Barack Obama gaat dan toch zijn miljarden dollars militaire hulp aan Egypte herzien

egypt-jihad2In Egypte leveren islamistische koppensnellers slag met militaire koppensnellers. De Amerikanen zijn er nog niet helemaal uit naar welke groep koppensnellers in Egypte voortaan hun jaarlijkse miljardendollarhulp moet gaan. “Maar geen nood, we bedenken wel wat,” dixit Obama. Voor wie geen touw (meer) kan vastknopen aan het buitenland beleid van Obama’s regering inzake het Midden-Oosten (èn Israël); troost u, u bent vast niet de enige .. 😦 [cartoon van Ronny Gordon – Arutz-7]

Uren nadat ambtenaren van de Verenigde Staten bevestigden dat de plannen om F-16 gevechtsvliegtuigen aan Egypte te leveren toch zullen doorgaan ondanks de omverwerping van de islamistische president Mohammed Morsi, besloot president Barack Obama een stap terug te zetten en gaf de opdracht om de hulp aan de Egyptische regering te herzien.

“De gebeurtenissen van vorige week in aanmerking genomen, heeft de president relevante departementen en agentschappen gesommeerd om onze hulp aan de Egyptische regering te herzien,” las een verklaring van het Pentagon zoals die door Al Jazeera werd geciteerd.

Eerder op woensdag, vertelden regeringsambtenaren tegenover het persagentschap Reuters dat de plannen van de Verenigde Staten om in de komende weken vier F-16 gevechtsvliegtuigen te leveren aan Egypte, gewoon doorgaan. “Er is geen actuele verandering in het plan om F-16 ’s te leveren aan het Egyptische leger,” zei een ambtenaar.

In februari jl. ontving Egypte vier F-16 vliegtuigen van de Verenigde Staten, een deel van een groep van 20 F-16 ‘s die normaliter nog dit jaar aan Egypte zullen geleverd worden worden. Die militaire hulp maakt deel uit van de 1,3 miljard dollar van de Amerikaanse jaarlijkse militaire hulp aan Egypte.

Het Witte Huis blijft erg voorzichtig om het afzetten van president Morsi door het Egyptische leger een “staatsgreep” te noemen, opmerkende dat het nodig is om “te bekijken wat er zich precies heeft afgespeeld.” Een besluit om de afzetting van Morsi een staatsgreep te noemen zou wettlijk gezien Obama’s regering verplichten om de Amerikaanse hulp aan het Egyptische leger te stoppen.

Op zaterdag zei Obama dat de Verenigde Staten zich “niet aangesloten hebben” met om het even welke politieke partij of groep in Egypte volgend op de afzetting van Morsi. Vorige week beschuldigden demonstrerende Egyptenaren Obama, die een principiële steungever was van de revolutie tegen Hosni Moebarak en enthousiast de verkiezing van Morsi onderschreef, voor de repressie die door de president werd uitgeoefend.

De Republikeinse senator John McCain heeft opgeroepen om de militaire hulp van de Verenigde Staten aan Egypte op te schorten na de recentste gebeurtenissen. “Ik heb hierover lang en diep nagedacht, maar ik geloof dat wij de hulp aan het Egyptische leger moeten opschorten, omdat het Egyptische leger de stem van het volk naast zich heeft gelegd,” zei McCain.

“Wij kunnen niet de zelfde fouten herhalen die wij in andere tijden in onze geschiedenis hebben gemaakt, door het afzetten van vrij verkozen regeringen te steunen,” zei de presidentskandidaat van 2008.

door Elad Benari


Bronnen:

 1. Arutz-7: Obama Orders Review of U.S. Aid to Egypt; door Elad Benari [lezen]

2 gedachtes over “Barack Obama gaat dan toch zijn miljarden dollars militaire hulp aan Egypte herzien

 1. Het ‘probleem’ is een beetje dat de militaire hulp aan Egypte gekoppeld is aan de vredesverdragen met Israel. Zo maar opschorten kan voor veel grotere problemen zorgen.
  Bij die verdragen is afgesproken voor elke 3 dollar die Israel krijgt, krijgt Egypte 2 dollar of zoiets.
  Ik heb ergens zo iets begrepen een poos geleden maar weet niet meer waar.

  Like

  1. Zoals ik het begrepen heb zijn de VS hoe dan ook niét van plan om hun (militaire) hulp aan Egypte op te schorten, alleen weten ze niet goed meer aan wie ze al die miljoenen dollars moeten doneren.

   Like

Reacties zijn gesloten.