Ondergronds grottencomplex ontdekt op West Bank tijdens werken aan Veiligheidsmuur

tzofim2Zicht op de Joodse “nederzetting” van Tzofim, 2 kilometers voorbij de Groene Lijn op de West Bank, gesticht in 1989 en die tegenwoordig ca. 1.000 inwoners telt; een gemengde groep van voornamelijk orthodoxe en niet-religieuze Israëliërs [bron]

Een groot grottencomplex gevuld met stalagmieten en stalactieten van wellicht meer dan één miljoen jaar oud, werd het voorbije weekeinde ontdekt op de West Bank nabij centraal Israël, tijdens constructiewerken aan de Veiligheidsmuur tussen Israëlisch en Palestijnse grondgebied.

Eén van de bulldozers die werken aan het project nabij de nederzetting Israëlische gemeente Tzofim, legde een opening bloot naar de grotten, en mensen die de grot betraden voor onderzoek  stonden verbaasd te kijken naar wat ze zagen, berichtte Yedioth Ahronoth (Ynet News) vandaag zondag. De constructiewerken werden na de spectaculaire ontdekking onmiddellijk stilgelegd om de relevante partijen de kans te geven om de vondst te onderzoeken.

“Het is een adembenemend zicht,” vertelde Irit Lederberg, een inwoner van Tzofim, aan het Hebreeuwse dagblad. “Wij wonen hier al 24 jaren en wij hadden er volkomen geen idee van dat wij pal bovenop een juweel leefden.”  Lederberg zei dat het nog niet duidelijk was waar het complex begint en waar het eindigt en zei dat het diepe spelonken en grote kamers bevat gevuld met nog steeds groeiende stalagmieten en stalactieten. “Alles daar is vochtig en koud en u kunt actieve stalactieten zien waarvan de uiteinden nog steeds druppelen,” zei ze.

Professor Amos Frumkin, een geoloog van de Hebreeuwse Universiteit en het hoofd van het team dat grotten onderzoekt, werd naar de plaats geroepen kort nadat op vrijdag jl. de grot werd geopend. Hij schat dat de grot zowat één miljoen jaren oud was, maar zei dat er nog veel ontdekt en getest moet worden vooraleer de juiste data bekend worden.

De constructiewerken rondom de Joodse “nederzetting”, nabij Kfar Saba aan de Israëlische zijde van het Veiligheidshekken en in Kalkilya aan de Palestijnse zijde, worden uitgevoerd in overeenstemming met een uitspraak van het Hoogste Israëlische Gerechtshof, die het ministerie van Defensie (verantwoordelijk voor alles wat op de West Bank gebeurt) het bevel gaf om het Veiligheidshekken te verplaatsen dichter nabij Tzofim als gevolg van een klacht die aanhangig werd gemaakt door Palestijnse landbouwers.

stalagtieten2

Bij het plaatje hierboven: de Grotten van Avshalom. De geologische formaties, gecreëerd door water en mineralen in kalksteengrotten, komen veelvuldig voor in Israël. Toen in mei 1968 grondwerkers met dynamiet een berg opbliezen nabij Beit Shemesh ontdekten zij de grote Sorek grot, met een oppervlakte van ca. 5.000 vierkante meters en een buitengewoon hoog aantal stalagmieten en stalactieten. De grot werd later hernoemd naar “Grotten van Avshalom” en opengesteld voor het publiek. Bekijk hier meer plaatjes van de “Avshalom Stalactieten Grot”.


Met dank aan Tiki S. voor de hint.

Bronnen:

  1. The Times of Israël: Security barrier work uncovers ancient cave complex; door Aaron Kalman [lezen]
  2. Ynet News:
    – High Court: Dismantle part of fence [lezen]
    – Court rejects 2 petitions against fence route [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.