Egypte bereidt grote militaire operatie voor om Sinaï te zuiveren van terroristen +video


Videoclip: Egyptisch leger bereidt in de Sinaï grootscheepse operatie voor gericht tegen islamistische terreurgroepen

Het Egyptisch leger plant een belangrijke militaire operatie voor om het Sinaïgebied te zuiveren van radicale islamistische terreurgroepen, nadat verdachte jihadisten vrijdag jl. een Egyptische politieofficier doodden en een tweede verwondden tijdens een aanval op een controlepost in de peninsula.

De militanten voeren vrijwel dagelijks aanvallen uit op veiligheidscontroleposten in de Sinaï sinds de afzetting van de islamistische president Mohamed Morsi van de Moslim Broederschap, de eerst democratisch verkozen leider van Egypte.

Het Arabische dagblad Al-Hayat berichtte vrijdag dat het Egyptische leger besloten heeft om met het plan door te gaan om de Halal Berg in de Sinaï uit te zuiveren die “gewapende bendes en terroristen” herbergt. Dergelijke operatie zou met artillerie en luchtmacht worden uitgevoerd “om de veldslag snel te beslissen.” Hoewel het leger de militanten eerst een kans zou willen geven om zich over te geven.

Ondertussen heeft op vrijdag een Egyptische legerhelikopter kort het door Israël gecontroleerde luchtruim boven de Gazastrook doorkruist, hoewel bronnen binnen de veiligheid in zowel Egypte als Israël wordt beschreven als het gevolg van een navigatiefout van de piloot. “De helikopter is per ongeluk het luchtruim boven Gaza binnengevlogen en is onmiddellijk terug naar Egypte gevlogen,” vertelde een agent van de Israëlische veiligheidsdienst. Ooggetuigen in Gaza zelf vertelden van hun kant dat de helikopter ongeveer 10 minuten boven Gaza cirkelde vooraleer terug te keren.

Los daarvan heeft de Egyptische regering op vrijdag drie Palestijnse gewapende schutters opgepakt tijdens “een poging om cruciale locaties in de Sinaï aan te vallen,” meldde de Egyptische staatsmedia. Het Egyptische dagblad berichtte vrijdag dat in Soedan een poging werd verijdeld om wapens en munitie naar Egypte te smokkelen.

Een andere maatregel die naar verluidt door het Egyptische leger werd getroffen om terreuraanslagen op het schiereiland af te weren, is door de grensovergang ter hoogte van Rafah tussen Egypte en de Gazastrook “voor onbepaalde tijd” te sluiten, volgens een officiële bron die sprak met al-Masry al-Youm.

Hamas, die de Gazastrook regeert, ontkent de Egyptische beschuldigingen dat het gewapende milities heeft in de Sinaï. Het blijft onduidelijk wanneer de aanval zal plaatsvinden, aangezien de soldaten momenteel zwaar gefocust zijn op het handhaven van de orde in de straten van Kaïro, waar zijn tanks staan opgesteld, volgend na de militaire staatsgreep waarbij Morsi ten val werd gebracht.

door Ariel Ben Solomon


Bronnen:

 1. The Jerusalem Post: Egyptian army plans operation against terror in Sinai; door Ariel Ben Solomon [lezen]
 2. Arutz-7: Will Egypt Divorce the Palestinians?; door Gil Ronen [lezen]
 3. Ynet News:
  – Egypt: Army preparing major operation to ‘purify’ Sinai of terrorists; door Roi Kais [lezen]
  – Egyptian army helicopter briefly enters Gaza airspace [lezen]
 4. The Times of Israel:
  – Egyptian military bombards militant towns in Sinai [lezen]
  – After Morsi: Opportunity, and the risk of flare-up in Gaza; door Avi Issacharof [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.