de hoogmoed vandaan. De consument zal zelf wel bepalen wat hij koopt en WAAR hij winkelt.

  Like

 7. Ach zó typisch Nederlands. Het slaafs volgen van de bezetter, eerst de Duitse, nu de nieuwe Nederlander.

  Daar de gemiddelde Nederlander natuurlijk ‘een beetje dom is (volgens ALDI/JUMBO/HOOGVLIET), zullen deze supermarktketens, via het voedings karretje van hun consumenten, hoe de Midden Oosten regio er volgens hen uit behoort te zien.

  Tenslotte is het aan de directie van supermarkten die, als het nodig is voor de winst, hun werknemers zonder pardon de straat op smijten, als ze te oud zijn helemaal niet aannemen, bespioneren, rommel in bevroren eten verkopen, etiketten aanpassen aan hun normen// winstmarges & waar ‘correcte etikettering bestaat uit ‘afwezig of obscure landen zoals Papua New Guinea waar niemand weet hoe het met de gezondheids normen gesteld is en wat voor vis je in het blik krijgt.

  Dit stelletje hypocrieten gaat zich nu bezig houden met de grenzen van Israel. Waar halen ze de hoogmoed vandaan. De consument zal zelf wel bepalen wat hij koopt en WAAR hij winkelt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.