Netanjahoe aan de Bilan Universiteit, vier jaar geleden: Vijf voorwaarden voor Vrede

Netanyahu_573462aPremier Benjamin Netanjahoe, tijdens zijn toespraak aan de Bilan Universiteit van 14 juni 2009

Een bericht op Brabosh.com van 28 juni 2009, vandaag dag op dag 4 jaar geleden, alsof er niets veranderd is:

Zoals algemeen werd verwacht, gaat Israël gewoon verder met de uitbreiding van Joodse dorpen en steden – door de internationale gemeenschap schamper ‘nederzettingen’ geheten – in de provincies Samaria en Judea op de Westelijke Jordaanoever.

De Israëlische regering heeft zonet de bouw goedgekeurd van 50 appartementen die 200 inwoners van een zogenaamde ‘illegale’ nederzetting moeten herbergen, die volgens een akkoord met de Verenigde Staten ontruimd moet worden. In de toekomst zouden in de nederzetting zeker 1.450 appartementen worden gebouwd. Die aankondiging komt enkele uren voor de Israëlische minister van Defensie Ehud Barak naar New York vliegt. Hij gaat daar over de nederzettingspolitiek praten met de Amerikaanse Midden-Oostengezant George Mitchell.

President Barack Obama had Israël onlangs opgeroepen om elke uitbreiding en bouw van nieuwe nederzettingen te stoppen, inclusief de ‘natuurlijke’ uitbreiding (door vrijwillige geboortebeperking), wat natuurlijk een onaanvaardbare en onmenselijke eis is. Zoals gezegd komen er geen nieuwe nederzettingen meer bij op de Westelijke Jordaanoever, maar de bestaande nederzettingen kunnen volgens het Israëlisch kabinet wel worden uitgebreid.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas ziet hierin het zoveelste excuus om de vredesonderhandelingen onderhandelingen tussen Israël en de Arabieren op te schorten, als die onderhandelingen er al ooit zijn geweest en als die al ooit enig nut zouden hebben gehad. De afbraak van Joodse nederzettingen in Gaza in 2005 hebben het geweld en zelfmoordaanslagen tegen de Joden in Israël alleen maar doen toenemen.

Vijf voorwaarden voor Vrede

Eerste Minister Benjamin Netanjahoe heeft afgelopen zondag 28 juni 2009 tegenover Italiaanse en Franse leiders, andermaal de vijf voorwaarden opgesomd om te komen tot vrede in het Midden-Oosten:

1) De noodzaak van een expliciete Palestijnse erkenning van Israël als de nationale staat van het Joodse volk

2) De demilitarisering van een Palestijnse staat op een wijze dat ze tegemoet komt aan de veiligheid van Israël

3) Expliciete internationale veiligheidsgaranties

4) Het probleem van de vluchtelingen moet zijn oplossing vinden buiten de grenzen van Israël

5) De noodzaak dat een vredesakkoord inderdaad leidt tot een einde van het conflict

[Origineel Engels:- The first principle is the need for explicit Palestinian recognition of the State of Israel as the national state of the Jewish people. – The second need is the demilitarization of a Palestinian state in such a manner that all of Israel’s security needs will be met. – The third item is that there must be international backing of these security arrangements in the form of explicit international guarantees. – The fourth item is that the problem of refugees must be resolved outside the borders of Israel. – The fifth item is the need that the agreement be an end to the conflict. This is to say that the Palestinians will not be able to raise additional claims following the signing of a peace agreement.]


Bronnen:

  1. Israëlisch Ministerie van Buitenlandse Zaken (IMFA):
    – Address by PM Netanyahu at Bar-Ilan University [lezen]
    – Cabinet communique [lezen]