Nieuws uit Absurdistan: Zetelen Syrië en Iran binnenkort in de VN Mensenrechten Raad?

Algemene Vergadering van de Verenigde Naties

“Het is niet alleen omdat deze regeringen niet gekwalificeerd zijn; zij zijn diegenen die in feite in de beklaagdenbank moeten zitten en geen hoge posities mogen bekleden als openbaar aanklager of rechter.

Het is een belediging voor hun slachtoffers en een nederlaag voor de wereld inzake de mensenrechten, wanneer de V.N. grote mensenrechten schenders toelaten om op te treden als kampioenen en rechters van de wereld inzake de mensenrechten.

Wanneer het hoogste orgaan van de V.N. omtrent mensenrechten een geval wordt waarin de vossen het kippenhok bewaken, lijden de slachtoffers van de wereld.” [Hillel Neuer, UN Watch]

Syrië en Iran zijn van plan om zich eind dit jaar kandidaat te stellen voor een zetel in de Raad voor de Rechten van de Mens van de Verenigde Naties (United Nations Human Rights Council – UNHCR), vertelden V.N. diplomaten woensdag jl. aan het persagentschap Reuters, ondanks de kritiek van waakhondgroepen omtrent wijdverspreide schendingen van de mensenrechten in beide landen.

De jaarlijkse verkiezingen voor de Algemene Vergadering voor het 47 naties tellende mensenrechtenorganisatie van de Verenigde Naties die in Genève kantoor houdt, zullen later op het jaar in New York gehouden worden. Er zullen 14 zetels beschikbaar komen voor een drie-jarige termijn die aanvat in januari 2014.

Van de zogenoemde ‘Azië Groep’, die de landen van het Midden-Oosten en Azië omvat, zullen zeven landen wedijveren voor vier te begeven zetels, met name China, Iran, Jordanië, de Maldiven, Saoedi-Arabië, Syrië en Vietnam.

Eén diplomaat voorspelde dat Syrië en Iran er niet in zullen slagen om zich bij de de rechtenwaakhond van de V.N. aan te sluiten wanneer de 193 naties van de Algemene Vergadering van de V.N. in de herfst hun stem zullen uitbrengen, terwijl een andere diplomaat de aanstaande verkiezingen een grote “komedie” noemde.

Hillel NeuerHillel Neuer, het hoofd van UN Watch, een in Genève gebaseerde groep verdedigers die het werk van de Verenigde Naties kritisch volgt, zei dat

“… landen die hun eigen mensen martelen en vermoorden zouden niet mogen zetelen in het hoogste orgaan van de wereld inzake mensenrechten. Omdat beide regimes recent werden verkozen in twee andere nevenorganisaties van de Verenigde Naties – Iran in de commissie voor vrouwenrechten en Syrië in het comité van UNESCO inzake mensenrechten –  kunnen we niets meer nog vanzelfsprekend vinden. Syrië is thans zeker minder populair, maar Iran zetelt tegenwoordig het grootste blok voor dat stemt in de Verenigde Naties, met name de niet-gebonden beweging. Wij moeten absoluut deze kandidaturen aanvechten.”

Philippe Bolopion van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, zei dat

“Indien de kandidatuur van Syrië standhoudt, zou dat een wrede grap zijn, maar zou welhaast zeker op een klinkende nederlaag botsen. Ook Iran komt veel te kort om te voldoen aan de basisvoorwaarden die worden verwacht door de leden van de Raad voor de Rechten van de Mens en steekt met kop en schouders uit boven een in het algemeen erg teleurstellende greep kandidaten in de ‘Azië Groep’, met zeer problematische mededingers zoals Vietnam, China of Saoedi-Arabië.”

Syrië trachtte reeds in 2011 een zetel te bemachtigen in de mensenrechtenraad van de V.N. maar trok onder druk van het Westen en van de Arabische staten zijn kandidatuur weer in. De regering van de Syrische president Bashar Al Assad en het rebellenleger zijn verwikkeld in een steeds heviger wordende sektarische burgeroorlog waarbij volgens de Verenigde Naties meer dan 100.000 mensen werden gedood. Iran trok zijn bod op een zetel in de mensenrechtenraad weer in naar aanleiding van toenemende kritiek van wat door een rechtenorganisatie “Teheran ’s verschrikkelijke staat van dienst inzake mensenrechten” werd genoemd.

Syrische en Iraanse diplomaten in New York hebben niet geantwoord op een verzoek om commentaar te geven. Hillel Neuer zei dat andere kandidaten met een hoogst bedenkelijke staat van schendingen van mensenrechten zich aandienen met inbegrip van Algerije, Tsjaad, Cuba, China en Rusland. Rechten verdedigers hebben in het verleden met succes campagnes gevoerd tegen andere kandidaten voor de Raad voor de Mensenrechten zoals Wit-Rusland, Sri Lanka en Azerbeidjan.

Vorig jaar werden de Verenigde Staten herverkozen in de Raad voor de Mensenrechten. Washington heeft dikwijls de Raad bekritiseerd voor wat het beschouwd het oneerlijk uitsluiten van Israël uit de Raad terwijl het tezelfdertijd zware mensenrechten schendende landen negeert.

abba-eban


Met dank aan Tiki S. voor de hint: “Dit zegt alles over de ‘waarde(n)’ van de VN.”

Bronnen:

  1. Ynet News: Envoys: Syria, Iran to run for Rights Council [lezen]
  2. The Times of Israel:
    – ‘Syria on UN Human Rights Council a new Guinness record’; door Lazar Berman [lezen]
    – US slams Syria, Iran over UN rights panel bids; door Peter James Spielmann [lezen]
  3. The Jerusalem Post: Israel attacks possibility of Iran, Syria joining UN Human Rights Council [lezen]
  4. UN Watch: “List of Shame”: World’s Worst Abusers Running for 2014-16 UN Human Rights Council Seats [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.