Egypte brandt, Syrië begraaft duizenden doden, maar Kerry wil absoluut vrede brengen in… Israël!

neder2Gelukkig zijn de Verenigde Naties altijd present daar waar de wereldgemeenschap haar prioriteiten legt… 😦

Zelfs The New York Times spreekt zijn verbijstering uit over de energie waarmee John Kerry momenteel probeert een ontmoeting te tegelen tussen premier Netanjahoe en president Mahmoud Abbas. “Egypte staat in brand, Syrië begraaft zijn doden met het duizendtal, maar Kerry moét en zàl hoe dan ook vrede brengen naar het “vredige Tel Aviv,” zoals door deze invloedrijke Amerikaanse krant wordt bericht.

“Het Israëlisch-Palestijnse conflict, eens een grimmig symbool en een bron van ergernis in de Arabische wereld, is nu al bijna een bijzaak geworden in een Midden-Oosten dat wordt opgevreten door sektarische geschil(en) en economische ellende… En toch gelooft John Kerry, gesteund door Obama, nog steeds dat het aanpakken van het probleem de inspanning waard is,” schrijft The New York Times.

In de weinig maanden nadat hij zijn kantoor betrok, heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken het gebied meer keren bezocht dan zijn voorgangster Hillary Clinton tijdens haar volledige ambtstermijn. Schijnbaar, moet dit te maken hebben met de persoonlijke planningsproblemen van Kerry, maar in werkelijkheid is de frequentie van zijn bezoeken een indicatie van een ernstig probleem op federaal niveau.

De enorme hoeveelheid energie die Kerry investeert in een poging om Sisyfusiaanse uitdagingen te overwinnen, plaatst hier het Amerikaanse buitenlands beleid in een belachelijk licht. De Amerikanen kunnen geen vrede maken Arabieren en andere Arabieren, toch geloven ze dat ze vrede kunnen maken tussen Israël en de Palestijnen. Washington is er herhaaldelijk niet in geslaagd om de situatie in Egypte en Syrië te begrijpen, maar denkt wel dat het een goed inzicht heeft in de situatie in Jeruzalem en Ramallah.

Is het mogelijk dat John Kerry begaafder is dan alle Amerikaanse bemiddelaars die vóór hem kwamen? Helemaal niet. Hij stelde zijn onkunde bloot in Midden-Oosten kwesties toen hij als belangrijke senator hij het belang onderstreepte om de Syrische president Assad te verwelkomen in de familie van de naties, ontmoette de Syrische leider tweemaal in Damascus en overlaadde hem met complimenten.

De bemiddelingsvaardigheden van Kerry zijn beperkt tot het onder druk zetten van Israël om gevaarlijke concessies te doen voor het heil van onderhandelingen die gedoemd zijn om nergens naar te leiden. Hij heeft de intellectuele en diplomatieke kwaliteiten niet om een permanente overeenkomst te bedenken die beide partijen tevreden kan stellen. Hij is een blinde verdediger van een onmogelijke visie en is zijn eigen kandidaat voor de Nobelprijs voor de Vrede.

Indien zich alsnog een mirakel zou voordoen en Kerry slaagt in het vestigen van een Palestijnse staat, zal het spoedig veranderen in een nieuw Syrië of – in het beste geval – een nieuw Egypte. Dit is reeds in Gaza gebeurd nadat wij ons onder de aanmoediging van Amerika hebben terugtrokken uit de Strook. Hetzelfde staat ongetwijfeld ook in Ramallah te gebeuren. Gezien het halsbrekende tempo van de Arabische Lente, is het helemaal niet zeker dat Kerry zijn Nobelprijs zal winnen, vooraleer de Arabische Lente Palestina heeft bereikt.

door Hagai Segal

settle2Toespraak van president Barack Obama in de Egyptische hoofdstad Kaïro op 4 juni 2009, tegenover de Arabieren van het M-O: “We are sorry [for what we did to you].” En zich richtend tot de Joodse staat Israël: “Meneer Netanjahoe, haal neer die nederzettingen!”


Met dank aan Tiki S. voor de hint: “Het gaat om Obama’s legacy, niet om vrede.

Bronnen:

 1. Ynet News: Clueless US mediator – Kerry pressuring Israel to make dangerous concessions for the sake of negotiations that will lead nowhere; door Hagai Segal [lezen]
 2. The Jewish Press: PA Touts Kerry’s Return while He Stays at Wife’s Hospital Bed; door Tzvi Ben-Gedalyahu [lezen]

Gerelateerd:

 • Telkens wanneer de Palestijnen ‘nee’ zeggen, horen ze in het Westen een ‘ja’ door Evelyn Gordon [lezen]
 • Vredesproces weer maat voor niets – dag mister John Kerry, hopelijk tot nooit meer….[lezen]
 • Minister John Kerry ‘s vredesmissie in het Midden-Oosten dreigt op de klippen te lopen door Barry Rubin [lezen]
 • Amerikaans minister John Kerry: De kans op een tweestatenoplossing loopt op zijn laatste benen [lezen]
 • Elk vredesakkoord met Palestijnen zonder Hamas en zonder Gaza maakt geen enkele kans [lezen]
 • Premier Netanjahoe buigt voor concessies van de VS om vredesproces herop te starten [lezen]
 • Premier Netanjahoe wil Palestijnse gevangenen vrijlaten als gebaar van goede wil [lezen]
 • En opnieuw dreigt Abbas ermee de PA op te heffen als Israël niet instemt met zijn pre-condities [lezen]

3 gedachtes over “Egypte brandt, Syrië begraaft duizenden doden, maar Kerry wil absoluut vrede brengen in… Israël!

 1. De insteek van de Amerikanen deugt niet. Zij gebruiken de naties/leiders zoals het hun uitkomt. De ene keer ben je een vriend, de andere keer een vijand. Zo is het gegaan met Hitler, Sadam, de Taliban, Al-Qaeda en ik weet niet met wie nog meer. Maar de VS begint zichzelf tegen te komen.

  “het belang onderstreepte om de Syrische president Assad te verwelkomen in de familie van de naties, ontmoette de Syrische leider tweemaal in Damascus en overlaadde hem met complimenten.” Assad dreigde te verliezen en prompt verschuift de steun naar de rebellen (waar heel wat over te vertellen is). Maar Rusland bleek er ook nog te zijn (kleine miscalculatie?). Egypte precies zo. Mubarak, de vriend van de VS, moest ruimen. De VS steunden het moslimbroederschap maar zij vergaten te kijken of het volk wel willig was. Weer een nederlaag en een boze vriend (SA) erbij. Want koning Abdullah van SA was weer bevriend met Mubarak en omdat de VS die zo makkelijk liet vallen, wringt die schoen nogal.

  -Sommigen beweren dat Obama eigenlijk een moslim is en dat zou de vriendelijke uitgestoken hand richting het M-O kunnen verklaren maar daar zijn geen bewijzen voor en daar kan ik ook niet over oordelen.-

  Obama/de VS willen goodwill kweken in het M-O maar alles draait uit op een fiasco. Kerry’s bezigheden liggen precies in die lijn. ‘Amerika wat vrede wil sluiten tussen de palestijnen en Israël, nou, daar krijg je de hele arabische natie mee op de hand.’

  Maar het is net wat Ayaan Hirsi Ali zegt; Vrede komt uit de mensen. Vrede is niet een handtekening onder een verdrag. En als je een beetje gaat verdiepen in de tegenstanders van Israël, dan kun je nagaan dat er nooit echte vrede komt.

  Een diep religieus conflict los je niet op aan de onderhandelingstafel. Je kunt alleen je vingers er aan branden. Precies waar Obama, Kerry, de VS mee bezig is.

  Like

 2. Persoonlijk ben ik voor een totale inlijving/integratie door Israel van de West-bank. De Arabische inwoners kunnen dan een keuze maken: blijven of emigreren naar o.a. Jordanie, met b.v. financielen hulp van Israel.

  J. Dokter

  Like

 3. Deze ”vredesmissies bewijzen het totale falen van de Obama regering in het Midden Oosten!

  Het is de teloorgang van een Superpower met als lachende derde…..Putin, de geslepen politicus uit Rusland, die Obama als (d)toetje verorbert.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.