Hamas dreigt de grootste verliezer te worden van militaire staatsgreep in Egypte

morsi-haniyehHamaspremier Ismail Haniyeh en Egyptisch president Mohamad Morsi in augustus 2012:
“Het gaat goed met onze Moslim Broederschap.”

De islamistische terreurgroep Hamas, die de Gazastrook sinds 2007 héél alleen in een ijzeren greep houdt, lijkt op weg om de grootste verliezer te worden van de militaire staatsgreep in Egypte, waarbij Morsi van de Moslim Broederschap aan de kant werd geschoven. Zoals bekend is Hamas in 1988 ontstaan als een ent van de  Egyptische Moslim Broederschap.

Een bericht van de pro-Palestijnse Al Monitor nieuwssite is veelzeggend:

Hamas lijkt de grootste verliezer te worden na de laatste volksopstand in Egypte, die miljoenen Egyptenaren samenbracht en leidde tot de val van president Mohammed Morsi en de Moslim Broederschap.

al-monitor2De Islamitische Verzetsbeweging, gekend onder zijn Arabische acroniem Hamas, verwelkomde een jaar geleden de verkiezing van Morsi. Zowel Hamas als Morsi behoren ideologisch tot dezelfde Islamistische beweging, de Moslim Broederschap, alhoewel er geen organisatorische banden zijn tussen de twee groepen.

In feite, en in tegenstelling wat algemeen wordt gedacht, hebben Hamas en de regering Morsi een vrij hobbelige relatie ondanks hun ideologische verwantschap. Vele Egyptenaren beschuldigen Hamas verantwoordelijk te zijn voor de dood van 16 van zijn soldaten in augustus 2012 nabij de grens tussen Gaza en Egypte. De door Egypte gecontroleerde krant Al-Ahram berichtte in april dat de Egyptische steun voor Hamas zienderogen afnam.

Berichten dat zowat 7.000 Hamas militanten in Egypte waren om de Moslim Broederschap te steunen, circuleerden in de media hoewel woordvoerders van zowel Egypte als van Hamas dat ontkenden. Net zoals Hezbollah, wordt Hamas in Egyptische rechtbanken ervan beschuldigd achter de uitbraak uit gevangenissen te zitten van belangrijke leiders van de Moslim Broederschap in 2011.

Egyptenaren geloven tevens dat leden van Hamas de bron zijn van al de instabiliteit die in het gebied van de Sinaï heerst. IN april werden Egyptische soldaten en officieren hier ontvoerd en Hamas werd beschuldigd hierin een rol te spelen. Hoewel Hamas die beschuldigingen ontkende, mocht het niet baten en plaatsten Hamas regeringsleden in het defensief.

Toen tegenstanders van het Morsi regime massale demonstraties aankondigden om het aftreden van Morsi te eisen, escaleerden de anti-Hamas sentimenten met geruchten dat Hamas militanten zouden willen infiltreren vanuit Gaza om Morsi in het zadel te helpen houden.

De geruchtenmolen leidde ertoe dat de Egyptische regering besloot om versneld de smokkeltunnels te sluiten in Rafah tussen Gaza en Egypte om de beweging van mensen te controleren en de geruchten tot zwijgen te brengen. Ondanks deze inspanningen, bleven de geruchten circuleren, werden haast alle tunnels gesloten, wat ernstige tekorten veroorzaakte in de geblokkeerde Gazastrook.

Ongeacht of het nu al dan niet waar is dat Hamas betrokken is, de percepties in de straten en pleinen van Egypte plaatsen de Hamas beweging in dezelfde hoek van Morsi en de Moslim Broederschap. Vandaar dat, nu dat Morsi werd afgezet, dat één van de eerste groepen die de prijs zullen moeten betalen Hamas zal zijn.

Dit kon op geen slechter moment uitkomen voor de islamistische beweging, die recent zijn basis verloor in Damascus, Syrië en tevens de financiële en militaire steun van Iran, als gevolg van hun verzet tegen hun voormalige geallieerde president Bashar Al Assad en in plaats van de rebellenbeweging vervoegde om hem samen met de rebellen ten val te brengen.

Zelfs het bevriende Qatar, zou zijn politieke en financiële steun aan Hamas wel eens willen herzien. De verandering van het leiderschap in Doha, met de overdracht van de macht aan prins Tamim, wordt beschouwd als het resultaat van de wens om de buitenland politiek van Qatar gematigder op te stellen. Toen deze week de pro-Qataarse islamistische ideoloog Yusuf al-Qaradawi naar Egypte reisde, achtte hij het noodzakelijk om te benadrukken dat hij niet uit Qatar werd gedeporteerd.

Typisch voor de antipathie die de Egyptenaren koesteren voor Hamas kon ook afgelezen worden in een artikel in de krant Asharq Alawsat van een paar dagen geleden over hoe de Moslim Broederschap miljoenen doneerde aan Hamas terwijl de eigen Egyptische bevolking in diepe ellende zit. Hamas haalde tevens uit naar een regeringslid van rivaal Al Fatah (West Bank) die opriep om op Egyptische wijze in de Gazastrook een opstand te beginnen om Hamas ten val te brengen.

Maar Hamas lijkt zich van dat alles niks aan te trekken. Berichten vertellen dat Hamas het aantal militaire parades in de Gazastrook opvoert bij wijze van machtsvertoning – en intimidatie – tegen om het even wie die het in zijn hoofd zou durven halen om te protesteren tegen het regime. Een rechter van Hamas verklaarde nog maar recent dat er meer executies zullen volgen in Gaza, wxaar ook de media zal uitgenodigd worden om die executies te verslaan, een andere manier om elke potentiële dissident te ontmoedigen.

naar een artikel van  EoZ


Bronnen:

 1. The Times of Israel:
  – 4 Hamas operatives arrested in Cairo’ [lezen]
  – Six Hamas operatives arrested in Cairo [lezen]
 2. The Daily Star: Hamas arrests Salafists in Gaza [lezen]
 3. Ynet News: Hamas members arrested in Cairo for planning terror attack [lezen]
 4. Al Monitor: Hamas, First Victim of Egypt Revolt [lezen]
 5. Elder of Ziyon: Hamas is the big loser in the Egyptian coup [lezen]

Gerelateerd:

 • Hamas verliest zienderogen macht en populariteit in de Arabische en moslimwereld [lezen]
 • Egyptenaren demonstreren massaal tegen de komst van Hamasdelegatie naar Caïro [lezen]
 • Egyptisch parlementslid predikt Jihad en antisemitisme in de Gazastrook +video [lezen]
 • Egyptische militairen houden grens met Gaza gesloten tot zeven ontvoerde collega’s vrijkomen [lezen]
 • Egypte zet smokkeltunnels van Hamas onder water om drugs- en wapenhandel te stoppen [lezen]
 • Waarom Hamas geen militaire steun van Egypte moet verwachten ondanks retorisch kabaal [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.