Belgische rechter in panel Int. Strafhof dat incident op Mavi Marmara moet (ver)oordelen

justiceHet internationale rechtssysteem van de VN mag weer eens Israël (ver)oordelen. De schuld staat reeds bij voorbaat vast en het proces wordt enkel nog een formaliteit om het de schijn van waarachtigheid mee te geven, hoe dan ook: Barbertje Israël moet hangen.

De president van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag, de Zuid-Koreaan Sang-Hyun Song, heeft een panel van drie rechters belast om de procedure vereisten te onderzoeken ter voorbereiding van het proces tegen Israël wegens oorlogsmisdaden na de raid van mei 2010 op een flottielje dat koers had gezet naar Gaza.

Negens Turkse opvarenden vonden de dood op het vlaggeschip de Mavi Marmara en verscheidene Israëlische commando’s raakten zwaar gewond in de gevechten die uitbraken toen zij de controle over het schip trachtten over te nemen. Het flottielje had een poging gedaan om de legale blokkade te doorbreken die Israël sinds 2007 heeft opgelegd nadat de terreurgroep Hamas met geweld rivaal Al Fatah had verdreven en de macht greep over de Gazastrook.

Terwijl het Int. Strafhof in een verklaring benadrukt dat het gebaar slechts “een procedure kwestie was en niet noodzakelijk het begin betekent van een onderzoek,” wijst de aanstelling van het panel dat het justitie apparaat voortgang boekt op zijn naar een onderzoek. De macht om dat onderzoek op te starten ligt bij de openbare aanklager van het ICC, de Gambiaanse rechter Fatou Bensouda, die in mei jongstleden “een vooronderzoek” is begonnen om te bepalen “of aan de cirteria werd voldaan om een onderzoek in te zetten,” vertelde zij destijds aan het persagentschap Reuters.

De klacht werd op 14 mei 2013 neergelegd door een kleine Afrikaanse staat de Comoren Eilanden, die lid is van het ICC, maar Israël bv. is dat niet net zomin als de V.S., Rusland en anderen. Het schip de Mavi Marmara waar de fatale gebeurtenissen zich afspeelden stond geregistreerd op de Comoren.

Volgens het persagentschap Reuters gebeurde het neerleggen van de klacht door de Comoren bij het ICC op instignatie van het Turkse advocatenkantoor Elmadag, die de familieleden vertegenwoordigt van de negen IHH militanten die tijdens de operatie door het IDF werden gedood op de Mavi Marmara. Waarmee het wel voor iedereen glashelder is dat het in feite de Turkse regering van Erdogan is die achter dit manoeuver schuilt en dat het slechts een Turkse juridische bypass is om via de Comoren alsnog Israël voor de rechter te dagen. Het feit dat Israël zich onlangs bij Turkije excuseerde voor dat incident, kan door het Strafhof wel eens beschouwd worden als een impliciete schuldbekentenis.

Ongetwijfeld heeft meegespeeld is het feit dat de Comoren lid zijn van zowel de Arabische Liga als van de Organisatie voor Islamitische Coöperatie (OIC – ofte de moslimwereld). Bovendien is na het comoors Arabisch de tweede landstaal en 98 procent van de bevolking (op ca. 800.000 inw.) zijn Soennitische moslims.

Christine Van den WyngaertHet nieuwe panel werd samengesteld uit Silvia Fernández de Gurmendi uit Argentinië, Hans-Peter Kaul uit Duitsland en Christine Van den Wyngaert (plaatje hiernaast) uit België. Zij mag in Den Haag de reputatie van België van gediplomeerde kampioen Israëlbashing, als voortrekker van het peloton van de 28 lidstaten van de Europese Unie gestalte geven.

“Als dit geen resultaten oplevert zullen wij weten dat bepaalde landen het Strafhof beïnvloeden,” vertelde Ramadan Ariturk, één van de advocaten van de getroffen Turkse families tegenover het Turkse nieuwsagentschap Anatolia. Eerdere pogingen om Israëlische militairen voor het Strafhof te brengen mislukten bij gebrek aan jurisdictie. Al in 2009 probeerde de Palestijnse Autoriteit het Strafhof in Den Haag om Israëlische ‘misdaden’ tijdens de Gazaoorlog te laten onderzoeken.

Bensouda’s voorganger Luis Moreno Ocampo besloot in april 2012 na amper beraad het dossier te sluiten om het niet duidelijk was of Palestina wel een staat was. Echter, op 29 november 2012 slaagde Mahmoud Abbas erin om de status van de PA in de Algemene Vergadering van de VN te verhogen tot waarnemend niet-lidstaat, een impliciete erkenning van Palestina als staat.

Het Internationaal Strafhof (ICC) heeft jurisdictie over zijn leden, over zaken die worden aanhangig worden gemaakt door de VN Veiligheidsraad en omtrent gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden  op het gebied van lidstaten.  Het Strafhof steunt zich op de medewerking van lidstaten en andere regeringen om zijn uitspraken af te dwingen. Echter, de Verenigde Staten, Rusland, China en ook Israël zijn geen leden van het Strafhof, maar 122 andere landen zijn dat wel.

Het verhaal van de Marmara is intussen genoegzaam bekend. In de nacht van 30 op 31 mei 2010 bereidden zogeheten ‘vredesactivisten’ van de Turkse IHH, die terroristische banden heeft met Al Qaeda, zich voor de kust van Gaza op de m/s Mavi Marmara voor op een gewelddadige confrontatie met het IDF. Hun doel: onder het mom van een hulpactie de legale Israëlische zeeblokkade van de Gazastrook doorbreken en de overzeese aanvoerroute van wapens en munitie voor de terreurgroep Hamas en randorganisaties in Gaza weer vrij maken. Echter, de aanval wordt door het IDF afgeslagen en negen Turkse militanten van de islamistische IHH schoten er het leven bij in tijdens de bewuste Israëlische militaire zelfverdedigingsactie.

De Verenigde Naties stelden een commissie aan om het incident te onderzoeken en publiceerde op 1 september het Palmer Rapport, geleid door de Nieuw-Zeelandse Sir Geoffrey Palmer, dat zijn conclusies bekend maakte die elke ondubbelzinnigheid uitschakelde en de zeeblokkade door Israël van Gaza legaal verklaarde: “Israël wordt geconfronteerd met een feitelijke bedreiging voor haar veiligheid door militante groepen in Gaza. De zeeblokkade werd opgelegd als wettige veiligheidsmaatregel om te verhinderen dat wapens overzee de Gazastrook binnen geraken en wordt toegepast conform de vereisten van de internationale wet.”

Het incident en vooral het VN-rapport nadien, was een regelrechte klap in het gezicht van de Turkse premier Erdogan en leidde meteen tot een ernstige verkilling van de betrekkingen tussen Israël en Turkije. Erdogan heeft de afgelopen jaren tegen Israël een internationale campagne geleid, de Joodse Staat ‘piraten’ en ‘terroristen’ genoemd en excuses en compensaties geëist. In maart 2013, zwichtte Israël uiteindelijk onder de druk die werd uitgeoefend door Obama tijdens diens bezoek aan Israël, en bood premier Netanjahoe alsnog zijn verontschuldigingen aan bij de Turkse premier Recip Erdogan, voor de negen doden op de Mavi Marmara te wijten aan “operationele fouten die zouden gemaakt zijn” tijdens het enteren van het schip door het IDF.


Bronnen:

 1. The Times of Israel: International court preps for possible Marmara probe [lezen]

Gerelateerd:

 • Internationaal Strafhof in Den Haag opent vooronderzoek tegen Israël omtrent Marmara incident [lezen]

2 gedachtes over “Belgische rechter in panel Int. Strafhof dat incident op Mavi Marmara moet (ver)oordelen

 1. Netanyahu heeft enorm geblunderd door zich zo onder druk te laten zetten door de eerste islamitische president van de VS Obama en zijn vazal Kerry door excuses aan Turkije over te brengen. Dat gaat Israel nu opbreken met dit “proces”. Israel had ook nooit de schadevergoedingen moeten gaan betalen aan de nabestaanden van de omgekomen terroristen. Idioter kon het niet.

  Like

 2. Netyahu was een grote idioot om zich bij dictator Erdogan te verontschuldigen en het ICC maakt zich onsterfelijk belachelijk om zich met zulk een onzin bezig te houden terwijl de lijken in het Midden Oosten dagelijks letterlijk per tientallen in de lucht vliegen…..om over de gewonden & vluchtelingen nog maar niet te spreken.

  Het ICC is niet meer dan een club van rechters met blijkbaar te veel vrije tijd en een
  chronisch gebrek aan inzicht over de werkelijke bandieten in onze samenleving.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.