Is het barbaarse regime van Hamas het volgende dat zal sneuvelen? [Khaled Abu Toameh]

Nodig eens een eenzame terrorist uit bij u thuis... Nodig eens een eenzame terrorist uit bij u thuis…

Dit zijn moeilijke dagen voor Hamas. Na het verliezen van de militaire en financiële steun van Iran en Syrië, heeft Hamas nu ook zijn belangrijkste bondgenoten in Egypte verloren. De val van het regime van de Moslim Broederschap in Egypte betekent een zware slag voor Hamas, waarvan de leiders nu manieren bestuderen om een “revolutie” te vermijden die hun regime in de Gazastrook zou kunnen beëindigen.

Maar hoewel Hamas een belangrijke tegenslag kreeg te verwerken in het kielzog van de val van de Egyptische president Mohamed Morsi, is het voorbarig om over het begin van de aftelprocedure te spreken van de ineenstorting van het regime van Hamas. De Gazastrook heeft noch een georganiseerde oppositie noch een leger dat zou kunnen helpen om Hamas van de macht te verdrijven.

Eén van de grootste vrezen is dat indien Hamas zou omver worden geworpen, zij die het zouden vervangen niet veel beter zouden zijn. Dit in het bijzonder gezien in het licht van de groeiende populariteit van diverse islamistische groepen die binnen de Gazastrook opereren, waarvan sommige banden hebben met Al Qaeda.

Aanhangers van Hamas waren de eersten om het omverwerpen van de voormalige Egyptische president Hosni Moebarak te vieren, en de eersten om in de straten te jubelen na de overwinning van de kandidaat van de Moslim Broederschap, Morsi, tijdens de algemene verkiezingen van een jaar geleden.

Het aan de macht komen van Morsi werd door Hamas en andere moslims gezien als een “goddelijke overwinning”: De gift van Allah aan zijn gelovigen. In tegenstelling tot Moebarak, name het regime van Morsi een beleid aan dat volledig verschilde naar Hamas goed. Terwijl Moebarak met Hamas en de Gazastrook omging als een “veiligheids” -kwestie, wilde Morsie de Palestijnse islamitische beweging legitimeren in de ogen van het gehele Westen.

Voor het eerst ooit, en zeer tot wanhoop van de leiders van de Palestijnse Autoriteit op de West Bank, werden onder Morsi de Hamas leiders regelmatige en graag gezien gasten in het Egyptische presidentiële paleis. Het aan de macht komen van Morsi moedigde op een bepaalde wijze Hamas aan die het verder toeliet om zijn greep op de Gazastrook nauwer aan te halen. Voor Hamas was niets dan beter dan het hebben van de volledige politieke steun van Egypte, het grootste en belangrijkste land in het gebied.

Tijdens de laatste oorlog tussen Israël en Hamas, “Operation Pillar of Defense”, en tot grote frustratie van de leiders van Al Fatah’s Palestijnse Autoriteit op de West Bank, zond Morsi zijn Egyptische premier Hesham Qandil naar de Gazastrook, in een nooit geziene vertoning van solidariteit met het regime van Hamas. Het bezoek van Qandil werd gevolgd door een reeks wederzijdse bezoeken aan de Gazastrook en Egypte door Hamas en Egyptische kabinetsleden en topambtenaren.

Hoewel de leiders van Hamas in het openbaar de betekenis van de recente Egyptische staatsgreep wegwuifden, suggereren berichten uit de Gazastrook dat sommige leiders van de islamistische beweging reeds zenuwachtig werden. Volgens één bericht hebben de nieuwe regeerders in Egypte een bevel uitgegeven om al de Hamasleiders te verbieden om hun land te betreden.

In een ander bericht wordt gezegd dat de Egyptische veiligheidsdiensten verscheidene Hamasleden heeft gearresteerd in Caïro en de Sinaï die ervan worden beschuldigd betrokken te zijn geweest in de recente reeks terreuraanslagen tegen Egyptenaren. Leiders van Hamas probeerden de afgelopen dagen hogere Egyptische overheidsambtenaren te contacteren maar zeiden dat hun telefoonoproepen totaal werden genegeerd.

De crisis in Egypte schijnt ook een negatieve invloed te hebben gehad op het dagelijkse leven van de Palestijnen in de Gazastrook: er lijkt een ernstig tekort te zijn aan benzine, aardgas en basisgoederen als resultaat van de strenge beperkingen die door de Egyptische overheid langs hun gedeelde grens worden opgelegd. [De grenspost in Rafah is vandaag 9 juli ’13 reeds voor de vijfde dag op rij gesloten op bevel van het nieuwe Egyptische regime; Brabosh.com]

Regeringsambtenaren van de Palestijnse Autoriteit en andere Palestijnen hopen nu dat de recentste revolutie in Egypte de omverwerping van het regime Hamas zal versnellen of vergemakkelijken. Sommige vertegenwoordigers van de Palestijnse Autoriteit hebben zelfs de Palestijnen in de Gazastrook opgeroepen om de nodige lessen te trekken uit het Egyptische model en opgeroepen tegen Hamas in opstand te komen.

De nieuwe heersers van Egypte zouden zelfs wel eens uiterst vijandig kunnen blijken tegenover Hamas, vooral gezien in het licht dat Hamasleden naar Caïro en andere steden werden gezonden om de aanhangers van Morsi te helpen om de oppositie te verpletteren. Maar betekent dit alles dat de aftelprocedure voor de ineenstorting van Hamas is begonnen? Niet noodzakelijk.

In tegenstelling tot Egypte, hebben de Palestijnen in de Gazastrook geen leger dat ter hulp kan snellen. Ook beschikken de aanhangers van Al Fatah (Abbas’ partij) in de Gazastrook niet over genoeg wapens om een staatsgreep in Eyptische stijl tegen Hamas te lanceren. Anderzijds heeft Hamas een reusachtig arsenaal aan wapens en duizenden militanten die snel in actie kunnen komen tegen om het even welke individu of groep die het regime zou willen uitdagen.

De Gazastrook heeft geen geloofwaardige, krachtige, goed georganiseerde seculiere oppositie die duizenden Palestijnen achter zich kan verzamelen. Vandaag ligt de enige keus in de Gazastrook tussen Hamas en Al Fatah. Het probleem is dat vele Palestijnen Al Fatah niet zien als een beter alternatief voor Hamas.

door Khaled Abu Toameh

Free-Gaza-From-HamasBevrijdt Gaza van Hamas, het echte obstakel dat vrede met Palestijnen verhindert!


Bronnen:

 1. The Gatestone Institute: Will Hamas Be Next?; door Khaled Abu Toameh [lezen]
 2. The Times of Israel: Egyptian turmoil strikes a blow to Gaza’s Hamas rulers [lezen]
 3. Elder of Ziyon: Egypt closes Rafah crossing for fourth day. Sounds like a “siege.” [lezen]

Gerelateerd:

 • Abbas’ partij Al Fatah roept Gazanen op om Hamas te verdrijven nu Morsi werd afgezet [lezen]
 • Hamas dreigt de grootste verliezer te worden van militaire staatsgreep in Egypte [lezen]
 • Hamas verliest zienderogen macht en populariteit in de Arabische en moslimwereld [lezen]
 • Egyptenaren demonstreren massaal tegen de komst van Hamasdelegatie naar Caïro [lezen]
 • Egyptisch parlementslid predikt Jihad en antisemitisme in de Gazastrook +video [lezen]
 • Egyptische militairen houden grens met Gaza gesloten tot zeven ontvoerde collega’s vrijkomen [lezen]
 • Egypte zet smokkeltunnels van Hamas onder water om drugs- en wapenhandel te stoppen [lezen]
 • Waarom Hamas geen militaire steun van Egypte moet verwachten ondanks retorisch kabaal [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.