Het is al meer dan 40 jaar lang ‘Now or Never’ voor het Midden-Oosten vredesproces


Elvis Presley zingt “It’s Now Or Never” (1960)

Volgens president Barack Obama en zijn minister van Buitenlandse Zaken John Kerry is het “Now or Never” (nu of nooit) voor de tweestatenoplossing, de laatste kans om dit lamentabele vehikel van westerse diplomatie Israël door de strot te rammen. Als het er nu niet van komt zal het er nooit meer van komen. Waar en wanneer hebben we dat nog gehoord?

Now-Or-Never4Onzin natuurlijk. Dat “Now or Never” klinkt al meer dan 40 jaren in het Midden-Oosten en zal de volgende duizend jaar nog een triljard keer blijven klinken. Wat mij betreft: “het is nooit te laat voor vrede”; maar ook: “beter geen vredesakkoord dan een slecht akkoord.

Of zoals minister van Economische Zaken Naftali Bennett, voor wie de tweestatenoplossing al een hele tijd dood en begraven is (precies wat Brabosh.com er ook over denkt en schrijft), er onlangs nog dit over zei:

“Never have so many people invested so much energy in something that is hopeless. We have to move from solving the problem to living with the problem.” (“Nooit hebben zoveel mensen zoveel energie gestoken in iets dat volkomen hopeloos is. Wij moeten in plaats van het probleem trachten op te lossen, leren leven met het probleem [accepteren dat het niét kàn opgelost worden.]”)

Wijlen premier Menachem Begin zei ooit dit over now or never (in 1979):

Ik slik die theorie van het is ‘Now or Never’ (‘nu of nooit’) niet, wij zullen telkens opnieuw moeten onderhandelen en ik zie niet wat daar zo tragisch aan is.
[orig.: “I do not adopt the theory of ‘now or never, we shall have to negotiate again, and I don’t see any tragedy in it.”]

Een overzicht van enkele “Now or Never”-s (nu of nooit):

 • 1970: Rogers plan  (oud-VS-minister van BuZa William P. Rogers) voor een bestand van 90 dagen tussen Israël en Egypte… “de realisering door de Sovjet-Unie, de Arabieren en de Israëliërs lijkt er een van ‘now or never‘ te zijn.” (Rogers plan for 90 day truce between Israel and Egypt “the realization by the Soviet Union, the Arabs and the Israelis that the moment is very much one of ‘now or never.'”)
 • 1978: “Vrede in het Midden-Oosten komt now or never (“Mideast peace could be now or never”) [bron]
 • 1995: Als beiden zijden werkelijk een doorbraak wensen is het now or never.” (“If both sides really want a breakthrough – it’s now or never…,” – zei Warren Christopher op weg naar het Midden-Oosten) [bron]
 • 1998: “Het vredesproces: Het is now or never” (“Peace process: It’s now or never,” schreef Thomas Friedman in The New York Times – bron)
 • 2000: “Moebarak zegt dat er ‘now or never‘ in het Midden-Oosten vrede moet komen (“Mubarak says Mideast peace must come now or never” – bron)
 • 2002: “Arafat moet zich realiseren: Het is now or never” (“Arafat needs to know: ‘It’s now or never'” – bron)
 • 2007: “Voor hen is het now or never. Als zij falen in Annapolis zullen ze geen andere kans op doorbraak vinden in het Midden-Oosten vredesproces” (“For them it’s now or never. If they fail in Annapolis they will not find another break through in the Middle Eastern peace process.” – bron)
 • 2009: Arabische Liga tegen Israël over het Arabisch Vredesinitiatief voorstel: “Het is now or never” (Arab League to Israel: ‘It’s now or never’ – bron)
 • 2010: “Palestijnen zeggen dat het now or never is voor twee staten” (“Palestinian says it’s now or never for two states” – bron)
 • 2011: “Vrede now or never” (Peace Now, or Never”, in een editoriaal van Ehud Olmert in The New York Times – bron)
 • 2013: “Het vredesplan van Olmert: now or never?” (Olmert’s Peace Plan: Now or Never? – bron)
 • 21 juli 2013: Het is now or never voor een tweestatenoplossing (“Now or never for a two-state solution” – bron)

Barack Obama: “It’s now or never!”
peace-proces


Met dank aan EoZ voor de hint: “Now or never” – for 40 years.” [bron]

Een huidige stand van zaken door Israel Today:

 • Besprekingen met Israël betekent ‘crisis’ voor Abbas [lezen]
 • Onderhandelingen zijn doel op zich, vrezen Israëli’s [lezen]
 • Palestijnen stemmen toch in met onderhandelingen [lezen]
 • Vredesbesprekingen vast na nieuwe voorwaarden [lezen]