Boycot-Israëldecreet van de Europese Unie zorgt voor aardbeving in Israël

Givat-Seev3De Joodse “nederzetting” van Givat Ze’ev, vijf kilometer ten noorden van Jeruzalem op de West Bank in Samaria, mag voortaan geen handel meer drijven met de 28 landen van de Europese Unie. Volgens de EU leven de ca. 11.500 inwoners van Givat Ze’ev daar illegaal en moet de Joodse bevolking van die gemeente zich eerst volledig terugtrekken uit het betwiste gebied. Enkel Joden die binnen de pre-1967 lijn van Israël wonen, bestaan wettelijk (voorlopig?) nog wel voor de EU. Zoals bekend tracht de EU de West Bank en Jeruzalem volledig Jodenvrij te maken om aldus plaats te maken voor de Palestijnen. [foto: Johannes Gerloff, Israelnetz]

Een bindend decreet van de EU verbiedt iedere verstrekking van studiebeurzen, onderzoeksmiddelen of prijsuitreikingen aan Israëli´s die hun vaste verblijfplaats op de Westelijke Jordaanoever, op de Golanhoogte of in Oost-Jeruzalem hebben. Ook de samenwerking met deze Israëli´s en hun financiële ondersteuning werd verboden. Het besluit zou voor alle 28 lidstaten bindend zijn. De gedupeerden zijn meer dan een half miljoen joodse Israëli´s.

apartheid2Volgens de nieuwe richtlijn zou in het vervolg iedere overeenkomst tussen een EU-lidstaat en Israël een clausule moeten bevatten, volgens welke de “nederzettingen” geen deel van de staat Israël zouden zijn. De parlementariër en viceminister Ofir Akunis sprak van een “foutief en betreurenswaardig besluit”. “Zulke stappen, nog voordat de Palestijnen een terugkeer naar de onderhandelingstafel hebben verklaard, zorgen ervoor dat vredesgesprekken moeilijker worden in plaats van ze te bespoedigen.”

De minister voor Regionale Ontwikkeling, Silvan Shalom, zei dat de regeling zou laten zien hoe “ver verwijderd” Europa zou zijn van de realiteit in het Midden-Oosten. Europa zou zichzelf buitensluiten van een deelname aan het vredesproces. Het kantoor van minister-president Netanyahu zwijgt nog over het nieuwe EU-besluit [correctie: de premier heeft intussen wel gereageerd; Brabosh.com]

Een hoge Israëlische ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft volgens informatie van het dagblad “Ha´aretz” de nieuwe regeling een “aardbeving” genoemd. Voor het eerst zou de EU hierover een schriftelijke richtlijn hebben gepubliceerd. Tot nu toe bestonden er stilzwijgende afspraken en overeenkomsten, volgens welke de EU niet aan de andere kant van de Groene Lijn (de wapenstilstandslijn van 1949, door Palestijnen ook wel de 1967-grens genoemd) actief zou worden. Nu zou dit formele, bindende politiek zijn.

De ambtenaar zei verder: “Wij zijn niet bereid om de clausule in onze verdragen met de Europese Unie op te nemen en te ondertekenen.” Het praktische resultaat zou een einde aan alle samenwerking op de terreinen economie, wetenschap, cultuur en sport kunnen betekenen.

Eenzijdig partij kiezen voor Palestijnen
De “territoriumclausule” in het document zou gelijkstaan aan een Europese erkenning van de wapenstilstandslijn van 1949 als staatsgrens van Israël, wat volgens de eerste Israëlische commentaren een eenzijdig partij kiezen van de EU voor de Palestijnse posities zou zijn. Terwijl Israël er op staat te onderhandelen over het verloop van de grens, waarbij volgens een Amerikaans vredesvoorstel van 23 december 2000 de grote “nederzettingen” en delen van Oost-Jeruzalem bij Israël zouden moeten blijven, blijven de Palestijnen vasthouden aan een onvoorwaardelijke Israëlische aftocht en een nieuwe deling van Jeruzalem.

De nieuwe richtlijn zou volgens Israëlische media-informatie een samenwerking met Israëlische autoriteiten in Oost-Jeruzalem, zoals het ministerie van Justitie, toestaan, echter alleen betreffende activiteiten binnen de “grenzen van 1967”. Het is onduidelijk of ook academische instellingen zoals de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem gedupeerd zijn, omdat deze docenten uit Oost-Jeruzalem of uit de “nederzettingen” als werknemers heeft.

Zo zouden in het vervolg ook sporters die “aan de andere kant van de 1967-grenzen” wonen, uitgesloten kunnen worden van projecten van de EU, zoals EUROMED jeugdontmoetingen. Bij onderhandelingen in Brussel m.b.t. projecten van EUROMED zou Israël al opgeroepen zijn om de territoriumclausule op te nemen, aldus “Ha´aretz”.

Volgens de krant zouden in het vervolg alle levensterreinen van de Israëli´s hierbij betrokken zijn, mits de EU-richtlijnen ook voor economische samenwerking, jeugduitwisseling en zelfs voor de toerismebranche zouden gelden. De richtlijnen zouden strikt genomen iedere vorm van Israëlische ontwikkelingshulp aan de Palestijnen en pelgrimstochten van Israëlische ondernemingen naar Bethlehem en Jericho kunnen verhinderen, een belangrijke bron van inkomsten voor de Palestijnse Autoriteit.

Ook is onduidelijk hoe Duitsland in het vervolg zijn ontwikkelingshulp aan Palestijnen in de door Israël bestuurde zone C op de “West Bank”wil afwikkelen. De Duitse minister voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, Dirk Niebel, heeft onlangs in Jeruzalem verklaard dat Israël de erkende bestuursmacht in het bezette gebied zou zijn en dat daarom ontwikkelingsprojecten zoals zonne-energie-installaties of zuiveringsinstallaties alleen met Israëlische toestemming opgericht zouden kunnen worden.

De zaakwaarneemster van de EU-ambassade in Tel-Aviv, Sandra De Waele, deelde op de Israëlische radio mee, dat de EU “altijd al” de Israëlische aanwezigheid op de “West Bank” en de Golanhoogte niet zou erkennen en de “nederzettingenpolitiek” als “illegaal” volgens het volkerenrecht zou beschouwen.

David Kriss, woordvoerder van de EU-delegatie in Tel Aviv, verklaarde dat de Europese Commissie de nieuwe richtlijnen al op 30 juni zou hebben aangenomen, maar dat hun letterlijke tekst pas op 30 juli officieel zouden worden gepubliceerd. De regelingen gelden van 2014 tot 2020.

Volgens informatie van de burgemeester van Jeruzalem, Nir Barkat, in “Ha´aretz” zou de EU nog meer stappen plannen, zoals een visumplicht voor joodse kolonisten bij reizen naar de EU. “De Europeanen willen een ´Grote Chinese Muur´ tussen hun betrekkingen tot de legitieme staat Israël en een illegale nederzettingenstaat oprichten”, schrijft Barkat.

door Ulrich W. Sahm


Bronnen:

 1. IsraelNetz: EU verursacht „Erdbeben“ in Israel; by Ulrich W. Sahm [lezen]
  – vertaald uit het Duits door E.J. Bron als: “EU zorgt voor “aardbeving” in Israël” [lezen]

Gerelateerd:

 • Europese Unie boycot vanaf 19 juli àlle Israëlische producten voorbij Groene Lijn van 1949 [lezen]
 • Nederland leidt de economische boycot van de EU jegens de Joodse staat [lezen]
 • De ongegronde haat van de Europese Unie tegen Israël door Melanie Phillips [lezen]
 • Netanjahoe: Israël laat Europa zijn grenzen niet dicteren; dat kan enkel door onderhandelen [lezen]
 • Boycot-Israëldecreet van de Europese Unie zorgt voor aardbeving in Israël [lezen]

7 gedachtes over “Boycot-Israëldecreet van de Europese Unie zorgt voor aardbeving in Israël

 1. Mijn familie heeft de vernietigingskampen gelukkig overleeft, maar ze hebben er allemaal diepe trauma’s aan over gehouden. Een aantal zijn daardoor niet oud geworden, waaronder mijn vader. Nu moeten we opnieuw vrezen waar het heengaat met de jodenvijandige EU. Ik schaam me kapot dat ik deel uit maak van dit continent en dat ik NL-EU-staatsburger ben. Mijn hart gaat uit naar Israel en de Joodse inwoners. Het enige land dat werkt aan vrede en veiligheid.

  Like

 2. @Veteraan
  Het is waar dat Israël kan tot een bepaalde hoogte dwars gaan zitten; vooral met de ontwikkelingsgelden voor de Palestijnen. De vraag is of zij van deze gelegenheid gebruik zouden maken. Israël heeft te veel economische belangen in EU landen. Het zou wel verstandig zijn om visumplicht te stellen voor figuren zoals Gretta Duisenberg, Dries van Agt, Harry van Bommel en dergelijke. Het heeft geen zin om mensen in het land toe te laten die verklaarde en uitgesproken vijanden zijn. Dat kan best gedaan worden. Volgens de Israëlische wet hebben Duitsers, die voor 1927 zijn geboren, een visumplicht. Als zo’n plicht voor oude Nazi’s geldt, dan waarom niet voor nieuwe vijanden van de staat?

  Like

 3. @beste Tsur
  De belangen van de Europeanen zijn in handen van duistere figuren in Brussel en Straatsburg. Mensen die wij niet kennen en niet hebben gekozen. Deze meeste schaduw-figuren hebben daar hun private duistere agenda. Als ze gezamenlijke belangen hebben, zijn ze meestal gebaseerd op eigen gewin en persoonlijke financiële interesse. Zij gaan niet voor rechtvaardigheid of liefde voor ‘Volk en Vaderland’. VOORBEELD: Opkomen voor de ‘arme Palestijnen’ laat een kassa in de Bahnhofstrasse van Zurich rinkelen (of in een leuke Zwitserse banke in Geneve). Ze zouden NOOIT opkomen voor de onderdrukte Tibetanen. Waarom? Er is geen stiekeme lobby voor de Tibetanen? En wat schuift dat? Als u meer wilt weten of de rasechte EU en EP mentaliteit, kies link: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=iK8ue7-Shpc
  De idealisten onder de EU ongekozen bobo’s zijn nog gevaarlijker dan de ‘geld- wolven’. Men moet niet vergeten dat Barosso is (was) een Maoist, Angela Merkel was groot gebracht in de DDR en de Sovjet Unie zit bij haar in de genen, Martin Schulz, Hollande, Daniel Bandit – Kohn en de meeste Rood-Groene blok in de EU, zijn mensen voor wie Stalin was de ‘zon der naties’, Che Guavara een held die vroeger op hun T-shirts preekte. (Dat hij zo veel mensen had vermoord doet er niet toe). Verder is de Sovjet Unie voor hen een utopisch land. Als zulke mensen aan de top van een organisatie die ons zgn. vertegenwoordigd staan, moet een rood licht gaan vonkelen.

  Like

 4. @Veteraan
  Het is waar dat Israël kan, tot een bepaalde hoogte, dwars gaan zitten; vooral met de ontwikkelingsgelden voor de Palestijnen. De vraag is of Israël van deze gelegenheid gebruik zou maken. Israël heeft te veel economische belangen binnen de EU zone. Het zou wel verstandig zijn om visumplicht te stellen voor figuren zoals Gretta Duisenberg, Dries van Agt, Harry van Bommel en dergelijke. Het heeft geen zin om mensen het land binnen te laten, die verklaarde en uitgesproken vijanden zijn. Dat kan best gedaan worden. Volgens de Israëlische wet hebben Duitsers, die voor 1927 zijn geboren, een visumplicht. Als zo’n plicht voor oude nazi’s geldt, waarom dan niet voor de (nieuwe) vijanden van de staat?

  Like

 5. Israel kan de EU nog mooi dwars gaan zitten met de ontwikkelingsgelden voor de Palestijnen die er zonder toestemming van Israel niet komt. Ook kunnen ze de EU-projecten afbreken in Israel en de EU-ambtenaren het land uit trappen. Met een visumplicht kan ook het tegenovergestelde worden bereikt: Een visumplicht voor bepaalde oproerkraaiers zoals de neo-nazi’s Gretta Duisenberg, Dries van Agt en Harry van Bommel. Met een boycot kunnen ze vervolgens ook EU-producten buiten de deur houden.

  Like

 6. Wat denken die smerige EU-graaiers wel niet dat ze zijn, een stelletje dhimmy’s lekker naar de pijpen van moslims dansen door die palestijnen weer in hun kont te kruipen. Ik schaam me kapot dat ik ook een europeaan ben en ik zal altijd en overal Israelische producten kopen en Israel promoten.
  Heeft iemand het emailadres van Benyamin Netanyahu? Dan kan ik hem mijn excuses aanbieden voor die idioterie hier.

  Like

 7. Men zou er beter aan doen de economie die al sinds 2008 op zijn kont ligt te stimuleren met van alles en nog wat. Misschien zouden ze de Euro weer (?) betrouwbaar kunnen maken.
  Maar ja in de regeringen zitten nepotistische bureaucraten die alleen uit zijn op het vullen van de eigen zakken. Voor de rest nog wat incompetente zakken en trutten die het ook allemaal niet weten…Het beeld van de danse macabre komt telkens weer voor mijn geestesoog…Terwijl heel Europa ten onder gaat aan massa immigratie dansen we allemaal lustig naar onze ellendige eindes…Maar wel een oordeel klaar over Israël en die zielige Palestijnen!!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.