De val van president Morsi en zijn Moslim Broederschap in Egypte is goed voor Israël

egypt-democracy2Alle begin is moeilijk…

De afzetting van de Egyptische president Mohammed Morsi is goed voor Israël, schreef veteraanjournalist Dan Margalit gisteren vrijdag 5 juli ’13 in het dagblad Yisrael Hayom. Een opmerkelijke analyse!

De Moslim Broederschap schoof lange tijd terug ex-president Hosni Mubarak aan de kant, maar nam vervolgens de leiding op zich, zonder het hebben van om het even welk soort alternatief economisch of sociaal plan.

Net zoals elke andere extremistische religieuze groep, rekenden zij op God om dat voor elkaar te krijgen. Maar God daalde niet neer uit de hemel met manna en kwartels. Moebarak slaagde er niet in om de gemiddelde Egyptenaar van goederen te voorzien. Zijn opvolger, Mohammed Morsi, is er ook niet in geslaagd om voor goederen te zorgen, maar dat ging vergezeld van een element van teleurstelling.

Israël, dat zich wijselijk duidelijk onthield van om het even welke betrokkenheid in de huidige Egyptische oproer, leerde om te gaan met de regering van Morsi. Morsi zelf had alle banden met Israël doorgeknipt, maar het Egyptische veiligheidsapparaat ging niet enkel gewoon door om met Israël samen te werken, de samenwerking groeide steeds nauwer naar elkaar toe onder Morsi. Onder de leiding van de Moslim Broederschap, bestreed Egypte de terreurorganisaties die maar bleven opduiken in de Sinaï en ging de strijd aan met de smokkeltunnels die naar Gaza liepen, veel beter dan dit gebeurde onder het regime van Moebarak.

Bovendien was er geen aanwijzing dat de Moslim Broederschap van plan was om het even welke soort confrontatie met Israël te beginnen, van een dergelijke aard zoals die door Gamal Abdel Nasser in 1967 op gang werd gebracht, die resulteerde in de Zesdaagse Oorlog. In tegendeel. Toen Israël voorbije novembermaand Operation Pillar of Defense lanceerde (campagne die duidelijk succesvoller was dan het vorige offensief van Gaza, Operation Cast Lead van december 2008), en Hamas reeds na drie strijd ouvertures begon te maken om een staakt-het-vuren te bereiken, negeerde Israël hen en wachtte geduldig tot de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton naar het gebied kwam om de vruchten te oogsten.

In die dagen, kwamen de leiders van de Moslim Broederschap in Egypte bijeen en schreeuwden hun verontwaardiging uit jegens Hamas voor het slepen van hen in een militair conflict met Israël. “De staart (Hamas) kwispelt met de hond (Egypte),” zeiden zij met minachting op één van de vergaderingen van de hoogste echelons van Egypte. Algemeen gesproken debatteerden zij openlijk of het Egyptische leger zelfs wel uitgerust was om Israël te bestrijden en het antwoord luidde nee. Zelfs ook nu niet.

Ondanks de complete afwezigheid van diplomatieke betrekkingen tussen Israël en Egypte, leerden de twee naburige regeringen relatief goed te coëxisteren. Toch moet Israël geen traan laten om de afzetting van Morsi. Het klopt dat zijn internationale manoeuvreerbaarheid werd beperkt door zijn afhankelijkheid van Amerikaanse hulp, maar hij was nog steeds een zeer belangrijke figuur in de grimmige regionale situatie die de gematigde Arabische staten bedreigde en uiteindelijk ook Israël.

De afzetting van de Moslim Broederschap in Egypte is goed voor Israël en voor iedereen die op Israël vertrouwt in het Midden-Oosten. Niet alleen omdat Egypte tot nader order thans verwijderd is uit de frontlijn van het Midden-Oosten, maar ook omdat het sneeuwbaleffect dat had gewerkt om de extremistische trend te ondersteunen, thans in de tegenovergestelde richting werkt.

Adly Mansour zal de regering leiden. Kolonel-generaal Abdel-Fattah el-Sissi zal de man met de macht zijn. Dan zullen verkiezingen worden gehouden en een Morsi met een andere naam zal langs komen en de massa’s zullen andermaal het Tahrir Plein overrompelen enzovoorts enzovoorts. Het is niet omdat zij goede of slechte mensen zijn, maar omdat om het even welk extremistisch regime de toeristen zal wegjagen, de opbrengsten van ’s lands aardgas zullen ondermijnen en op God zullen wachten om voedsel uit te delen, eerder dan het bedenken van oplossingen om de economische problemen van Egypte te verhelpen.


Bronnen:

  1. Arutz-7: Veteran Journalist: Morsi’s Ouster Good for Israel – “Israel need not shed a tear over Morsi’s ouster,” says veteran journalist Dan Margalit; door Elad Benari [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.