Elk vredesakkoord met Palestijnen zonder Hamas en zonder Gaza maakt geen enkele kans

Hamas, Fatah battle for control of Palestine.Al Fatah van Mahmoud Abbas en Hamas, geleid door Ismail Haniyeh en Khaled Meshaal, staan nog steeds lijnrecht tegenover elkaar en verzoening tussen beide rivalen is bijlange na niet in zicht. Dus, wordt door Amerikaanse vredesonderhandelaars enkel met Abbas’ Al Fatah onderhandelt over vrede zonder Hamas en boven de hoofden heen van het volk van Gaza. Wie houdt hier wie voor de gek? Eén ding staat vast: Israël is opnieuw de pineut en dreigt het onderspit te delven in deze hernieuwde (Amerikaanse) campagne om Israël op diplomatieke wijze te delegitimiseren.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft zich voorgenomen om minstens drie vergaderingen te houden tussen premier Benjamin Netanjahoe en Mahmoud Abbas aan het begin van nieuwe rechtstreekse vredesbesprekingen, en streeft naar waarborgen van de Israëliërs en de Palestijnen dat een nieuwe vredesinspanning niet snel zal uiteenvallen, zoals gebeurde tijdens de laatste hervatting van de onderhandelingen in 2010, aldus een nieuwsbericht op de Israëlische televisie afgelopen vrijdagnacht.

Kerry, momenteel druk bezig aan zijn vijfde bezoek aan het Midden-Oosten op amper drie maanden tijd, pendelt over en weer tussen Amman (Jordanië) en Jeruzalem en belegt vergaderingen met de ‘gematigde'(?) Mahmoud Abbas en Benjamin Netanjahoe in zijn recentste inspanning om de onderhandelingen nieuw leven in te blazen. Kerry lijkt vastbesloten om een vredesakkoord tussen Palestijnen en Israëliërs af te dwingen en hoopt op korte termijn enkele kernpunten vast te leggen. Echter, tot dusverre werd niet de minste concrete vooruitgang gemeld van al zijn inspanningen.

Wat hierbij vooral opvalt is dat de VS (en de rest van het Westen) enkel de bejaarde Palestijnse leider Mahmoud Abbas (78 jr.) als volwaardige gesprekspartner beschouwen met wie een duurzaam vredesakkoord tussen Palestijnen en Israëliërs kan worden bewerkstelligd. Over Hamas dat de Gazastrook controleert, wordt met geen woord gerept. Nochtans leeft in Gaza zowat de helft van de Palestijnse bevolking en rijft Gaza elke maand ook ongeveer de helft binnen van alle westerse financiële en materiële steun. Wat is er aan de hand?

Gaza wordt helemaal niet betrokken in de vredesonderhandelingen maar is er uiteindelijk wel (voor de helft) het voorwerp van. Hoe ooit een vredesakkoord met Israël kan geïmplementeerd op zowel de West Bank als in de Gazastrook, wordt door zowel de westerse als de Amerikaanse onderhandelaars handig ontweken, alhoewel iedereen het er impliciet over eens is dat het Gaza is dat om het even welk vredesakkoord in de vernieling kan helpen.

Ooit zal iemand Hamas moeten confronteren met wat er in deze zoveelste sessie van het vredesproces wordt bedisseld, wat er ook uiteindelijk de resultaten van mogen zijn, want anders komt er helemaal niks in huis van de tweestatenoplossing en om het even welk vredesakkoord, waar tenslotte ook de Gazastrook deel van uitmaakt of dat toch zou moeten zijn. Doen alsof Hamas en de bevolking van Gaza niet bestaan is iedereen een rad voor de ogen draaien. De ontnuchtering achteraf zou wel eens héél erg bitter (èn vooral bloedig) kunnen smaken.

death-to-israelDe tweestatenoplossing volgens Hamas: “Death to Israel!”

Blijkbaar wordt bewust over de hoofden heen van de Gazaanse bevolking beslist wat goed voor hen zou zijn, ongeacht wat de Hamasregering erover denkt en zegt en voortdurend blijft herhalen: “Death to Israel!” (‘Israël moet kapot!’)

Hamas heeft altijd volgehouden en luidop afgekondigd dat het enkel met Israël wil onderhandelen over de ontmanteling van de Joodse staat, ter voorbereiding van de stichting van het nieuwe islamistische kalifaat “Palestina”, met de uitdrijving van het Joodse volk uit Israël in hernieuwde ballingschap naar de Diaspora als concreet gevolg.

Anders gezegd: het Hamasleiderschap in het vredesproces betrekken maakt geen enkele kans opdat om het even welk vredesakkoord succesvol zou zijn, dus wordt Hamas en Gaza er simpelweg van tussen gelaten. Wie denkt dat dit de juiste te volgen strategie is, komt vroeg of laat bedrogen uit. Enkel de totale vernietiging van Hamas kan het vredesproces doen slagen.

Jammer genoeg maakt enkel Israël maakt zich daar terecht ernstig zorgen over. Wanneer premier Netanjahoe ijvert voor een gedemilitariseerde Palestijnse staat, dan bedoelt hij daarmee niet alleen de West Bank mee maar ook en vooral de Gazastrook, die tenslotte toch samen twee delen van het toekomstige ‘Palestina’ uitmaken.

Echter, de westerse en Amerikaanse druk neemt weer toe en het wordt bang afwachten hoe de politici in Israël zullen reageren op dit opgevoerde Amerikaanse offensief jegens de integriteit van de Joodse staat.

door Brabosh.com


Bronnen:

  1. The Times of Israel: ‘Kerry seeking series of direct Netanyahu-Abbas meetings’ [lezen]
  2. The Jerusalem Post: Kerry steps up shuttle talks with Abbas and Netanyahu [lezen]