Amerikanen zeggen dat aanval op Syrisch wapen­depot het werk was van Israël

De aanval op het Syrische wapen­depot van 5 juli 2013 zou zijn uitgevoerd vanop zee en nog wel vanaf een Israëlische duikboot. Dit filmpje toont hoe op donderdag 3 mei 2012 een nieuwe onderzeeboot in de vaart werd gebracht, een onderzeeër van de Dolphin-klasse die werd geproduceerd in de Duitse havenstad Kiel nabij Hamburg, zoals er door Duitsland reeds een viertal werden geleverd aan de Israëlische marine [bron].

De Israëlische luchtmacht heeft op 5 juli een Syrisch wapendepot vernietigd, waarin zich anti-scheepsraketten van Russische herkomst bevonden. Dat hebben dit weekeinde diverse Amerikaanse media gemeld.

De opslagplaats, in de havenstad Latakia waar vaak Russische schepen binnenvaren, werd volgens de berichten volledig verwoest. De raketten zouden een bedreiging zijn voor de Israëlische marine. Het zou al de vierde Israëlische aanval zijn op wapens die Rusland aan Syrië heeft geleverd.

Politiek gevoelig is het bericht van een Russische nieuwssite, dat de Israëlische vliegtuigen in Turkije zouden zijn opgestegen vanaf een militaire luchthaven. De vliegtuigen zouden een route boven de Middellandse Zee hebben gekozen om het Syrische luchtruim niet te hoeven binnendringen.

Israël en Turkije hebben op militair gebied nauw samengewerkt. Onder de regering van de islamitische georiënteerde Turkse regeringsleider Erdogan zijn de relaties de laatste jaren echter sterk bekoeld. Beide landen hebben gemeenschappelijke defensieve belangen als het om Syrië en andere islamitische hotspots gaat.

Bij de aanval waren volgens de berichten zowel gevechtsvliegtuigen als Israëlische onderzeeërs van de Dolphin klasse betrokken, die in Duitsland werden gebouwd. De Israëlische regering heeft geen reactie gegeven op de berichten

door Tommy Müller


Bronnen:

  1. Israel Today Nederland: ‘Aanval op Syrisch wapen­depot was werk van Israël’; door Tommy Müller [lezen]
  2. Xander Nieuws: VS: ‘Israël vernietigde vorige week Russische kruisraketten in Syrië’ [lezen]
  3. Arutz-7: Report:
    – Top Syrian Rebel: Israel Attacked Missiles With Submarine; door David Lev [lezen]
    – Israel Struck in Syria from the Sea; door Elad Benari [lezen]

Gerelateerd:

  • Israël brengt gloednieuwe vierde gesofisticeerde onderzeeër INS Tanin in de vaart [lezen]
  • Israëlische duikboten doorkruisen Egyptische wateren [lezen]
  • Parlementslid van Likoed eist verontschuldigingen van Turkije voor het laten zinken van de Struma [lezen]