Egypte sluit smokkeltunnels van Hamas en veroorzaakt brandstofcrisis in de Gaza


Video: Egyptisch leger vernietigt olie opslagtanks van Hamas van waaruit brandstof via de smokkeltunnels onder de Egyptische grens door naar de Gazastrook wordt gesmokkeld

Tot op heden lees ik weinig of niets in de westerse media over de verhoogde blokkade door Egypte van de Gazastrook die Hamas momenteel in een wurggreep houdt en vooral de burgerbevolking treft. Nochtans begint de toestand kritiek te worden en dat is niet de schuld van Israël. Euh, is dat zo? Ha zo, vandaar dat we er niks over lezen in onze eigen kranten.

tunnel6Een blokkade van Arabisch gebied door andere Arabieren heeft in het Westen nu eenmaal nulkommanul nieuwswaarde. Brute pech dus voor de Gazanen en een dikke streep door de rekening van Hamas.

Zoals reeds eerder gemeld is het Egyptisch leger een grote campagne begonnen in de Sinaïwoestijn om terreurcellen van Jihadisten en Salafisten in het gebied op te ruimen.

Hamas werd er herhaaldelijk door Egypte van beschuldigd hand- en spandiensten te verlenen aan die terroristen en/of er zelf in betrokken te zijn en ze vrije doorgang te verlenen en van wapens en munitie te voorzien via de lucratieve smokkeltunnels die onder de Egyptische grens naar de Gazastrook lopen.

Dat die Egyptische campagne Hamas stilaan pijn begint te doen stond gisteren te lezen in de Egyptische online krant Al Ahram:

“Woordvoerder van Hamas Ehab Al-Ghaseen zei op woensdag (17 juli) dat het Egyptische leger een campagne heeft gelanceerd om de smokkeltunnels naar de Gazastrook te sluiten. “Deze campagnes worden opgezet met specifieke politieke redenen,” voegde hij eraan toe.

Al-Ghaseen benadrukte de noodzaak van een formeel commercieel alternatief vooraleer de tunnels worden afgesloten, zeggende oproepen werden gedaan aan Egypte om de kwestie onder de aandacht te brengen.

De opschorting van de tunnelactiviteiten heeft een ernstig brandstoftekort veroorzaakt, vervolgde Al-Ghaseen, die het belang van de tunnels voor de Gazastrook onderstreepte.”

Herinner u het feit dat Gaza meer brandstof kan krijgen van Israël, maar dan wel aan de normale marktprijzen en niet de gesubsidieerde van de Egyptische regering op een wijze zoals de gesmokkelde brandstof. Hamas beweert dat de achterliggende reden voor de weigering van Israëlische brandstof is dat zij de consumenten in de Strook willen behoeden om teveel te betalen. In werkelijkheid slijt Hamas liever de gesmokkelde olie die vanuit Egypte wordt aangevoerd en waar Hamas enorme taksen op heft.

De video die hierboven wordt getoond en waarin te zien is hoe Egyptische soldaten olietanks vernietigen aan de Egyptische kant van de grens met Gaza, brandstof die normaal door smokkelaars naar de Strook wordt overgepompt, brengt het huidige acute probleem van brandstoftekort aan het licht. Hamas kan zich altijd richten tot Israël voor brandstof maar dan wel aan de volle prijs zonder procentjes commissie voor de gangsters van Hamas.

Intussen heeft de Palestijnse NGO ‘Network’ een gezamenlijke persconferentie gegeven waarin zij de Egyptische media beschuldigen voor het aanzetten tot haat tegen de Palestijnen, bedoeld om de “Palestijnen te belasteren.” De NGO betreurt dat een aantal “ongelukkige” besluiten door Egypte werden genomen die de bewegingsvrijheid van de Palestijnen beperken die van en naar Egypte willen reizen via de gekende grensovergangen en luchthavens.

De persverklaring gaf verder geen verduidelijking van de aard van deze beslissingen noch noemde het de partij die hiervoor verantwoordelijk is. Het Network drukte zijn sympathie uit voor de Egyptische bezorgdheid in het licht van de recente politieke onrust in het Sinaïgebied, maar riep de Egyptische autoriteiten en burgerlijke organisaties op om het aanzetten tot haat te aan banden te leggen vooraleer dit de betrekkingen tussen Egypte en Gaza zou beschadigen.

De Palestijnse Arabieren die het slachtoffer zijn geworden van het aanzetten tot haat via de Arabische media? Dat is weer ’s wat nieuws. De Israëliërs weten er alles over. Ze kunnen misschien bij hen te rade gaan hoe ze het best omgaan met Arabische haat? Het moet in elk geval een verschrikkelijk gevoelen zijn voor die arme Palestijntjes, gehaat worden door Arabieren!


Bronnen:

  1. Al Ahram: Hamas demands alternative after Egypt army closes Gaza tunnels [lezen]
  2. Elder of Ziyon:
    – Hamas starts begging Egypt for fuel [lezen]
    – Gazans know Hamas is responsible for fuel crisis [lezen]

Een gedachte over “Egypte sluit smokkeltunnels van Hamas en veroorzaakt brandstofcrisis in de Gaza

  1. De z.g. Palestijnen worden al heel lang gehaat door hun mede-Ismaëlieten…Hoe anders is het te verklaren dat ze keer op keer worden uitgekotst uit de landen waar ze heen gaan,Jordanië,Libanon,Koeweit,Syrië enz.enz. Met een door oliedollars gefinancierd hervestigingsprogramma was het probleem al in 1950 opgelost.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.