Netanjahoe: Israël laat Europa zijn grenzen niet dicteren; dat kan enkel door onderhandelen


Intussen timmert Mahmoud Abbas, de gerant van de Palestijnse bollenwinkel, gezwind verder aan een Palestijnse staat binnen de grenzen van Israël, correctie: in de plaats van Israël. Hij krijgt hierbij de voorspelde hulp van de landen van de Europese Unie om de West Bank en tegelijk ook Israël ‘s hoofdstad Jeruzalem compleet Jodenvrij (Judenrein) te maken. Zoals bekend hebben de EU-landen in het verleden heel wat ervaring opgedaan met Jodenvervolging. Die expertise kom hen thans weer goed van pas. 😦

De richtlijnen van de Europese Unie voor een economische boycot van producten afkomstig uit de Israëlische gebieden voorbij de Groene Lijn van april 1949 (pre-1967 lijnen), hebben zoals verwacht ontgoochelde en vooral furieuze reacties losgeweekt in Israël en het laatste woord hierover is beslist nog niet gezegd.

hugo3Als de EU-landen dit hun “beste bijdrage aan het vredesproces” heten, net op een ogenblik dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry alle zeilen bijzet om de betrokken partijen terug aan de onderhandelingstafel te krijgen, kon de timing van het afkondigen van deze economische boycot niet slechter gekozen zijn en lijkt de vrede tussen Palestijnen en Israël verder weg dan ooit.

Als reusachtige diplomatieke blunder – de facto een Europese bom onder het vredesproces – is dit EU-decreet er eentje dat kan tellen en dat is dan nog vriendelijk uitgedrukt. Europa moet zich schamen met Vlaanderen en Nederland op kop!

Premier Benjamin Netanjahoe heeft dinsdagavond gereageerd op de nieuwe richtlijnen van de Europese Unie, die moeten verhinderen dat Joodse ondernemingen die actief zijn voorbij de Groene Lijn van 1949, Europese subsidies of voordelige handelstarieven kunnen krijgen van één van de 28 lidstaten van de Unie. Netanjahoe zei dat hij verwacht had dat de EU-landen zich meer zorgen zouden maken over de stabiliteit in de wereld en dan meer in het bijzonder druk zouden zetten op het oplossen van de burgeroorlog in Syrië en de nucleaire opmars van Iran een halte toe te roepen. Echter niets van dattum.

De commentaren van Netanjahoe kwamen na een dringend bijeengeroepen vergadering in zijn kantoor waarin hij de kwestie van de Europese economische boycot van Israël besprak met Justitie minister Tzipi Livni, minister voor Handel en Economie Naftali Bennett en vice-minister voor Buitenlandse Zaken Ze’ev Elkin. Na afloop van die vergadering zei premier Netanjahoe onder meer dit:

“Al eersteminister van Israël kan ik niet toestaan dat honderdduizenden Israëliërs die leven in Judea, Samaria, de Golan Hoogtes en in onze herenigde stad Jeruzalem, worden geschaad.

Ik verwacht dat diegenen die werkelijk vrede willen en regionale stabiliteit nastreven deze kwestie [van de nederzettingen op de West Bank] zullen behandelen, nadat zij eerst meer druk zetten om meer dringende problemen in het gebied op te lossen zoals de burgeroorlog in Syrië en de race van Iran om atoomwapens te verwerven.

Wij zullen geen enkel buitenlandse dictaat accepteren omtrent onze grenzen. Deze kwestie kan enkel beslist worden door directe onderhandelingen tussen de [twee] betrokken partijen in het Israëlisch-Palestijns conflict.”

Dit gezegd zijnde, weidde hij echter niet uit over hoe hij dit manoeuver van de Europese Unie zou bevechten die de invoer van Israëlische producten wil beperken tot enkel die goederen die binnen de pre-1967 lijnen werden geproduceerd.

Later, in een gesprek met de Duitse krant Die Welt am Sonntag, bestempelde Netanjahoe die maatregel als “verkeerd” en zei dat het een poging was om Israël definitieve grenzen op te dringen door economische druk te zetten eerder dan door onderhandelingen te voeren.”

De premier zei dat dit op eender welk moment een verkeerd besluit was en in bijzonder onverstandig op een ogenblik dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry probeert de partijen weer tot onderhandelen te bewegen.

“Het verhardt de Palestijnse posities, het veroorzaakt dat de Israëliërs hun vertrouwen in de onpartijdigheid van Europa verliezen,” zei hij. “Ik denk aan al die jaren dat de Europeanen zaten te jammeren om het feit dat de Amerikanen te weinig engageerden [in het vredesproces]. Nu dat zij er worden in betrokken, ondermijnt deze [boycot]actie in feite de Amerikaanse inspanningen. Het ondermijnt de onderhandelingen.” Hij zei dat Israël zou spreken met de Europese Commissie, het orgaan dat de richtlijnen goedkeurde, en “ik hoop dat wij een praktische en efficiënte oplossing zullen vinden.”

Een andere Israëlische topambtenaar vertelde eveneens aan het AFP dat het manoeuver van de Unie de inspanningen van John Kerry om de geblokkeerde Israëlisch-Palestijnse vredesbesprekingen te doen herleven, kan teniet doen. “Sommigen in Europa lijken wel vastbesloten om deze [Amerikaanse] inspanningen te ondermijnen en om de kans te ondermijnen om op directe Israëlisch-Palestijnse vredesbesprekingen terug te komen,” zei hij. “Waarom zou om het even welke Palestijnse leider aan de onderhandelingstafel aanschuiven als zij reeds hebben gekregen wat zij willen zonder te onderhandelen?”

Als de EU niet terug komt op dat boycotbesluit, waarschuwde Naftali Bennett na de vergadering in het kantoor van de premier, dan zal hij Netanjahoe vragen om de stroom van financieringen van de EU aan de West Bank te beëindigen en ook de EU weg te houden van om het even welke diplomatieke ontwikkelingen. “U kunt er niet in betrokken willen worden en tegelijk ook eenzijdig handelen,” zei hij. “In het midden van Tisha Be’av,” ging hij verder, verwijzend naar de vastendag op dinsdag ter herdenking van de vernietiging van de Eerste en de Tweede Tempels van Jeruzalem, “zijn de Europeanen wel de laatsten om ons te vertellen dat wij vasten over bezet gebied.”

En de winnaar is… Koning Abbas I van Palestina!

Mahmoud Abbas, steekt de toekomstige Belgische Koning Philippe I naar de kroon. Bekend als de meest corrupte gerant in de geschiedenis van de Palestijnse bollenwinkel, omringd door zijn adjudanten van Hamas, Khaled Meshaal en premier Ismail Haniyeh, wrijven alle terroristenleiders zich voldaan in de handen. Vooral Abbas is dolgelukkig met de Europese economische boycot van Israël. Blij neuriet hij het bekende deuntje van Leonard Cohen mee:

First we take Manhattan and then we take Berlin Brussels.
I’m guided by a signal in the heavens.
I’m guided by this birthmark on my skin.
I’m guided by the beauty of our weapons.
First we take Manhattan, then we take Berlin Brussels.


Bronnen:

 1. The Times of Israel:
  – Netanyahu lashes out at EU, rejects ‘foreign dictates about borders’ [lezen]
  – Israeli leaders blast EU directive as bad for peace [lezen]
 2. Arutz-7: Sweden: Don’t Be Surprised that EU Supports International Law [lezen]
 3. The Jerusalem Post:
  – ‘We will not accept any external dictats regarding our borders’ [lezen]
  – Analysis: Israel ignores EU’s anti-settlement sentiment at its own peril [lezen]
  – Right-wing MKs: EU decision racist, we will build more in settlements [lezen]
  – Settler leaders: Israel should ban EU projects in Area C [lezen]

Gerelateerd:

 • Europese Unie boycot vanaf 19 juli àlle Israëlische producten voorbij Groene Lijn van 1949 [lezen]
 • Nederland leidt de economische boycot van de EU jegens de Joodse staat [lezen]
 • De ongegronde haat van de Europese Unie tegen Israël door Melanie Phillips [lezen]
 • Netanjahoe: Israël laat Europa zijn grenzen niet dicteren; dat kan enkel door onderhandelen [lezen]
 • Boycot-Israëldecreet van de Europese Unie zorgt voor aardbeving in Israël [lezen]

2 gedachtes over “Netanjahoe: Israël laat Europa zijn grenzen niet dicteren; dat kan enkel door onderhandelen

 1. De Europese politieke blunder.

  Bekijk de ”vertegenwoordigers” en begrijp waarom.

  Een stelletje onbekwame “aangestelde” politicie proberen de wereldpolitiek te beinvloeden.

  Het wordt tijd dat de Ashton’s van deze wereld naar huis gestuurd worden.

  Als (gekozen) Morsi weggestuurd kan worden, dan kan (aangestelde) Ashton dat ook.

  Het Midden Oosten is een paar schoenmaten te groot voor de EU en juist zij zorgen voor een levensgevaarlijke instabiliteit.

  Hun genetische Jodenhaat en de nieuwe ‘Europese straat’ belemmert hen om tot wijze & overdachte besluiten te komen i.p.v. eenzijdige decreten.

  Like

 2. Wat de EU hiermee hoopt te bereiken (???) zal uitlopen op precies het tegendeel.

  Voor Israel is de keuze snel gemaakt.

  1) Terug naar door EU gedwongen (betwiste) zelfmoord grenzen van ’67
  of
  2) De ‘toorn van de EU en minder financiele middelen (die sowieso gekomen waren, daar de
  EU financieel falliet is).

  De EU probeert niet alleen haar macht over de lidstaten af te dwingen, maar nu ook in Israel.

  Beiden zullen falikant mislukken en zijn stuiptrekkingen van een ondergaande papieren tijger.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.