Israëlisch kabinet accepteert wetsvoorstel militaire dienstplicht voor utra-orthodoxe Joden

haredi-soldaten2Religieuze Joden in de bijzondere eenheid Nahal Haredi, een bataljon van het IDF speciaal bestemd voor ultra-orthodoxe Joden (foto: Abir Sultan/Flash90)

Premier Benjamin Netanjahoe heeft vandaag zondag 7 juli ’13 het wetsvoorstel aan zijn kabinet voorgelegd omtrent verplichte legerdienst voor ultra-orthodoxe Joden, een voorstel waarmee de huidige regering zijn signatuur toont, zeggende dat het tweeledige doel omvatte: de ultra-orthodoxe Joden (of haredim) te integreren in het Israëlische leger (IDF) of in nationale burgerdienst en anderzijds op de arbeidsmarkt.

Zoals werd verwacht, keurde het kabinet het voorstel goed met 14 stemmen voor, geen tegen en vier die zich onthielden aan de stemming.

“Na 65 jaren leggen wij aan het kabinet de goedkeuring voor van richtlijnen die de gelijkheid moeten verhogen van de [militaire en belasting-] lasten,” zei Netanjahoe aan het begin van de uiteenzetting van de wekelijkse kabinetsvergadering. Netanjahoe zei dit, met “overweging voor de speciale behoeften van de haredibevolking zal dit geleidelijk aan worden ingevoerd.” Hij zei dat het integreren van de haredijeugd op de arbeidsmarkt niet minder belangrijk was dan hen op te roepen voor militaire dienst of voor nationale burgerdienst.

Netanjahoe loofde het werk dat werd verricht door de bijzondere commissie die het voorstel opstelde, voorgezeten door minister voor Wetenschap en Technologie Yaakov Peri. Hij zei dat hijzelf ook een belangrijk deel heeft bijgedragen om de (Israëlische) Arabieren te laten delen in de lasten en baten en zei dat, hoewel dit onderwerp werd besproken in het comité, nog meer werk omtrent deze kwestie moet worden verzet.

Volgend op de goedkeuring van het kabinet, zal dit voorstel naar het Ministeriële Wetgevend Comité gaan waarna het vervolgens aan de Knesset ter bespreking en stemming wordt voorgelegd. Het voorstel verzoekt om verplichte legerdienst van haredim tegen 2017, behoudens de vrijstelling van 1.800 Torah uitverkorenen. De legerdienst zou kunnen worden uitgesteld tot aan de leeftijd van 21 jaar (normaal 18 jaar), maar weigering zou kunnen resulteren in gevangenisstraf.

Yair LapidMinister van Financiën Yair Lapid, die deze kwestie tot het belangrijkste thema van een succesvolle verkiezingscampagne van zijn partij maakte, vertelde vóór de vergadering tegenover journalisten dat zondag een “historische dag” was. “Na 65 jaren corrigeren wij definitief deze aberratie, ten voordele van de haredimaatschappij en ten voordele van de Israëlische maatschappij in zijn geheel,” zei hij.

Een enthousiaste Lapid zei dat dit een uitzonderlijke verwezenlijking omtrent een onderwerp dat door vorige regeringen telkens werd neergehaald en dat politieke carrières beëindigde. “Drie en een half maanden sinds de aanstelling van deze regering, zullen wij overgaan tot een historische verandering, die werkelijk iets groots is voor ons allemaal,” voegde hij eraan toe.

Niet iedereen bleek even enthousiast. Parlementslid Meir Porush van de ultra-orthodoxe partij Yahadut Hatorah (7 zetels op 120 in de 19de Knessetverkiezingen van 2013) reageerde furieus: “Dit is een droevige dag voor de Joodse wereld van de religieuze haredim. Deze dag zal herinnerd worden als een zwarte dag voor de Joden die leven in het land van Israël.”


Bronnen:

 1. The Jerusalem Post: Cabinet passes haredi enlistment bill; Netanyahu vows consideration for special needs of ultra-Orthodox; door Herb Keinon [lezen]
 2. The Times of Israel: Ministers approve new universal conscription law [lezen]
 3. Ynet News: Cabinet adopts haredi draft bill to ultra-Orthodox scorn; door Omri Efraim [lezen]
 4. Arutz-7:
  – Support for ‘Imperfect’ Bill on Hareidi-Religious Enlistment; door Maayana Miskin [lezen]
  – Porush: This is a Dark Day for Israel; door Maayana Miskin [lezen]

Gerelateerd:

 • Verplichte militaire dienst voor ultra-orthodoxe Joden zorgt voor controverse in Israël door Tommy Müller [lezen]
 • Ultra-orthodoxe Joden verzetten zich tegen wetsvoorstel militaire dienstplicht in Israël voor allen [lezen]
 • Israëlische charedische Joden weigeren militaire dienstplicht te volbrengen [lezen]
 • Duizenden Joden manifesteren vandaag in Brussel tegen Israël en tegen verplichte legerdienst [lezen]
 • Steeds meer Israëlische Arabieren verkiezen nationale burgerdienst boven militaire dienst [lezen]
 • Gelijke rechten impliceert gelijke plichten, ook voor religieus-orthodoxe Joden in het IDF door Aviel Schneider [lezen]
 • Ultra-orthodoxe rellen onthullen barsten in de Israëlische samenleving door Melanie Phillips [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.