Netanjahoe toont FIFA-voorzitter hoe Hamas voetbalvelden gebruikte als raketlanceerbasis +video


Video: premier Netanjahoe ontvangt FIFA voorzitter Joseph S. Blatter

De Israëlische premier Benjamin Netanjahoe had op dinsdag 9 juli ’13 een persoonlijke ontmoeting met de president van de internationale voetbalbond [FIFA] Joseph S. Blatter om hem te tonen hoe Hamas voetbalvelden gebruikte om Israël aan te vallen.

In antwoord op commentaren die Blatter maakte tijdens zijn recente bezoek aan Israël, besloot de premier om hem concrete bewijzen te laten zien hoe voetbalvelden door Hamas worden gebruikt als lanceerbasissen voor raketten naar de burgerbevolking in Israël.

Netanjahoe toonde een aantal foto’s waarop te zien is hoe raketten worden afgevuurd vanuit de dicht bevolkte centra in de Gazastrook. Op luchtfoto’s genomen op 16 november 2012 is te zien hoe Iraanse Fajr-5 raketten worden afgevuurd vanuit het voetbalstadion van Gaza naar willekeurige burgerdoelwitten in Israël.

M)75Later bleek dat het in feite om door Hamas gemoduleerde Iraanse raketten ging die bekend raakten als het type ‘M-75‘. Op 7 december 2012, twee weken na het einde van Operation Pillar of Defense, poseerde de hele Hamasleiding voor een reusachtige kartonnen replica van de ‘M-75’ tijdens een ‘overwinningsfeest’ in Gaza City naar aanleiding van de 25ste verjaardag van de strijd om de vernietiging van Israël (plaatje hiernaast).

Eveneens getoond was een foto van een appartementsgebouw in Rishon LeZion dat zwaar beschadigd raakte door een raketinslag, alsmede een videoclip die werd genomen door burgers op 12 maart 2012 waarin werd getoond hoe een voetbalmatch tussen de teams van Beersjeba en Um Al-Fahm plotseling moest stilgelegd worden toen raketten vanuit Gaza op het voetbalstadion werden afgevuurd.

“Dit is een dubbele oorlogsmisdaad. U vuurt [raketten af] op burgers en u verschuilt zich achter burgers,” verduidelijkte premier Netanjahoe aan FIFA-voorzetter Josph S. Blatter.

Premier Netanjahoe verwees tevens naar recente interviews in  de media met de voorzitter van de Palestijnse Voetbal Associatie Jibril Rajoub waarin deze verklaarde dat “indien de Palestijnen een atoombom zouden bezitten, zij deze reeds hadden gebruikt tegen Israël” en dat “Israël de vijand is van het Palestijnse volk.”

Premier Netanjahoe vroeg aan de FIFA-voorzitter om Israël fair play te geven en zich niet – en ook de voetbalsport niet – te laten misbruiken voor de verspreiding van leugenachtige propaganda tegen Israël.

voetbalstadionHet Palestijnse voetbalstadion in Gaza werd aan het begin van Operation Pillar of Defense, op 17-18 november 2012 door de Israëlische Luchmacht (IAF) gebombardeerd. Onder de graszoden van het voetbalterrein lagen namelijk ondergronds gemoduleerde Iraanse Fajr-5 lange-afstandsraketten (M-75) opgeslagen evenals lanceerinstallaties voor deze tuigen. Dit bleek noodzakelijk nadat eerder op vrijdag 16 november vanuit dit voetbalstadion enkele van deze M-75 raketten werden afgevuurd richting Tel Aviv en Jeruzalem en vooral in Rishon LeZion grote schade aanrichtten, waarop de Israëlische luchtmacht tot actie overging en “de bal terug schopte, recht in de goal van Hamas.” [foto: Atlassport]


Bronnen:

 1. The Algemeiner: Netanyahu Shows FIFA President How Hamas Uses Football Fields to Launch Missiles at Israel (VIDEO) [lezen]
 2. Fox News: Blatter urges Israel to free up Palestinian game [lezen]
 3. Ynet News: Netanyahu meets FIFA president Sepp Blatter [lezen]
 4. The Washington Post: FIFA President Sepp Blatter: Israel has pledged help on Palestinian soccer problems [lezen]

Gerelateerd:

 • FIFA helpt voetbalstadion van Gaza herbouwen waaruit Fajr-5 raketten werden afgevuurd op Israël [lezen]
 • Iraanse Fajr-5 raket uit Gaza vernielt gebouw in Rishon Lezion, bewoners komen er met de schrik vanaf [lezen]
 • 40% minder raketten op Israël, voetbalstadion getroffen dat gebruikt werd als lanceerbasis; door Xander [lezen]
 • De strijd van Abbas’ partij Al Fatah tegen normalisering van relaties met Israël; door Khaled Abu Toameh [lezen]
 • ‘Gematigde’ topleider van de PA: ‘Israël blijft onze belangrijkste vijand; verzet in al zijn vormen primeert’[lezen]
 • Palestijnen willen FC Barcelona boycotten voor hun invitatie Gilad Shalit als eregast op voetbalmatch [lezen]
 • Jibril Rajoub: ‘Wij zullen nooit samen sporten met Joden, duivels en Zionistische hoerenzonen’ [lezen]
 • Palestijnen weigeren samen met Israël tegen FC Barcelona te voetballen voor de vrede [lezen]
 • Voorzitter Palestijns Olympisch Comité: ‘Israëliërs zijn duivels en Zionistische hoerenzonen’ +video [lezen]